Rondje IJmuiden e.o.

Zaterdag 10 februari 2018

Gratis weekend-ov is op zaterdagen regelmatig erg lekker om mee te gaan vogelen, en zo ook deze zaterdag. Dit keer naar regio IJmuiden, waar een dagje met een vriend van m’n studie op de planning staat.

We beginnen bij de Zuidpier, vooral hopend op de Zwarte Zeekoet die hier al een tijdje rondhangt. Dat blijkt lastiger te zijn dan gedacht, en als we meldingen zien komen dat hij alleen aan de overkant (Noordpier) gezien wordt, lijkt het wel erg lastig te worden. Ook het scannen van het water aan de overkant door de scoop werkt helaas niets uit, dus deze soort, die ik nog maar één keer eerder had, zien we helaas niet. Hetzelfde geldt voor Kuifaalscholver. Er zit gelukkig nog heel wat ander moois. Direct aan het begin van de pier stuiten we op twee Roodborsttapuiten, leuk zo’n paartje midden in de winter.

Roodborsttapuit (♂); European Stonechat (♂); Saxicola rubicola

Tegelijkertijd vliegen drie Sneeuwgorzen over ons heen, die we iets later op het strand terugvinden. Deze laten zich ongelooflijk mooi zien. Met een beetje geduld komen ze vanzelf naar je toe lopen, uiteindelijk zelfs binnen scherpstelafstand van mijn camera, dus dat is minder dan drie meter! Geweldig zulke tamme beestjes, zo mooi had ik ze niet eerder!

Sneeuwgors; Snow Bunting; Plectrophenax nivalis

Sneeuwgors; Snow Bunting; Plectrophenax nivalis

Sneeuwgors; Snow Bunting; Plectrophenax nivalis

Op de pier zelf lopen uiteraard weer de nodige Steenlopers en Oeverpiepers en zo af en toe komt een mooie groep Drieteenstrandlopers voorbij vliegen. Aan het einde van de pier ligt een mooi mannetje Zwarte Zee-eend vrij dichtbij, die zich dan ook erg leuk laat zien. Aan de zeekant zwemt ook een Gewone Zeehond. Een tiental minuten over zee kijken levert wat Roodkeelduikers, Middelste Zaagbekken, Eiders, Zwarte Zee-eenden en een mooie adulte Jan-van-Gent op. Misschien wel de leukste soort op de pier is een plotseling, vlak voor ons opvliegende Houtsnip! Deze vliegt hard langs de pier, en lijkt helemaal naar de zeereep te vliegen. Bizarre plek voor zo’n soort!

Zonder Zwarte Zeekoet en Kuifaal gaan we door naar de Kennemerduinen, waar al maandenlang een groepje Grote Kruisbekken zit bij het Vogelmeer. Een aardig eind lopen, maar met het prachtige weer is dat niet heel erg. Onderweg komen we bij ‘t Wed, een zwemplasje in de duinen, een extreem tamme Kanoet tegen, wow! Hier zwemmen ook twee Grote Zaagbekken en twee Pijlstaarten. Tijdens het lopen komen er dan ook nog twee Raven overvliegen, toch wel een leuke waarneming in de duinen! Bij het Vogelmeer zien we de Grote Kruisbekken al snel zitten in ‘hun’ kale bomen, waar ze eigenlijk altijd wel gezien worden. Wel vliegen de twee, een mannetje en vrouwtje, vrij snel weg, maar in de tijd dat we er zijn laten ze zich leuk zien! Een leuke herhaling na het groepje op de Edese Hei. Verder zien we hier nog twee Brilduikers en wat Dodaarsjes.

Grote Kruisbek (♂); Parrot Crossbill (♂); Loxia pytyopsittacus

Omdat we toch nog wat tijd over hebben, besluiten we de Waterspreeuw in de Amsterdamse Waterleidingduinen ook nog maar even mee te pikken. Onderweg zien en horen we nog wat Glanskoppen, Boomklevers en een Appelvink, en met wat hulp van andere fotografen/vogelaars is ook de Waterspreeuw makkelijk gevonden. Ook dit is er weer één van de ondersoort ‘Zwartbuik’. Waar de vogel van Papendrecht zo af en toe even zachtjes zong, is deze een stuk enthousiaster! In de ruim 20 minuten dat we er zijn zingt hij aan één stuk door, fantastisch! Een leuke soort om de dag mee af te sluiten, waarmee het dagtotaal op 78 soorten uitkomt (exclusief exoten), toch een mooie score.

(Zwartbuik)Waterspreeuw; Black-bellied Dipper; Cinclus cinclus cinclus

(Zwartbuik)Waterspreeuw; Black-bellied Dipper; Cinclus cinclus cinclus

(Zwartbuik)Waterspreeuw; Black-bellied Dipper; Cinclus cinclus cinclus

Advertisements

Witoogeend in ‘t Weegje!

Vrijdag 9 februari 2018

Het is gisteren al kwart voor zes als Daniel een appje stuurt dat hij een waarschijnlijke Witoogeend heeft op de plas van ‘t Weegje. Balen, dat is net te laat om er nog heen te kunnen gaan… Vanochtend ben ik dan ook op tijd op om er redelijk vroeg te kunnen zijn.

Het blijkt te werken, want zo ongeveer de vijfde eend in de scoop is al de Witoogeend, een vrouwtje, te zien aan het donkere oog. De witte kont maakt het niet moeilijk om de vogel terug te vinden, evenals de net wat warmer bruine kleur in vergelijking met kuifeend-vrouwtjes. Echt veel zin om iets te doen heeft ze echter niet, en het duurt dan ook een uur voordat eindelijk een keer de kop uit de veren komt. In de tussentijd scan ik de honderden smienten, maar nog iets leuks kan ik er zo snel niet uit halen. Verder vliegen er wat Grote Barmsijzen over, laat een Vuurgoudhaan zich prachtig zien en loopt er in de rietrand een Waterral rond te scharrelen.

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyroca (met twee Tafeleenden en een Kuifeend / With two Common Pochards and a Tufted Duck)

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra (Met vrouwtje Kuifeend / With a female Tufted Duck)

Vuurgoudhaan; Common Firecrest; Regulus ignicapilla

Na een goed uur wordt ze eindelijk wat actiever, en begint ze ook rond te zwemmen. Top, dat maakt het een stuk leuker om naar te kijken. Een uur later vind ik het wel best als ze weer achter een eilandje wegduikt, en fiets ik terug naar Waddinxveen. Top, nummer 184 alweer binnen de Waddinxveense gemeentegrenzen!

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra

Terug in Waddinxveen loop ik zowaar nog tegen een leuke verrassing aan bij de Petteplas: De Grote Burgemeester zit er weer! Bizar dat hij zo hier rond blijft hangen, wel leuk!

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Bur 2.0

Maandag 5 februari 2018

Nu ik twee weken vrij heb door herkansingsweken, heb ik ook weer wat meer tijd om naar buiten te gaan. De eerste leuke soort zie ik echter vanuit huis: Een slanke roofvogel die ik vanuit mijn ooghoek opmerk, blijkt een vrouwtje Blauwe Kiekendief te zijn! Wat een gave soort om boven je huis te hebben! Ze cirkelt wat rondjes, vooraleer weer verder te vliegen richting noordoost.

‘s Middags maak ik een snel rondje naar ‘t Weegje. Echter, al bij de Petteplas, vlakbij mijn huis, is het leuk. Als ik zoals altijd even de meeuwen doorkijk, valt me een grote, lichte meeuw op. Ik denk direct terug aan de Grote Burgemeester van een paar weken terug, maar dat zal toch niet?! Als ik mijn verrekijker pak, blijkt het echter wél zo te zijn! Hoe bizar, hij blijft maar zwerven, gezien de mooie compilatiefoto van Merijn Loeve. Maar nu dus weer hier terug, en dat op een goede 200 meter van mijn huis. Hij is best tam, en laat zich op de steiger tussen de andere meeuwen leuk zien. Eerst loom liggend, daarna ook een beetje rondvliegend. Na een ruim kwartier vliegt hij weer eens op, maar dit keer vertrekt hij richting noord over de flats, waarschijnlijk vlak langs huis… Leuke bonus is een overvliegende Slechtvalk, maar dat is natuurlijk niets vergeleken met een Grote Burgemeester!

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Hoe dan?! Grote Bur in Waddinxveen!

Net als ik bijna wil beginnen aan wat huiswerk, zie ik een appje in de Vogels Waddinxveen-app. Direct pak ik al m’n spullen bij elkaar, want Daniel blijkt een Grote Burgemeester te hebben naast het Gouwebos! Wat, hoe dan, dat is wel een belachelijk goede soort om te hebben in Waddinxveen.

Een kwartier later sta ik op de brug bij de vaart, aan de noordkant van het Gouwebos. Hier zou die moeten zitten op de flats, maar hij is lastig. Martin is er ook, maar we kunnen hem zo snel niet vinden. Er vliegen aardig wat meeuwen, maar de Grote Bur zit er niet tussen. Martin vertrekt, en werkelijk vijf minuten later is het hebben! Plotseling vliegt hij laag over, waarna ik nog net de tijd heb om hem van achteren redelijk te kunnen zien. Hier blijft het gelukkig niet bij, want een goede tien minuten later komt hij nog een keer overvliegen, en nu blijft hij gelukkig wat rondjes vliegen, recht boven m’n hoofd! Wow, wat gaaf, en wat een fantastische soort voor Waddinxveen is dit!

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Ik blijf nog een half uurtje wachten, maar hij komt niet terugvliegen. Ook een rondje door de wijk in Boskoop levert niets op. Ik rijd nog even de Voorofsche Polder op, voordat ik naar huis ga. Blijkt een goede beslissing te zijn, want hij zit hier langs een slootkantje. Vervolgens vliegt hij op, waarna hij langs de vaart nog een beetje rond blijft hangen met andere meeuwen. Top, echt geweldig dit!

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

#300!

Zaterdag 6 januari 2018

Het duurde even, maar op deze laatste zaterdag van de kerstvakantie ga ik eindelijk weer eens een dagje weg om te vogelen met mijn opa, zoals ondertussen gebruikelijk in de kerstvakantie. Dit keer in de omgeving van Papendrecht, waar ik als het goed is soort #300 zal zien!

Voordat we daar zijn, rijden we eerst naar Krimpen aan den IJssel, waar al een paar weken een Zomertortel zit. Beetje vreemd, zo midden in de winter, maar dat maakt de soort er niet minder leuk op. In de wijk aangekomen is het even zoeken tussen de tientallen Turkse Tortels, maar na een minuut of tien vinden we hem, zittend op een tak, gewoon in een achtertuin. Gaaf! Hij is lekker tam en laat zich een tijd lang leuk zien. Na een tijdje vliegt hij weg, en gek genoeg kunnen we hem niet meer terugvinden daarna. Zal wel laag in een achtertuin gevlogen zijn…

Zomertortel; European Turtle Dove; Streptopelia turtur

 

Zomertortel; European Turtle Dove; Streptopelia turtur

De volgende doelsoort is een Koereiger bij Oud-Alblas. Ook deze is makkelijk gevonden. De eerste 15 witte reigers zijn allemaal grote, maar tussen de tweede groep schapen loopt een klein wit reigertje, dus ook deze wordt ons weer in de schoot geworpen. Leuke soort, want de laatste keer dat ik deze zag was alweer in 2014, dus dat werd wel weer een keer tijd. Hij zit vrij ver weg, maar door de telescoop is hij, al foeragerend, toch wel leuk te zien.

Koereiger; Cattle Egret; Bubulcus Ibis

Koreiger; Cattle Egret; Bubulcus ibis

De volgende bestemming is eigenlijk waar het om draait vandaag. In Papendrecht, gewoon in een woonwijk, zit namelijk al een aantal weken een Waterspreeuw. Meer specifiek, van de ondersoort Zwartbuikwaterspreeuw, te zien aan de zwarte buik. Deze ondersoort, vooral voorkomend in Scandinavië, is in Nederland de meest geziene ondersoort – behalve in Limburg, daar zijn het dan vaak weer roodbuikige… In Duitsland en Frankrijk heb ik al veel vaker waterspreeuwen gezien, maar in Nederland was het er nog nooit van gekomen. Hij blijkt nogal makkelijk te zijn, want binnen een paar minuten hebben we hem gevonden. En wow, wat is hij makkelijk! In de tijd dat we er zijn foerageert hij volop: hij springt de hele tijd het water in, waar hij dan wat zwemt en duikt. Ook is hij constant in de weer met wat takjes, die hij dan uiteindelijk in het water laat vallen. Bizar, en dat gewoon op een paar meter afstand. Het gaafste is echter dat hij zelfs regelmatig gaat zingen! En dat terwijl hij gewoon in achtertuinen daar zit. Wat een geweldige manier om mijn 300ste soort te zien!

Zwarbuikwaterspreeuw; White-throated Dipper; Cinclus cinclus (cinclus)

Zwarbuikwaterspreeuw; White-throated Dipper; Cinclus cinclus (cinclus)

Zwarbuikwaterspreeuw; White-throated Dipper; Cinclus cinclus (cinclus)

Zwarbuikwaterspreeuw; White-throated Dipper; Cinclus cinclus (cinclus)

Na deze geweldige soort gaan we de Biesbosch in, want we hebben nog tijd zat. Met het hoge water van de afgelopen week is het heel gaaf rondrijden hier: alles staat onder water, en zelfs een aantal weggetjes door de Noordwaard zijn bijna overstroomd. Een heel ander gezicht zo’n grote watervlakte. Onderweg naar Polder de Kroon zien we mooie groepen Pijlstaarten, wat Waterpiepers en duizenden Smienten. In De Kroon zelf duurt het even, maar uiteindelijk weten we de hier al lang aanwezige Ruigpootbuizerd te vinden. Hij is niet heel actief en zit vooral aan de grond, maar is wel leuk te zien. Verder zijn ook wat Nonnetjes en twee Blauwe Kiekendieven nogal gaaf, vooral een mooi mannetje.

Noordwaard

Polder Hardenhoek is de volgende bestemming. Helaas zijn de kleine zwanen gevlogen; wel zit er een leuke groep Toendrarietganzen, een mooi mannetje Grote Zaagbek (waarvan er ook één over komt vliegen), een langsjakkerende Slechtvalk en wat meeuwen met onder andere één Pontische en één Geelpootmeeuw. In de Spieringpolder zit een prachtig mannetje Nonnetje, en uiteraard horen we hier een Cetti’s Zanger, hoe kan het ook anders in de Biesbosch.

We sluiten de dag af in het andere stuk van de Noordwaard, waar we nogmaals over Polder de Kroon kijken. Hier blijkt wél een groep Kleine Zwanen te zitten, blijkbaar hebben we daar volledig overheen gekeken eerder vandaag… Het zijn er een stuk of zestig, waarvan maar één juveniel: kenmerkend voor het lage broedsucces op de Siberische toendra’s… Vanaf hier zien we verder nog een vrouwtje Blauwe Kiekendief overkomen, leuk. Vanaf de uitkijktoren in Polder de Zalm kijken we nog even een grote groep kieviten en eenden door. Zit zowaar nog wel wat tussen, met wat Kemphanen, Goudplevieren en Bonte Strandlopers! De laatste interessante vogels zien we bij de pont naar Kop van ‘t Land, waar een Grote Zaagbek langs komt vliegen en een Bosuil zich kort in zijn boom laat zien aan de andere kant van de pont. Een einde van een heerlijk dagje wintervogelen, met onder andere dan eindelijk soort #300!

Kleine Zwaan; Bewick’s Swan; Cygnus colombianus bewickii

Jaaroverzicht 2017

Zo op de laatste dag van het jaar 2017 volgt er als vanouds weer een jaaroverzicht van het afgelopen jaar. Een jaar met geweldig veel mooie waarnemingen en heel wat nieuwe soorten!

Al op 4 januari heb ik m’n eerste nieuwe soort van het jaar, en op wat voor een manier: bij de Brouwersdam sluit ik een dag vogelen af met een zelfgevonden Zwarte Zeekoet! Veel betere manieren om een nieuwe soort te zien zijn er niet! Vijftien dagen later al zag ik eindelijk mijn eerste Kerkuil, die vlak bij mijn oude kamer in Wageningen ‘s avonds laat voor me uitvloog. Heel gaaf, en eindelijk dus in Nederland na deze soort al in België en Frankrijk gezien te hebben.

Begin februari had ik al vier nieuwe soorten: een dag vogelen langs de Zuid-Hollandse kust leverde onder andere twee nieuwe soorten op. Bij Scheveningen pikte ik de laatste graantjes mee van een spectaculaire invasie Burgemeesters: naast vijf Grote Burgemeesters (die ik ook nog maar één keer eerder had) zaten er ook vier Kleine Burgemeesters, die met het grootste gemak te benaderen waren. Via een Taigaboomkruiper en Dwerggorzen zag ik aan het einde van de dag óók nog een Siberische Taling bij Noordwijk, een bizar mooi eendje, maar wel op vrij grote afstand. Een geweldige dag dus, en sowieso lang geleden dat ik twee nieuwe soorten op één dag had.

hc4a6628-2

Kleine Burgemeester; Iceland Gull; Larus glaucoides

April bewees maar weer eens dat ook vogelen in Waddinxveen spectaculaire dingen op kan leveren. Achteraf is de Steppekiekendief die maandenlang rond Waddinxveen rondhing veruit het hoogtepunt van 2017. De stress in de trein toen de eerste melding kwam, de opluchting toen ik hem terugvond, het genieten terwijl hij baltsend naar beneden buitelde: ronduit fantastisch!

13298012

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus aeruginosus

Het voorjaar was inderdaad nog niet voorbij: in mei zag ik rond Wageningen weer twee nieuwe soorten. Eerst op de Ginkelsche Heide (Ede), waar twee Roodpootvalken rondhingen. 10 mei zag ik het mannetje, supergaaf. Overigens zag ik 23 september tijdens een weekend van mijn vereniging nóg een roodpootvalk, dit keer een juveniele vogel.

Dezelfde maand nog, 25 mei, zat ik met een aantal ook vogelende vrienden op Planken Wambuis, waar een zingend (!) mannetje Kleine Vliegenvanger zat. Om dit geval een beetje stil te houden, heb ik er geen blog aan gewijd, maar met wat moeite lukte dit schattige vogeltje wel. Echter, ondanks dat hij constant zong, kregen we hem nauwelijks mooi te zien. Ach, het was een gezellig dagje vogelen, dat telt ook. Dit was overigens direct mijn 290e soort!

Pas in het najaar volgde weer een nieuwe soort, en dat luidde direct een prachtig najaar in. Alweer bleek Wageningen een prima omgeving te zijn om te vogelen: 29 september werd er in de Bovenpolder een Siberische Boompieper gevonden. ‘s Avonds kon ik net een gaatje vinden, maar een echt spectaculaire waarneming werd het niet. Een paar keer het roepje goed gehoord en een paar keer redelijk gezien in vlucht, daar bleef het ook wel bij.

Hetzelfde gold eigenlijk ook wel voor de Roodkeelpieper, die begin oktober tijdens een excursie in het Arboretum (óók al in Wageningen) over kwam vliegen. Het betekende echter wél dat ik nu alle in Nederland geziene piepers heb, toch ook wel een leuk feitje.

20 oktober profiteerde ik op de Edese Heide van een invasie Grote Kruisbekken. Na de influx van 2012/2013, waarvan ik niet kon profiteren, lukte dat nu des te beter. Een groepje van minstens vier vogels liet zich regelmatig erg leuk zien, waarbij alle kenmerken (zware roep, snavel en nek) goed te bekijken waren. Leerzaam, en nog een nieuwe soort ook!

Grote Kruisbek (mannetje); Parrot Crossbill (male); Loxia pytyopsittacus

Grote Kruisbek (vrouwtje); Parrot Crossbill (female); Loxia pytyopsittacus

28 oktober was qua aantal nieuwe soorten veruit de beste dag van het jaar. Geen twee, maar zelfs vier nieuwe soorten was het eindresultaat van een dag zeetrektellen bij Katwijk! Strandleeuwerik, Grote Jager, Kleine Jager en Vaal Stormvogeltje kwamen allemaal voorbij. Geen slecht resultaat voor een zeetrektelling, en dan blijft er nog genoeg over voor een volgende keer.

Vaal Stormvogeltje; Leach’s Storm Petrel; Oceanodroma leucorhoa (Foto: Thijs Schipper)

Met 297 soorten op de teller begon de 300 steeds meer in zicht te komen, en dat aantal kwam nog maar eens dichterbij op 4 november, toen ik met alle moeite van de wereld twee Bruine Boszangers bij Houten twitchte. Eindelijk een keer een echte OV-twitch, wat zeker voor herhaling vatbaar is. Ok, echt goed zag ik ze niet, maar hoe vaak heb je nou twee brubo’s in het binnenland?!

#299 was een Woestijntapuit op Schiphol, met alle dank aan Daniel Benders. Niet een hele romantische locatie voor een nieuwe soort, maar mooi was de vogel zeker wel! En zo’n zeldzame vogel naast een landingsbaan, het heeft eigenlijk ook wel wat.

Woestijntapuit; Desert Wheatear; Oenanthe deserti

De 300 werd dan uiteindelijk net niet gehaald. Dat blijft dan een mooi doel voor volgend jaar, want dan kan het niet anders dan dat ik wél aan de 300 soorten ga komen. Naast alle nieuwe soorten in Nederland, was het voor Waddinxveen een beetje een gek jaar. Nu ik in Wageningen zit, moet ik maar hopen dat ik niet te veel mis. Dat gebeurde wel eens, met bijvoorbeeld krombekstrandloper en zilverplevier. Daar tegenover staan echter wel vier nieuwe soorten: naast uiteraard de Steppekiekendief die voor Waddinxveen nieuw was, leverde ook de Voorofsche Polder weer wat op in de vorm van een Kleine Strandloper. Ook het tellen vanaf de telpost had met een Kruisbek en zelfs een Geelgors genoeg leuks in petto. Verder mag mijn zelfgevonden Ortolaan van de Triangel ook niet onderbelicht blijven natuurlijk, ondanks dat we deze al hadden in Waddinxveen. Het blijft natuurlijk een supersoort, zeker in het binnenland en om zelf te vinden!

Ortolaan; Ortolan Bunting; Emberiza hortulana

Geelgors; Yellowhammer; Emberiza citrinella

Ook in de vlinders zag ik aardig wat leuke nieuwe soorten: een excursie naar De Bruuk leverde tientallen Zilveren Manen op, in de Amsterdamse Waterleidingduinen lukten zowel Kleine als Duinparelmoervlinder, in Meijendel zag ik eindelijk het Oranje Zandoogje, en ik zag de Wageningse specialiteit: Sleedoornpage, wat een mooie vlinder! De Zuidelijke Keizerlibel was dan weer de enige nieuwe libellensoort dit jaar, maar hiervan zag ik er, samen met mijn opa, dan wel direct een stuk of zes in de AWD. Zo zit ik in Nederland op 35 soorten dagvlinders en 39 libellen, dus er is nog genoeg te zien de komende jaren.

Zilveren Maan; Small Pearl-bordered Fritillary; Boloria silene

Duinparelmoervlinder; Niobe Fritillary; Argynnis niobe

Sleedoornpage; Brown Hairstreak; Thecla betulae

HC4A9874 (2)

Zuidelijke Keizerlibel; Lesser Emperor; Anax parthenope

Naast al deze nieuwe soorten, zag ik in Nederland nog genoeg moois wat niet nieuw was, maar wel minstens net zo gaaf. Zo hing er ‘s winters een Ruigpootbuizerd rond in het Bentwoud (zelfs nog één in het Alphense deel), zag ik bij Ede een groepje Europese Kanaries en was het dagje Scheveningen/Noordwijk begin februari ook nog eens goed voor Grote Burgemeesters, Dwerggorzen, een Taigaboomkruiper en Zwarte Ibissen. Half februari vloog een groepje Kraanvogels recht over m’n kamer in Bennekom, vervolgens zag ik half maart een groep Pestvogels in Utrecht en het najaar stikte weer van de Bladkoningen, zowel in Wageningen als in Waddinxveen.

Het was het jaar waarin we alle vier de kiekendieven (bruine, blauwe, grauwe en steppe) binnen de Waddinxveense grenzen hebben gezien, een unicum! Zeetrektellen leverde nog veel meer mooie dingen op, zoals een Noordse Stormvogel en Middelste Jager. Ik zag weer eens een Rode Wouw in Nederland (excursie Limburg) en kon volop genieten van Velduilen in het Bentwoud. Baardmannetjes in de Wageningse Bovenpolder lieten zich als nooit tevoren zien, net als een groepje Fraters bij Bleiswijk aan het begin van het jaar.

Met al deze soorten bij elkaar kwam ik op een totaal van 223, net iets boven mijn beste jaar tot nu toe, 2014, waarin ik 218 soorten zag. Dat zegt ook al wel genoeg. Met dagvlinders kwam ik op 28 soorten, terwijl het aantal libellen op 22 bleef steken.

Verder fotografeerde ik natuurlijk ook genoeg, zoals bijvoorbeeld Grote Lijsters, Zwarte Roodstaarten en Paarse Strandlopers.

hc4a7102-4

Dwerggors; Little Bunting; Emberiza pusilla

hc4a7613-2

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a6030-2

Paarse Strandloper; Purple Sandpiper; Calidris maritima

HC4A8963 (2)

Grote Lijster; Mistle Thrush; Turdus viscivorus

Zwarte Roodstaart; Black Redstart; Phoenicurus ochruros

Kortom, Nederland had weer genoeg moois te bieden in 2017!

Maar ook het buitenland was weer prachtig, net als elk jaar eigenlijk. Drie weken Ardèche leverde een indrukwekkend aantal van 8 nieuwe vogels, 17 nieuwe dagvlinders en 2 nieuwe libellen op, plus natuurlijk fantastisch mooie natuur. De eerste week leverde te verwachten nieuwe vogels op als Orpheusspotvogel en Dwergooruil. De tweede week volgen zelfs vier nieuwe: op een hoogvlakte zie ik zowel Roodkopklauwieren en Rode Patrijzen, terwijl een bergwandeling Citroensijzen en een Notenkraker (laatste alleen gehoord) oplevert. Roodkopklauwieren bleken later sowieso wel goed te doen te zijn, want die zag ik nog meerdere keren op ook andere plekken. In de laatste week volgde het absolute hoogtepunt met eerst bij Pont d’Arc een Havikarend en iets later zelfs een Aasgier, die laag over ons heen kwam zeilen. Honderd procent één van de gaafste waarnemingen van het jaar! Daarnaast waren soorten die in Nederland zeldzaam zijn, maar in Frankrijk wel te doen ook volop aanwezig: Kleine Zwartkop, Bijeneter, Bergfluiter, Alpengierzwaluw, Vale Gieren, Waterspreeuw… noem maar op!

Leuke (nieuwe) vlinders waren bijvoorbeeld Gestreepte Heivlinder, Grote Erebia, de indrukwekkend grote Witbandzandogen, prachtig fel gekleurde Morgenrood, en de gave parelmoervlinders als Knoopkruid-, Braam-, Bosrand- en Westelijke Parelmoervlinder. Een geweldige vakantie dus, en zeker niet alleen met fauna, maar ook de natuur zelf was overweldigend mooi met de Gorges de l’Ardèche, droge garrigues en bergachtige landschappen.

HC4A1035 (2)

Bijeneter; European Bee-eater; Meriops apiaster

HC4A1284 (2)

Morgenrood; Scarce Copper; Lycaena virgaureae

Roodkopklauwier; Woodchat Shrike; Lanius senator

Aasgier; Egyptian Vulture; Neophron percnopterus

Een prachtig jaar dus, 2017. Laten we hopen dat ook 2018 weer genoeg moois brengt op natuurgebied, vast wel! Iedereen die het afgelopen jaar de moeite heeft gedaan mijn blog te lezen of te volgen: bedankt! En hopelijk tot volgend jaar.

Woestijntapuit!

Zaterdag 18 november 2017

Het winterseizoen is weer begonnen, en dat betekent dus ook weer dat eens in de maand de Gouwebostelling op het programma staat. In oktober kon ik niet, deze keer ben ik wél van de partij.

Het levert best wel wat leuke dingetjes op: zo zien we gedurende de ochtend meerdere keren een (of meerdere?) IJsvogel(s), komt er een prachtige groep van ruim 20 Staartmezen langs hippen, vliegt er een Sperwer over, laten meerdere Goudhanen en ook drie Vuurgoudhanen zich geweldig zien en landt er een mooie groep van zo’n 60 Kramsvogels. Hoogtepunt van de telling zijn toch wel twee Appelvinken aan de westzijde, waarvan één zich lange tijd leuk laat zien, zittend bovenin een dode populier. Dat blijft toch een lastige soort binnen Waddinxveen. Het hoogtepunt van de ochtend volgt dan pas als ik terug aan het fietsen ben naar huis: langs het Zuiveringspad, middenin Waddinxveen, blijkt een grote groep barmsijzen te foerageren in de elzen! Dat is spannend, zeker met de huidige influx waarbij er ook witstuitbarmsijzen opduiken. Die vind ik niet; wel zitten er zowel Kleine als Grote Barmsijzen in de groep, leuk!

Grote Barmsijs; Common Redpoll; Acanthis flammea

‘s Middags een verrassing: volledig ongepland sta ik rond half vier op Schiphol samen met Daniel Benders: hier was vrijdag namelijk een Woestijntapuit gevonden, en vandaag was hij nog aanwezig. De plek is niet echt interessant: we staan direct naast een startbaan… maar goed, als we uit de auto stappen, hebben we de woestijntapuit direct in beeld. Hij blijkt totaal niet schuw te zijn; integendeel, we krijgen hem regelmatig op een paar meter afstand te zien, druk foeragerend en rondrennend, supergaaf! Een prachtig beest, en de subtiele details van dit eerste kalenderjaar mannetje zijn prachtig te bekijken. Het leukste is als hij even ruzie krijgt met een ook aanwezige Zwarte Roodstaart, die hij blijkbaar totaal niet uit kan staan. Elke keer als hij in de buurt komt, wordt hij weggejaagd. Heel leuk, en natuurlijk alweer een nieuwe soort erbij: #299!

Woestijntapuit; Desert Wheatear; Oenanthe deserti

Woestijntapuit; Desert Wheatear; Oenanthe deserti

Woestijntapuit; Desert Wheatear; Oenanthe deserti

Woestijntapuit; Desert Wheatear; Oenanthe deserti