Ardèche III: Mission accomplished!

De vakantielocatie van dit jaar ligt een heel stuk zuidelijker dan andere jaren: drie weken lang zijn we naar de Ardèche (Darbres) geweest. Een streek met indrukwekkende kloven, prachtige bergen en een geweldige fauna. Ook een plek die duidelijk nogal heet is; drie weken lang komt de temperatuur nauwelijks onder de dertig graden, de laatste week loopt het zelfs op richting de veertig! Hoofddoelen deze vakantie: Havikarend en Aasgier!

HC4A1871

Ons vakantiehuisje; Our holiday cottage

Zaterdag 29 juli; Garrigue

Na overdag een leuke markt in Aubenas bezocht te hebben (zelfs middenin de stad overal Alpengierzwaluwen), loop ik ‘s avonds met m’n vader een rondje over een vlakte bij Aubenas. Net als bij Balazuc is dit ook zo een typisch Zuid-Franse garrigue. Een eerste nieuwe vlinder is al heel snel binnen: Oranje Steppevlinder. Totaal niet lastig hier, en deze voelt zich op het droge terrein duidelijk thuis: vele tientallen vliegen er rond. Qua vlinders is het verder ook leuk met veel Witbandzandogen, weer een Gestreepte Heivlinder, Tweekleurige Parelmoervlinders, Zuidelijke Aardbeivlinders etc.

Qua vogels is het verbazingwekkend stil. Lange tijd blijft het bij een Grote Lijster en wat Roodborsttapuiten. Vooral het steeneikenbos is doodstil. Pas redelijk laat begint er wat activiteit te komen: we horen meerdere Provençaalse Grasmussen, er vliegen ver weg alweer twee Slangenarenden, wat Kuifleeuweriken vliegen op en een vrouwtje Kleine Zwartkop laat zich eindelijk een keer leuk zien. Gaaf is vooral als er vlak voor zonsondergang (die overigens met de bergen van de Tanargue op de achtergrond ongelooflijk mooi was) een groep van 35 Bijeneters over komt vliegen, luid roepend! Echter, het echte hoogtepunt zijn wel de Roodkopklauwieren, waarvan één zich van misschien maar tien meter afstand ongelooflijk mooi laat zien. En dan te bedenken dat het voor de vakantie nog een nieuwe soort was…

Roodkopklauwier; Woodchat Shrike; Lanius senator

Oranje Steppevlinder; False Grayling; Arethusana arethusa

Zondag 30 juli; Gorges de l’Ardèche

Waar we overdag thuis blijven, is het ‘s avonds zo ver: we gaan naar de Gorges de l’Ardèche, hét hoogtepunt in de regio én de beste kans deze vakantie voor zowel havikarend als aasgier. We beginnen bij de Pont d’Arc, de beroemde brug over de Ardèche. Bij de parkeerplaats is het direct leuk met een Slangenarend, drie Raven en een Slechtvalk. Bij de Pont zitten we een uurtje en zowaar, omhoog kijken loont! Een roofvogel met een lichte buik die sterk met de vleugels contrasteert, zwarte eindband op de staart, goede vorm: Havikarend! Recht boven de Pont d’Arc vliegt hij wat rondjes, voor weer terug de Gorges in te keren. Dat is één, super lekker natuurlijk!

Na een uur gaan we verder, en als bij Chames de weg omhoog gaat, wordt het ongelooflijk mooi. Rotsen van 200-300 meter hoog boven de rivier, een prachtig keteldal, geweldige uitzichten… Alpengierzwaluwen en Rotszwaluwen vliegen overal rond, twee Slangenarenden zijn volop met elkaar bezig in de kloven en ook hier zitten twee Gestreepte Heivlinders.

Gorges de l’Ardèche

Gorges de l’Ardèche

Bij het Belvédère des Templiers (één van de uitzichtpunten over de Gorges) herinner ik me dat dit één van de plekken was waar aasgier zou moeten kunnen. Ik heb het nog niet gezegd en m’n vader roept dat hij een gekke roofvogel ziet: JAAAAAA, AASGIER! En hoe. Eerst vliegt hij vrij ver weg, maar komt dan een beetje onze kant op, totdat m’n broertje roept ‘boven de boom!’ en inderdaad, superlaag komt hij over ons heen vliegen. En dat met het mooiste licht en in een ongelooflijk mooie omgeving. Dit doet hij daarna nog een keer, voordat hij uiteindelijk achter rotsen verdwijnt. Hoe ongelooflijk vet dat nu dus gewoon allebei mijn grootste doelsoorten, dus zowel aasgier als havikarend, gelukt zijn! Wow… (Foto’s zijn gemaakt met de 200 mm-lens. Moet je je voorstellen hoe dichtbij hij vloog.)

Aasgier; Egyptian Vulture; Neophron percnopterus

Aasgier; Egyptian Vulture; Neophron percnopterus

Maandag 31 juli; Labeaume

Ach, met een aasgier en havikarend is de vakantie natuurlijk allang geslaagd (voor zover die dat nog niet was), maar we gaan gewoon door natuurlijk. Het is heet vandaag, dus we gaan zwemmen in de Beaume bij Labeaume. Een Heivlinder is een nieuwe vakantiesoort, en een Waterspreeuw komt hard langsvliegen. ‘s Avonds vindt m’n broertje een halfdode rombout, wat een Plasrombout blijkt te zijn. Beetje een trieste manier om een nieuwe soort te zien…

Dinsdag 1 augustus; Tanargue

Naast de omgeving van Gerbier de Jonc en de Mont Mézenc, is er nog een deel van de Monts d’Ardèche wat mooi aangeschreven staat, namelijk de Tanargue. Hier maken we vandaag een wandeling van een kilometer of elf vanaf de Col de la Croix de Bauzon, en via de Coucoulude en de Col de Meyrand weer terug. Echt veel vogels zijn er niet, twee Wespendieven zijn wel de leukste van de dag eigenlijk. Dit keer ook geen vlinders als hoogtepunt, maar een groep van ongeveer tien Wilde Zwijnen, die een meter of honderd voor ons het pad oversteekt! Één zeug, en de rest allemaal jongen. Heel gaaf, en iets dat ik niet eerder gezien had!

Wild Zwijn; Wild Boar; Sus scrofa

Vlinders zitten er overigens wel. Vooral de aantallen Boserebia’s vallen op, echt honderden. Veel ervan check ik, kijkend of er toevallig een andere soort tussen zit. Met succes, want ik vind één Grote Erebia, leuk! Verdere leuke soorten zijn bijvoorbeeld Oranje Steppevlinder, Morgenrood, Grote en Kleine Parelmoervlinders, Grote Boswachters, een Heivlinder en wat Witbandzandogen. Verder is het vooral genieten van het verrassend mooie bos en de prachtige uitzichten over de valleien.

Boserebia; Arran Brown; Erebia ligea

Tanargue

Woensdag 2 augustus; Rondrit Tanargue

Gisteren met het wandelen hebben we een deel van de Tanargue gezien, maar nog lang niet alles. En aangezien het beneden toch te heet is om iets te doen (rond de 35 graden), maken we vandaag met de auto een rondje langs de andere hoogtepunten in de Tanargue. Op de Col de la Croix de Bauzon weer een Wespendief en een Duinparelmoervlinder, alweer een nieuwe voor de vakantielijst.

Het landschap wordt pas echt indrukwekkend mooi als we vlakbij het dorpje Borne komen. Hier stoppen we met regelmaat, want het uitzicht is echt ongelooflijk mooi. Het levert met drie (!) Slangenarenden en zes Rode Wouwen ook nog leuke vogels op, terwijl de vlinders ook leuk zijn hier. In de korte tijd tijdens het uitstappen vind ik onder andere een Kommavlinder, weer een soort die ik nooit eerder zag. Verder leuke soorten als Bleek Blauwtjes, Oranje Steppevlinder, Grote Boswachter etc. De laatste stop van de dag is de Col de Meyrand, waar op een bloemenveldje nog een Kommavlinder zit, tussen de tientallen Grote en Kleine Parelmoervlinders. En natuurlijk zien we op de terugweg nóg een Slangenarend

Landschap bij Borne; Landscape near Borne

Kommavlinder; Silver-spotted Skipper; Hesperia comma

Donderdag 3 augustus; Kanoën van Balazuc naar Ruoms

Ondanks de hitte (39 graden!) gaan we vandaag wel kanoën, want ja, dat hoort er toch wel een beetje bij. Het is super mooi varen tussen de hoge rotsen door en langs mooie, oude stadjes. Weer zien we vandaag drie Slangenarenden, ze zijn echt enorm algemeen hier! Verder natuurlijk een Waterspreeuw, wat Oeverlopers, een Kleine Weerschijnvlinder en zowel Iberische, Weide- en Bosbeekjuffers. Een mooie laatste dag dus.

Vrijdag 4 augustus; Inpakken en terugreis

De laatste dag, en aangezien we dit keer al vrijdagmiddag vertrekken, zit vogelen ofzo er niet meer in. Wat Zwarte Wouwen en een Ree op de terugweg zijn dan ook de laatste leuke soorten van deze vakantie.

Zo heb ik deze vakantie ruim 90 vogelsoorten en ruim 60 vlindersoorten gezien! De libellen vielen wat tegen, maar dat had ik ook wel aan zien komen. Maar met acht nieuwe vogels, 17 nieuwe vlinders en twee nieuwe libellen heb ik natuurlijk een geweldig aantal lifers gezien. En in combinatie met de geweldige natuur was het zeker een zeer geslaagde vakantie.

Leave a comment