Ardèche II: Wandelen in kloven, bossen en bergen

De vakantielocatie van dit jaar ligt een heel stuk zuidelijker dan andere jaren: drie weken lang zijn we naar de Ardèche (Darbres) geweest. Een streek met indrukwekkende kloven, prachtige bergen en een geweldige fauna. Ook een plek die duidelijk nogal heet is; drie weken lang komt de temperatuur nauwelijks onder de dertig graden, de laatste week loopt het zelfs op richting de veertig! Hoofddoelen deze vakantie: Havikarend en Aasgier!

HC4A1871

Ons vakantiehuisje; Our holiday cottage

Zondag 23 juli; Rondje omgeving

Ons huisje ligt direct onder de Coiron, een hoogvlakte, en eigenlijk een uitloper van de Monts d’Ardèche. Zijn we nog niet geweest, dus vandaag maken we hier een rondje langs meerdere mooie punten. Onderweg naar boven zien we meerdere Bijeneters en wat Grauwe Klauwieren, die bovenop het plateau nogal algemeen zijn. Bij het eerste uitzichtspunt vliegt een prachtige, tamme Koningspage plus de eerste Kleine Parelmoervlinder van de vakantie. Over het plateau rijden we naar de Balmes de Montbrun, grotwoningen uit de prehistorie. Eigenlijk als we uit de auto stappen, heb ik direct een nieuwe vlinder: Witbandzandoog! Een grote vlinder, die de volgende dagen hier nogal algemeen blijkt. Maar, leuk! Het gaat direct goed verder, want m’n moeder ziet twee grote roofvogels aankomen, wat Vale Gieren blijken te zijn! Constant worden ze aangevallen door een Boomvalk en een Sperwer. Ze cirkelen wat, en vliegen weer verder, dat zijn toch de leuke soorten! Verder hier een veldje met extreem veel Tweekleurige Parelmoervlinders, en op de terugweg vliegt er zowaar nóg een Vale Gier over. Toch een leuk rondje door de omgeving zo!

‘s Avonds loop ik nog even een rondje voor wat vlinders. Niet veel anders dan de afgelopen dagen, maar wel wat leuke libellen langs het beekje: er vliegen meerdere Bosbeek- en Iberische Beekjuffers en wat Kleine Tanglibellen meridionalis (de zuidelijke ondersoort), maar twee patrouillerende Schemerlibellen (nieuwe soort) zijn toch wel veruit het leukst!

HC4A0597 (2)

Koningspage; Scarce Swallowtail; Iphiclides podalirius

HC4A0666 (2)

Kleine Tanglibel; Small Pincertail; Onychogomphus forcipatus

Maandag 24 juli; Bois de Païolive

Eindelijk, het is afgekoeld. Tenminste, voor drie dagen. Dus, vandaag gaan we direct wandelen, in het Bois de Païolive, een mooi steeneikenbos met vele rotspartijen. Niet bizar veel vogels of vlinders ofzo. Wel de eerste Keizersmantels van de vakantie, en ‘standaard’soorten als Alpengierzwaluw, Witbandzandoog en een Blauwe IJsvogelvlinder. Eindelijk ook een keer een Vliegend Hert, wat enorm groot zijn die dingen. En lomp, als ze vliegen. Op de terugweg proberen we wat rotsmussen te vinden op een plek die ik gekregen had via V. Palomares, een local uit de Ardèche met wie ik mailcontact had. We kunnen ze helaas niet vinden. ‘s Avonds bij het huisje met wat moeite een Kleine Zwartkop, maar ook deze was weer vreselijk schuw.

HC4A0717 (2).JPG

Vliegend Hert; Stag Beetle; Lucanus cervus

Dinsdag 25 juli; Cirque de Gens / Garrigues bij Balazuc

Weer ‘fris’ (lees: graad of 25), dus weer wandelen. Dit keer langs de Ardèche bij het Cirque de Gens, tussen de indrukwekkend hoge wanden van de Gorges. Mooi is het inderdaad, en ook hier weer opvallend rustig met andere wandelaars. Bij de parkeerplaats zingt een Graszanger, maar niet te zien. Natuurlijk zitten er in de Ardèche ook weer Waterspreeuwen, uiteindelijk twee kunnen vinden. Verder een Witte Breedscheenjuffer, Kleine Weerschijnvlinder en rondscherende Alpengierzwaluwen.

Richting het einde komen we nog langs een leuk vlinderveldje. Het levert het eerste zekere Adonisblauwtje én een Bosparelmoervlinder als nieuwe soorten op. Beide soorten die in Nederland niet te zien zijn (adonisblauwtje), of best wel zeldzaam zijn (bosparelmoer). Verder leuke soorten als Cleopatra, Argusvlinders en Gele Luzernevlinders.

HC4A0772 (2)

Cirque de Gens

HC4A0809 (2)

Waterspreeuw; White-throated Dipper; Cinclus cinclus

Thuis al had ik wat leuke plekjes gevonden voor wat leukere vogels. Één daarvan was de garrigue-vlakte vlakbij Balazuc. We waren er vlakbij, en hadden nog tijd over… Supervreemde vlakte was het, met allemaal lage begroeiing, een groot deel ervan halfdood. Wel leuk vogelen: zelfs twee nieuwe soorten! Wat klauwieren op afstand trekken mijn aandacht, en onderweg er naar toe vliegt een groepje van vier Rode Patrijzen op! De klauwieren blijken ook leuk te zijn: Inderdaad, geen grauwe, maar heuse Roodkopklauwieren. Een heel gezinnetje, waarvan de jongen nog gevoerd werden! Terug naar de auto vind ik zelfs nog een groepje. Ook aan een volledig onbekende vlinder besteed ik wat aandacht, en dit blijkt een Gestreepte Heivlinder te zijn, vrij lastige soort hier, dus dat is toch wel leuk. Verder andere soorten als Provençaalse Grasmus (kort gezien alleen maar), een klein aantal Kuifleeuweriken, volop Zwervende Heidelibellen en laag overvliegende Alpengiertjes, waarvan het zelfs lukt om ze te fotograferen. Vanuit de auto zien we nog een prachtig jagende Slangenarend, geweldig gaaf boven zo’n vlakte.

HC4A0866 (2)

Zwervende Heidelibel; Red-veined Darter; Sympetrum fonscolombii

HC4A0951 (2)

Alpengierzwaluw; Alpine Swift; Tachymarptis melba

HC4A0961 (2)

Gestreepte Heivlinder; Striped Grayling; Hipparchia fidia

Woensdag 26 juli; Rondje fietsen II / Montélimar

Vlakbij Lussas besteed ik de vroege uurtjes. Leuk stukje ruigte hier, met overal zingende Bergfluiters, Cirlgorzen en Orpheusspotvogels. Maar, voordat ik hier aan was gekomen, had ik al een enorme groep Bijeneters gevonden, waarschijnlijk een slaapplaats. Stuk of veertig, overal rondvliegend, wat gaaf! Ze bleven de hele ochtend in de buurt, en ook rond het stuk ruigte, foeragerend vanaf elektriciteitsdraden. Mooier kun je ze niet krijgen, met het vroege ochtendlicht erop. Verder een klein aantal Boomleeuweriken, een Graszanger en alweer een groepje Roodkopklauwieren, waarvan één totaal niet schuw was.

Tweede deel van de dag gaan we richting Montélimar. Eerst een gave brug over de Rhône, met de prachtige naam ‘Passerelle Himalayenne‘. Ook hier zingt weer een Graszanger. Verder is Montélimar werkelijk helemaal niks. Alles staat leeg, en het is gewoon écht niet mooi. Afrader dus.

HC4A1035 (2).JPG

Bijeneter; European Bee-eater; Meriops apiaster

HC4A1110 (2).JPG

La Passerelle Himalayenne

Donderdag 27 juli; Thuis

Na vier actieve dagen blijven we weer een dag thuis. ‘s Ochtends vroeg loop ik een rondje door de tuin, me vermakend met alle Wielewalen, Bergfluiters en Cirlgorzen. Wat later ga ik weer even naar het ‘nieuwe’ veldje net buiten de tuin, waar nog veel meer vlinders zitten dan het veldje in de tuin. Al heel snel ook weer een nieuwe vlinder, eentje die vrij algemeen zou moeten zijn in Frankrijk, maar die maar niet lukte: Knoopkruidparelmoervlinder! Lange naam, mooi beestje en nieuwe soort #10 van de vakantie. Verder vliegen er ook hier heel wat Zuidelijke Aardbeivlinders, Adonisblauwtjes en Bosparelmoervlinders. Allemaal nieuw deze vakantie, en nu zitten ze ‘opeens’ overal. Verder wat Bretons Spikkeldikkopjes, veel Tweekleurige Parelmoervlinders, Kleine en Bruine Vuurvlinder, wat Zwartsprietdikkopjes en ook hier een Zwervende Heidelibel. Toch leuk, zo’n veldje zo dichtbij het huisje.

Als ik wat later op de dag door de beek loop, zie ik natuurlijk weer meerdere Waterspreeuwen (wel erg schuw) en een leuke verrassing: Bosrandparelmoervlinder. Ook alweer een soort die vrij simpel zou moeten zijn, maar het tot nu toe niet was.

HC4A1182 (2)

Bergfluiter; Bonelli’s Warbler; Phylloscopus bonelli

HC4A1224 (2)

Zuidelijke Aardbeivlinder; Southern Grizzled Skipper; Pyrgus malvoides

HC4A1231 (2)

Knoopkruidparelmoervlinder; Knapweed Fritillary; Melitaea phoebe

Vrijdag 28 juli; Gerbier de Jonc / Mont Mézenc

Vandaag één van de plekken waar ik al lang naar had uitgekeken: de Monts d’Ardèche, een bergketen die de hele (noord)westelijke zijde van het departement beslaat. Een prachtig gebied, met als hoogste top de Mont Mézenc (1753 m.). We gaan eerst naar de Gerbier de Jonc, een vulkanische koepelberg, die nogal vreemd afsteekt in het verder vrij desolate landschap. Vanaf de top, na een nogal zware klim, een prachtig uitzicht over de omgeving, en zeker ook qua vlinders was het hier leuk rondlopen. Aan de voet overal de ongelooflijk mooie (en nieuwe) Morgenrood, vooral op kruiskruid. Één Rode Vuurvlinder er tussen, al net zo een prachtige vlinder. Iets meer omhoog vlogen opvallend veel Kleine Vossen, en ook Grote en Kleine Parelmoervlinders vlogen in groten getale rond.

HC4A1284 (2)

Morgenrood; Scarce Copper; Lycaena virgaureae

Door naar de Mont Mézenc, waar we een wandeling maken. Eerste deel gaat langs de rand van een naaldbos, uitkijkend over de hoogvlaktes van de Haute-Loire. Het tweede deel lopen we omhoog naar de twee toppen van de berg. We zijn nog maar net uitgestapt en begonnen met lopen, als een groepje van zeven vogeltjes voor ons uit vliegt. Citroensijzen? Het duurt even voor ze zich goed laten zien, maar inderdaad, het zijn Citroensijzen! Ook deze plek had ik via V. Palomares al doorgekregen, maar ze zouden wel lastig zijn. Toch leuk als het dan zo snel al lukt.

Het pad langs de hoogvlakte is ten eerste ongelooflijk mooi, en ten tweede een paradijs voor vlinders. Met meer tijd had ik gegarandeerd meer leuke soorten kunnen hebben, maar ook nu nog was het geweldig. Boserebia had ik nog nooit eerder: hier vlogen er tientallen, zo niet honderden. Koevinkjes, Grote en Kleine Parelmoervlinder, Groot, Geelspriet- en Zwartsprietdikkopjes, Bosrandparelmoervlinders, weet ik het hoe veel Dambordjes: geweldig! Ook meerdere leuke vogels: Zwarte en Rode Wouw, Raven, Zwarte Mees, Kuifmees… later op de terugweg zagen we hier ook nog een Slangenarend, een paar meter boven de auto. Wow…

Het tweede deel was volledig anders, maar niet minder mooi. In het naaldbos een vreemd tjakkend geluid. Notenkraker? Geen idee, het lukte niet om hem te zien te krijgen. Maar inderdaad, geluid nageluisterd op internet, en inderdaad, het bleek om een Notenkraker te gaan! Jammer dat we hem niet te zien kregen, maar het is sowieso wel een gaaf geluid. Vanaf de top van de Mont Mézenc een bizar mooi uitzicht: zelfs de hoogste toppen van de Franse Alpen (Mont Blanc, Barre des Écrins) waren te zien, een afstand van 230 kilometer! Hier ook de enige Koninginnenpages van de vakantie. Op de terugweg door het bos nóg maar een nieuwe vlinder: Braamparelmoervlinder, wat een mooie achtervleugels!

HC4A1376 (2)

Hoogvlakte

HC4A1420 (2)

Mont Mézenc

HC4A1436 (2)

Braamparelmoervlinder; Marbled Fritillary; Brenthis daphne

Score na de tweede week: zes nieuwe vogels, veertien nieuwe vlinders, één nieuwe libel. Plus natuurlijk geweldig mooie natuur. En dan moest de laatste week, met onder andere de Tanargue en de Gorges de l’Ardèche nog komen…

Ardèche I: Vooral véél vlinders. En hitte…

De vakantielocatie van dit jaar ligt een heel stuk zuidelijker dan andere jaren: drie weken lang zijn we naar de Ardèche (Darbres) geweest. Een streek met indrukwekkende kloven, prachtige bergen en een geweldige fauna. Ook een plek die duidelijk nogal heet is; drie weken lang komt de temperatuur nauwelijks onder de dertig graden, de laatste week loopt het zelfs op richting de veertig! Hoofddoelen deze vakantie: Havikarend en Aasgier!

HC4A1871

Ons vakantiehuisje; Our holiday cottage

Zondag 16 juli; Heenreis

Onderweg opvallend veel Zwarte Wouwen, werkelijk overal jagen groepen van deze prachtige roofvogels. Bij het huisje aangekomen, blijkt het een prima vogelplek te zijn. Bergfluiters (pas één keer eerder gezien) zingen rond het hele terrein, net als Cirlgorzen. Vooral heel gaaf is ook het (of zijn het er meerdere) familiegroepje Wielewalen dat rond de tuin vliegt. Eenmaal zit het mannetje zelfs bovenin een kale boom met, jawel, drie Bijeneters! Een snel rondje over het grasveld levert al direct een Klaverblauwtje op en meerdere Koningspages en Dambordjes. Wat een geweldige plek!

Maandag 17 juli; Thuis

M’n vader en broertje komen ergens ‘s middags thuis met het nieuws dat ze meerdere Waterspreeuwen hebben gevonden in de beek die 100 meter van ons huis stroomt. Een snel rondje is genoeg om er al snel vijf van te vinden, wat gaaf! Verder natuurlijk veel Grote Gele Kwikstaarten en Kleine Tanglibellen. Leuk zijn ook de Zuidelijke en Beekoeverlibellen die hier vrij veel rondhangen.

Ook besteed ik aardig wat tijd aan de helling achter ons huis, waar ik na wat zoeken uiteindelijk meerdere Orpheusspotvogels weet te vinden. Een soort die ik op de een of andere manier nog nooit gezien heb, terwijl ze in Frankrijk best algemeen zijn. Maar goed, nu dus wel. ‘s Avonds laten de Wielewalen zich ook weer even leuk zien.

HC4A0128 (2)

Wielewaal; Golden Oriole; Oriolus oriolus

Dinsdag 18 juli; Thuis / Tour de France

‘s Ochtends begin ik aan de vlinders hier. In de tuin zelf lijkt een leuk vlinderveldje te liggen, en dat blijkt het inderdaad te zijn: binnen een uurtje zoeken vind ik drie (!) nieuwe vlindersoorten! Alle blauwtjes afzoeken levert in ieder geval één Esparcetteblauwtje op, een vrouwtje. Hetzelfde geldt voor het afzoeken van de werkelijk duizelingwekkende aantallen Oranje Zandoogjes en Hooibeestjes; dit levert na een tijdje een Zuidelijk Oranje Zandoogje op, ook al zo’n soort met minieme verschillen ten opzichte van het oranje zandoogje. De derde is ook al zo lastig, maar wel te doen: een Zuidelijke Aardbeivlinder, een leuk soort spikkeldikkopje. Eigenlijk nagenoeg gelijk aan Aardbeivlinder, maar hier vliegt volgens de boekjes enkel de zuidelijke soort. Oké. Er vliegt nog genoeg verder, en met onder andere Bretons Spikkeldikkopje, Bruin Dikkopje, Bruine Vuurvlinder, Oranje en Gele Luzernevlinder, Dambordjes en Koningspages vermaak ik me prima. Leuk is ook een wegschietende Westelijke Smaragdhagedis, groen zijn die man!

In de middag gaan we de Tour de France live kijken (geweldige sfeer!), waarbij op de terugweg een Zomertortel een leuke +1 op de vakantielijst is.

HC4A0217 (2)

Zuidelijke Aardbeivlinder; Southern Grizzled Skipper; Pyrgus malvoides

Woensdag 19 juli; Rondje Fietsen / Thuis

‘s Ochtends vroeg maak ik m’n eerste rondje op de fiets. Omhoog naar het dorpje Saint-Laurent-sous-Coiron stop ik bij een ruigtestukje waar minstens 20 Europese Kanaries rondvliegen, die volop aan het zingen zijn. Er zit genoeg hier: meerdere Orpheusspotvogels, een Nachtegaal, Gekraagde Roodstaarten, en zeker net zo leuk een paartje Kleine Zwartkoppen. Bovenaan bij het dorpje zitten wat Grauwe Klauwieren, en met de zon op de rug zijn wat Bijeneters in de vallei fenomenaal te zien.

Een rondje over het vlinderveldje levert alweer een nieuwe soort op: Westelijke Parelmoervlinder! Mooi beestje, en niet in Nederland, dus dat is altijd leuk. Verder andere leuke soorten als Veldparelmoervlinder, Klaverblauwtje, Kaasjeskruiddikkopje en Argusvlinder.

Verder zowaar een keer een nieuwe soort in de avond, en dat kan natuurlijk alleen maar een uil zijn: inderdaad, Dwergooruil. Gek geluid voor een uil, en het draagt ook enorm ver. Gaaf dus.

HC4A0245 (2)

Europese Kanarie; European Serin; Serinus serinus

HC4A0234 (2)

Kleine Zwartkop; Sardinian Warbler; Sylvia melanocephala

HC4A0283 (2)

Westelijke Parelmoervlinder; Meadow Fritillary; Melitaea parthenoides

Donderdag 20 juli; Aven d’Orgnac / Labeaume

Één van de ‘Grand Sites de France’, en niet voor niks: Aven d’Orgnac is zóó mooi, groot, indrukwekkend etc.! En dan zie je maar een paar honderd meter van de kilometerslange gangen… Buiten enorm veel Koningspages.

Na de Aven gaan we nog even naar Labeaume, een mooi, middeleeuws dorpje. Weer een nieuwe vlinder: een Cleopatra, en direct meerdere. Verder ook een Grote Weerschijnvlinder bij een uitzichtspunt en weer wat Alpengierzwaluwen en Rotszwaluwen, eigenlijk standaard bij alle rivieren-met-rotsen hier.

HC4A0364 (2)

Aven d’Orgnac

HC4A0447 (2)

Labeaume

Vrijdag 21 juli; La Roque-sur-Cèze / Cascades du Sautadet

Heet vandaag, dus na het dorpje La Roque-sur-Cèze gaan we zwemmen bij wat watervallen, die overigens nogal mooi zijn. La Roque-sur-Cèze ook, weer zo’n leuk middeleeuws dorpje die nog in de oude staat is. Blauwe IJsvogelvlinder is eigenlijk het enige noemenswaardige qua fauna van de dag.

HC4A0558 (2).JPG

La Roque-sur-Cèze

Zaterdag 22 juli; Thuis

Weer zo heet, eigenlijk zo heet dat zelfs vlinders in de ochtend er al te veel aan zijn. Wel een nieuwe soort zowaar, een Grote Boswachter, zowel een levende als een dode. Verder eigenlijk alleen maar een Zuidelijke Aardbeivlinder en een Groot Dikkopje als de wat leukere soorten.

Een eerste week met nu al 2 nieuwe vogelsoorten en 5 nieuwe vlinders, dat begint zeker niet slecht, en dat ondanks de hitte die maar aan blijft houden…

Rondje AWD

Donderdag 14 juli 2017

Alweer een paar weken terug kreeg ik op m’n studie het mooiste vak dat er is: Biodiversiteit van Nederland. Vier weken naar plantjes en insectjes kijken, en daarbij nog vaak naar buiten gaan ook. Perfect! Zo leverde een excursie naar de omgeving van Groesbeek tientallen Zilveren Manen, Alpenwatersalamanders en een Fluiter op, terwijl we bij een excursie naar Limburg een Rode Wouw zagen, plus verschillende enorm mooie orchideeën als Bijenorchis, Hondskruid, Grote Muggenorchis en Bleek Bosvogeltje.

hc4a9275202

Zilveren Maan; Small Pearl-bordered Fritillary; Boloria silene

HC4A9347 (2)

Grote Muggenorchis; Fragrant Orchid; Gymnadenia conopsea

HC4A9398 (2)

Bijenorchis; Bee Orchid; Ophrys apifera

HC4A9419 (2)

Hondskruid; Pyramidal Orchid; Anacamptis pyramidalis

Nu het vakantie is, maak ik, net als eigenlijk elk jaar, weer een uitstapje met m’n opa. Aangezien er nergens echt leuke vogelsoorten zitten binnen redelijke afstand, besluiten we een wandeling te gaan maken door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Al vrij snel vinden we verschillende soorten viooltjes, zoals Duinviooltje en Driekleurig Viooltje. Mooie dingetjes. Drie Wespendieven laten zich prachtig rondcirkelend boven ons zien, terwijl Kuifmezen volop roepen in de naaldbossen. Als de zon doorbreekt, beginnen er eindelijk ook wat vlinders en libellen te vliegen. We zien tientallen Watersnuffels, opvallend veel Steenrode en Bruinrode Heidelibellen, een Kleine Vuurvlinder, en na even zoeken bij het Sprenkelkanaal vinden we ook de doelsoort van vandaag: een mannetje Zuidelijke Keizerlibel! Deze soort neemt de laatste jaren enorm toe in Nederland, en in de AWD zit ondertussen al een aardige populatie. Een paar minuten later volgt alweer een nieuwe soort (binnen Nederland dan): een Kleine Parelmoervlinder. In de duinstreek totaal niet zeldzaam, maar ja, dan moet je er wel komen wil je ze zien. In ieder geval een enorm mooi vlindertje.

HC4A9762 (2)

Wespendief; European Honey Buzzard; Pernis apivorus

HC4A9801 (2)

Kleine Parelmoervlinder; Queen of Spain Fritillary; Issoria lathonia

Verder lopend langs de kanalen zien we heel wat Gekraagde Roodstaarten, een Boomleeuwerik en veel Bruin Zandoogjes en Koevinkjes. Langs een wat kleiner kanaal vinden we tot onze verrassing zelfs nog meer Zuidelijke Keizerlibellen, in totaal nog drie mannetjes en zelfs een ei-afzettend vrouwtje, die zich supermooi laat zien. Even verderop, vlak bij de enorme aalscholverkolonie, zien we in een leuk hoekje een Grauwe Vliegenvanger, een Eikenpage en een Grote Bonte Specht die wat op de grond aan het foerageren is, een best wel vreemd gezicht.

HC4A9848 (2)

Boomleeuwerik; Woodlark; Lullula arborea

HC4A9874 (2)

Zuidelijke Keizerlibel; Lesser Emperor; Anax parthenope

HC4A9964 (2)

Grote Bonte Specht; Great Spotted Woodpecker; Dendrocopos major

Op de Rozenberg volgt een nieuwe verrassing: voor onze voeten vliegt een Duinparelmoervlinder op, alweer een nieuwe voor mij binnen Nederland. Dat deze soort hier voorkwam, wisten we wel, maar echt verwacht hadden we ze hier niet. Op hetzelfde stukje duin vliegt verder een Heivlinder, en stikt het van de Blauwvleugelsprinkhanen.

HC4A0010 (2)

Duinparelmoervlider; Niobe Fritillary;

Het laatste stuk levert qua soorten niet zo veel meer op, tot we terug bij de Oranjekom zijn. Hier zitten eigenlijk altijd wel Keizersmantels, en zo ook vandaag. We vinden drie van deze prachtige grote, oranje vlinders, die zich werkelijk fenomenaal laten zien. Een superafsluiting van een geweldig mooie wandeling (zie hier voor de route).

HC4A0059 (2)

Keizersmantel; Silver-washed Fritillary; Argynnis paphia

HC4A0067 (2)

Keizersmantel; Silver-washed Fritillary; Argynnis paphia

Roodpoten op de hei

Woensdag 10 mei

Leuk, op de Ginkelsche Heide, maar een kilometer of zeven fietsen vanaf Bennekom, worden 9 mei twee Roodpootvalken gemeld. Die kan ik niet laten schieten natuurlijk, en dat is meteen een goed excuus voor een pauze tussen het leren voor het laatste tentamen.

Dus sta ik rond een uur of één op de heide, bij het modelvliegtuigveldje waar ze zouden moeten zitten. Daar is echter volop activiteit van wat mensen met deze vliegtuigjes, het zal toch niet… Maar, na wat wachten zie ik opeens een valkje omhoog komen die wat gaat jagen rond het veldje. Kijker erop, en ja hoor, inderdaad een prachtig mannetje Roodpootvalk! Van wat afstand laat hij zich prima zien, af en toe op de paaltjes zittend, dan weer wat jagend. Het vrouwtje, wat er ook zou moeten zijn, is niet te zien, terwijl fotograferen met de sterke luchttrilling niet meevalt. Samen met een andere vogelaar proberen we of we het veldje op kunnen komen, ondanks de vliegactiviteiten daar. Net als we wat ‘sociaal’ gedaan hebben, vliegt opeens de valk op en vliegt ver weg richting noordoost. We besluiten hier maar gewoon wat te wachten, ons vermakend met overal zingende VeldleeuwerikenBoompiepers en een Koekoek. De valk komt echter niet meer terug, helaas. Een ronde over de hei levert nog een tweetal Raven, wat PaapjesTapuiten en Grote Lijsters op. Ach, ik heb hem in ieder geval prima gezien, soort nummer 289 binnen Nederland!

HC4A9134 (2).JPG

Roodpootvalk; Red-footed Falcon; Falco vespertinus

Tóch weer naar de Voorofsche

Maandag 8 mei

Terwijl de Steppekiekendief ondertussen verhuisd is naar het Bentwoud en daar tientallen vogelaars trekt en de trek overal volop losgaat, zit ik middenin een tentamenweek… Af en toe pak ik nog wat uurtjes buiten mee, maar echt profiteren van mei doe ik niet. 29 april zie ik nog een keertje de steppekiek, nu dus in het Bentwoud. Een dag later hoop ik op wat trekkende roofvogels over de tuin met de zuidoostenwind, maar helaas, het blijft bij twee Boomvalken. Verder maak ik wat snelle rondjes rondom Wageningen en Waddinxveen, waarbij ik wat Appelvinken zie, een Boompieper en twee Raven, ik houd me bezig met wat Grote Lijsters en check zo af en toe de Voorofsche Polder en een leuk braakliggend terrein langs de Plasweg, wat vandaag zowaar wat Tapuiten, Groenpootruiters, Oeverlopers en jonge Kluutjes oplevert. De Voorofsche, die dit jaar belachelijk leeg is, sla ik maar een keer over, daar zit toch nooit wat dit jaar nu het zo snel opgedroogd is.

HC4A8850 (2)

Tapuit; Northern Wheatear

HC4A8871 (2)

Roodborsttapuit; European Stonechat

HC4A8963 (2)

Grote Lijster; Mistle Thrush

Dan, als ik m’n tas aan het inpakken ben om weer naar Wageningen te gaan, een appje van Daniel: Kleine Strandloper Voorofsche! Had ik het dus toch maar mee moeten pakken. Binnen no-time heb ik m’n spullen, en een kwartier later heb ik deze kleine steltloper, prachtig in zomerkleed, in beeld. Gaaf, dat was toch een soort waar we al een tijdje op wachtten, en waar het nu toch van komt. En, dat is dus soort nummer 180 binnen de gemeente! Anderhalf uur later zit ik in de trein weer naar Wageningen, me realiserend dat de timing van de goede soorten in Waddinxveen wel heel erg mee zit dit jaar…

Steppekiek in ‘t Weegje!

Woensdag 26 april

Lang geleden, de vorige keer dat ik een blog schreef. Niet dat ik niets leuks zag, maar door studie was het wel zo druk dat ik te weinig tijd had om écht fanatiek te vogelen. Toch waren er genoeg leuke dingetjes. Zo zag ik 21 februari een Zwarte Specht in de bossen naast Bennekom, fanatiek een nesthol hakkend, heel gaaf om te zien. Twee dagen later wist ik met zes Kraanvogels recht over m’n huis nog net iets mee te pikken van de kraanvogeltrek, terwijl ik een maandje later in Biddinhuizen er nog één foeragerend had. Verder waren baltsende Patrijzen, een groepje van 10 Pestvogels in Utrecht en een vorige week zelf gevonden Nachtegaal in het Weegje natuurlijk erg leuk.

Maar, echt druk qua vogelen was het nooit. Tot vandaag dan. Rond een uur of twee pak ik m’n tas om weer terug naar huis te gaan. Lekker, want ik ben t/m maandag vrij. Dan zie ik een mailtje met een waarneming van een Steppekiekendief in ‘t Weegje! De foto’s van Dirk Huitzing, de ontdekker, laten alles zien wat je moet zien voor een step… Wow! En dus wordt er gemaild en ge-appt wie wanneer kan. Rond half vier blijkt Johannes Luiten hem nog in beeld te hebben gehad, dus de stress in de trein wordt er niet minder op. 16.15 ben ik thuis, en nog geen kwartier later ben ik weg naar ‘t Weegje. Daar aangekomen ga ik zo staan dat ik een goed zicht heb op de plekken waar de bruine kieken vaak te zien zijn. Dit werkt: na een kwartiertje zie ik aan de andere kant een lichte, slanke roofvogel vliegen, en inderdaad, dat is hem. Even later komt hij vlak over me heen vliegen.

Ondertussen komen steeds meer andere vogelaars aan, waarna hij rond kwart over vijf hoogte maakt en weg lijkt te vliegen. Dit gebeurt echter niet, want dit is het begin van een weergaloze vliegshow. Eerst duikt hij op een bizarre, buitelende manier naar beneden, regelmatig zelfs roepend. Bijna beneden stort hij zich nog steeds volop roepend richting een vrouwtje Bruine Kiekendief, die hij een tijd lang het hof probeert te maken. Na een tijdje gaat hij in een boom zitten poetsen, en laat hij zich lange tijd geweldig mooi zien. Rond een uur of zes maakt hij weer hoogte, maar nu verliezen we hem wel uit het oog. Ik wacht nog een half uurtje, maar met donkere luchten die onze richting op komen, houd ik het voor gezien. Man, wat een gave waarneming, en wat ben ik nu blij dat ik deze prachtige soort nooit getwitcht heb, maar bewust hiervoor gewacht heb! Hopen dat dit weer een inleiding is op een geweldige eind april/begin mei, de laatste jaren toch wel de beste periode in Waddinxveen!

(Later blijkt dat hij toch nog is teruggekeerd rond een uur of zeven, dus daar zal ik nog wel wat plezier aan beleven!)

HC4A8648 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus macrourus

HC4A8666 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus macrourus met/with Bruine Kiekendief; Marsh Harrier; Circus aeruginosus

HC4A8667 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus macrourus met/with Bruine Kiekendief; Marsh Harrier; Circus aeruginosus

HC4A8727 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus aeruginosus

HC4A8581 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus aeruginosus

Twee weekjes vakantie

6 februari t/m 18 februari 2017

Naast het rondje met m’n opa, heb ik de afgelopen twee weken natuurlijk ook volop in en rond Waddinxveen gevogeld. Er is namelijk ook hier genoeg moois te zien.

Vooral het Bentwoud is favoriet; drie keer bezoek ik dit nieuwe natuurgebied tussen Waddinxveen, Boskoop, Benthuizen en Zoetermeer. Nog steeds stikt het hier blijkbaar van de muizen, te zien aan de grote hoeveelheden muizenetende vogels. 6 februari is het hoogtepunt een groepje van vijf Velduilen, die zich, ondanks het wat donkere weer, geweldig mooi laten zien. Via via hoor ik dat er hier zelfs op meer plekken groepjes van deze gave soort zitten, mooi! Verder zie ik die dag weer vele Blauwe Kiekendieven (waaronder een prachtig mannetje!), een Sperwer, grote aantallen Rietgorzen, Veldleeuweriken, Graspiepers en wat Ringmussen en een Ruigpootbuizerd.

hc4a6117-2

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a6359-2

Velduil; Short-eared Owl; Asio flammeus

hc4a6489-2

Velduil; Short-eared Owl; Asio flammeus

 

Een weekje later, zowel de veertiende als de zestiende, maak ik nogmaals een ronde door het Bentwoud. De velduilen zijn niet meer terug te vinden, maar wel blijken er zelfs twee Ruigpootbuizerden rond te hangen. Één gaat zelfs vlak voor me bidden, en vliegt iets later recht én laag over me heen. Geweldig gaaf! Verder zie ik die twee dagen nog wat Kramsvogels en een IJsvogel.

Tussendoor, op de 15e, maak ik een rondje naar Reeuwijk samen met een vriend. Het levert wat roepende Waterrallen op, heel wat Brilduikers (17) en Dodaarzen (11), een Pontische Meeuw en als hoogtepunt de hier al lang aanwezige Grote Zee-eend, in het binnenland een heuse zeldzaamheid, die zich, ondanks de wat grote afstand, prima laat zien. Op de terugweg pakken we nog even het Weegje mee. Onderweg hiernaartoe vliegt de eerste Ooievaar van het jaar over, en in ‘t Weegje zitten de eerste Grutto’s, een leuk groepje van 16. Een half uurtje later zie ik er ook vijf op de Voorofsche Polder. Het aantal hier groeit de dagen erna naar ongeveer 30.

Verder nog wel leuk is de ochtend van zondag 12 februari, als het prachtig wakker worden is met een pak sneeuw van ca. 10 centimeter! Ik maak ‘s ochtends een rondje door het prachtige Gouwebos. Niet eens per se focussend op foto’s of vogels ofzo, maar toch krijg ik er nog een leuke foto door van een meerkoet. Weer eens wat anders, dan altijd de zeldzamere soorten te fotograferen!

hc4a7745-2

Grote Zee-eend; Velvet Scoter; Melanitta fusca

hc4a7609-2

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a7613-2

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a7533-2

Meerkoet; Eurasian Coot; Fulica atra