Over mij

Welkom op mijn weblog. Ik ben Mark van Leeuwen, geboren in augustus 1998, ik woon in Waddinxveen, hoewel ik vanaf september 2016 meer tijd in Wageningen zal zitten vanwege m’n studie biologie.

Het begon allemaal toen mijn opa me zo af en toe mee nam om in de buurt te gaan wandelen, bijvoorbeeld in De Wilck of bij de Reeuwijksche Plassen. Ook tijdens vakanties in Drenthe begon ik steeds meer te vogelen, maar echt fanatiek was het allemaal nog niet. Fanatieker begon ik in 2011 te worden, toen ik ook zelf wegging om te vogelen. Een Grauwe Fitis in Alphen aan den Rijn was mijn eerste écht zeldzame soort. Na een bijna zelf ontdekte Witkopeend op de Reeuwijksche Plassen, kwam het allemaal echt op gang. Sindsdien ben ik, als ik niet te veel werk heb, zoveel mogelijk weg om te vogelen, vooral op de zaterdagen en in vakanties.

Op dit moment (04-02-2019) heb ik in Nederland 304 soorten gezien. Ook een gemeentelijst van Waddinxveen houd ik nogal fanatiek bij, met op dit moment (04-02-2019) 185 soorten.

Mijn mooiste zelfontdeksoort was mijn op 4 januari 2017 gevonden Zwarte Zeekoet langs de Brouwersdam, die bij het bekijken van een paartje IJseenden zomaar m’n beeld binnen kwam zwemmen. Zo’n soort vinden (een donkerrode op waarneming.nl) is toch wel echt het leukste wat er is. Andere, ook leuke, zijn soorten als Dwerggors, Ortolaan, Roodkeelpieper en Roodpootvalk.Nu nog een keer een CDNA-beoordeelsoort!

Echt veel twitchen doe ik niet, wat vooral aan het feit ligt dat ik alles met de fiets moet doen. Het vogelen in de omgeving doe ik dan ook zoveel mogelijk. Favoriete gebieden in de buurt zijn ‘t Weegje (voorjaar), het Gouwebos (winter) en de Voorofsche Polder (winter en voorjaar), de Reeuwijksche Plassen (voorjaar), Polder Achterof/Schravenwildertpad (hele jaar) en de Triangel (voor- en najaar). Daarnaast tel ik met wat andere Waddinxveense vogelaars sinds 2014 ook regelmatig op telpost Schravenwildertpad. Nu ik ook veel in Wageningen zit doordeweeks, ben ik ook met regelmaat te vinden in de bossen bij Bennekom, de Wageningse Bovenpolder of het Binnenveld.

3 thoughts on “Over mij

  1. Hallo Mark, Ik ben lid van de gierzwaluwbescherming en probeer deze vogels voor Waddinxveen te behouden. Ik heb de Gemeente beloofd een kaart aan te leveren waarop de gierzwaluwlocaties staan. Nu lees ik dat jij ook een vogelkaart voor Waddinxveen hebt. Misschien kan je mij daarmee helpen. Ik hoor graag van je. Hartelijke groet, Mariëtte

  2. Beste Mark van Leeuwen,

    Mooie foto’s
    Met welke spiegelreflex camera doe je het nu.

    Met vriendelijke groet, Daan van Braak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s