Excursie naar Wimereux

Donderdag 24 mei – Maandag 28 mei 2018

Eigenlijk al vanaf het begin van het jaar is de laatste periode dé tijd waar wij, tweedejaars biologie studenten, naar uitkijken: namelijk twee excursies naar het buitenland, en dat is altijd leuk. De eerste ging naar Wimereux, een kustplaats in Noord-Frankrijk, waar we vier dagen een programma hadden waarbij we keken naar evertebraten en wieren in hun leefomgeving. Druk, maar wel enorm leuk.

Hét hoogtepunt (in ieder geval voor mijn groep) was zonder twijfelen een Hondshaai! Bij één van de buitensessies aan de kust bij Audresselles werd deze gevonden in een groot poeltje. Heel bizar om een haai zo een beetje te zien zwemmen! Ook de, een dag later gevonden, enorme Grote Spinkrab was supergaaf, en al helemaal om in je handen te hebben. Qua vogels was het niet heel bijzonder, buiten de kolonie Noordse Stormvogels dan. In Nederland hebben we ze alleen ver over zee, maar hier zitten een stuk of 20 paartjes op de kliffen te broeden, de zuidelijkste kolonie van deze soort! En dan zijn ze toch wel een stuk beter te zien, als ze recht over je heen komen vliegen!

Grote Spinkrab; European Spider Crab; Maja squinado

De maandag erna gaan we maar gewoon verder. We zijn toch een dag vrij, dus ga ik met twee vrienden van m’n studie een paar uurtjes naar buiten. Bij Telefoonweg, Renkum, kunnen we helaas een grauwe klauwier niet vinden. Wel hebben we een mooie Wespendief, een Grote Lijster en veel Hooibeestjes. Als we het bos in lopen horen we ver weg een gekke triller. Het duurt even, maar dan blijkt het een Fluiter te zijn! Leuke soort, die ik alweer een aantal jaren niet mooi gezien had. Na even zoeken krijgen we hem ook nog prachtig in beeld, wat gaaf!

Fluiter; Wood Warbler; Phylloscopus sibilatrix

Fluiter; Wood Warbler; Phylloscopus sibilatrix

Bij het Renkums Beekdal, in het noordelijke deel, zoeken we een tijdje wat libellen rond de Paradijspoel. Hier stikt het werkelijk van de Viervlekken, maar vooral de ook massaal aanwezige Venwitsnuitlibellen zijn gaaf om te zien. Een mogelijke Gevlekte Witsnuit zien we te kort om af te maken…

Viervlek; Four-spotted Chaser; Libellula quadrimaculata

 

Venwitsnuitlibel; White-faced Darter; Leucorrhina dubia

Weer terug bij de fietsen, hebben we nog een aantal Wespendieven over, evenals een kleine valk… zal wel een boomvalk zijn geweest, maar toch. Misschien wel de leukste soort zien we als we bijna splitsen: als ik toevallig achter me kijk, zie ik een Koninginnenpage vliegen! Een soort die ik nooit eerder in Nederland had. Hij verdwijnt helaas achter een klein heuveltje, en terugvinden lukt niet. Helaas, maar wel een gave afsluiter van een leuke paar uurtjes vogelen.

Advertisements

Lentevogelen

Maandag 7 mei – Vrijdag 11 mei 2018

Wat is het toch leuk vogelen in mei. Voor je gevoel kan alles overal, en dat blijkt ook wel uit wat er overal gevonden wordt. Helaas zit het grootste deel te ver weg, of heb ik geen tijd. Ach, dan doen we het maar ‘gewoon’ in de buurt.

Dus fiets ik maandagavond 7 mei een rondje door het Binnenveld, als we toch in die hoek zijn. Het is heerlijk rondfietsen, met overal zingende Kleine Karekieten, Rietzangers, Grasmussen en Bosrietzangers, baltsende Wulpen, een groep van 7 Tapuiten en een Paapje, foeragerende Reeën, heerlijk! Ook hoor ik eindelijk m’n eerste baltsende watersnip, die met hun staart een bizar, soort van blatend geluid produceren. Nooit gehoord, en echt heel gaaf om wél een keer te hebben.

Ree; Roe Deer; Capreolus capreolus

De ochtend erna loop ik een rondje bij Wageningen. Er zit hier namelijk al een tijdje een Kwartelkoning te zingen. Niet dat ‘ie zich laat zien, dat hoort niet bij deze nogal verborgen levende soort. Maar des te beter zou hij te horen zijn. En ja, aangezien het nog een nieuwe soort is, kan ik hem natuurlijk niet laten schieten. Hij is nogal simpel: praktisch direct bij aankomst hoor ik hem al zingen, en ook nog volop. Ook als ik een uur of twee later weer terug kom laat hij zich nog regelmatig horen. Gaaf, en wat een vreemd geluid om zo te horen. Zowaar lukt het om met m’n telefoon een geluidsopname te maken. Ook voor de rest is het leuk vogelen, met onder andere tientallen Grasmussen, Tuinfluiters, m’n eerste Koekoeken van het jaar, een Zomertaling, een overvliegende Bontbekplevier; een prachtig begin van de dag zo!

Rietgors; Reed Bunting; Emberiza schoeniclus

Rietgors; Reed Bunting; Emberiza schoeniclus

In het Hemelvaartsweekend ben ik weer thuis in Waddinxveen. De Voorofsche en ‘t Weegje leveren maar weinig op helaas, met wat Kemphanen en een Bontbekplevier als ‘hoogtepunten’ tot nu toe. Dat is een hoop minder dan vorige jaren. Dan maar in de omgeving gaan vogelen. Al jaren probeer ik een broedende Woudaap hier in de regio te zien, maar op de een of andere manier wil het maar niet lukken. Vrijdag doe ik dan nog maar eens een poging, en zowaar wil het eindelijk slagen. Direct bij aankomst wordt een mannetje me aangewezen door de vele aanwezige fotografen. In je eentje naar een woudaap kijken, dat is hier zo goed als onmogelijk. Het maakt deze ‘rietaap’ er niet minder mooi op: in het uur dat ik er ben laat hij zich geweldig mooi zien. Eerst precies door een gaatje in een rietkraag, maar uiteindelijk ook een minuut of vijf helemaal vrij bovenin het riet. En dat terwijl hij volop aan het baltsen is. Wow, dat mocht wel een keer, deze soort écht goed zien!

Woudaap; Little Bittern; Ixobrychus minutus

Woudaap; Little Bittern; Ixobrychus minutus

Woudaap; Little Bittern; Ixobrychus minutus

Woudaap; Little Bittern; Ixobrychus minutus

Kleine Klap!

Zondag 6 mei 2018

Het was nog niet zo veel voor mij, dit voorjaar. Het is druk met m’n studie, het water in de Voorofsche Polder en ‘t Weegje staat véél te hoog voor leuke stelten en er wordt gewoon weinig gevonden in de directe omgeving. Ok, een Zwarte Wouw op 22 april, boven de auto, vlakbij thuis in Waddinxveen, is uiteraard wél heel leuk.

Net als ik dan op het punt sta een rondje door Waddinxveen te maken, komt er een melding uit Bergambacht van een Kleine Klapekster! Dat is wel de categorie waar je enthousiast van wordt. Daniel kan helaas niet, maar Garry wel, dus keer ik om vanaf de Plasweg (7 Tapuiten en een Paapje) en rijd ik weer terug naar huis, waar hij me oppikt. Een half uurtje later staan we in Bergambacht, en na wat aanwijzingen en piepjes via DBA verder, staan we aan de rand van een industrieterreintje naar een geweldig mooie Kleine Klapekster te kijken!

Kleine Klapekster; Lesser Grey Shrike; Lanius minor

Kleine Klapekster; Lesser Grey Shrike; Lanius minor

In de ruim anderhalf uur dat we hier staan, laat hij zich enorm mooi zien. Vanuit een boom, een meter of twintig weg, is hij volop aan het foerageren. Constant opvliegend en jagend op wespen, kevers en andere insecten, waarbij hij ook regelmatig een stukje onze kant op vliegt. Helemaal mooi wordt het als hij nog wat gaat zingen en z’n alarmroep laat horen, bijvoorbeeld bij een langsvliegende buizerd. Prachtig, en wat een heerlijke manier om na de waterspreeuw van januari weer eens een nieuwe soort te hebben!

Kleine Klapekster; Lesser Grey Shrike; Lanius minor

Kleine Klapekster; Lesser Grey Shrike; Lanius minor

Kleine Klapekster; Lesser Grey Shrike; Lanius minor

Eindelijk mooie Beflijsters

Vrijdag 6 april 2018

Sommige soorten willen gewoon niet. Geen idee waar het aan ligt, maar die laten zich gewoon nooit echt mooi zien, ook al heb je ze al vaak zat gezien. Beflijsters bijvoorbeeld. Een soort die broedt in Scandinavië, Centraal- en Oost-Europa, waarvan wij tijdens de trektijd de Scandinavische vogels te zien krijgen. Altijd waren het of overvliegende vogels die zich moeilijk lieten zien, of ze zaten ver weg of ze vlogen net op als ik er één zag. Eigenlijk verwacht ik er dan ook niets van, van mijn poging om Beflijsters te gaan zoeken in de uiterwaarden vanavond.

Echter, het lijkt al snel best wel goed te gaan lukken. Een goede honderd meter vanaf de steenfabriek foerageren drie mannetjes. Ze zijn vrij schuw, maar laten zich wel redelijk leuk bekijken. Ondertussen scoor ik ook m’n eerste Fitis, Zwartkop en Boerenzwaluw van het jaar, leuk! Op een gegeven moment lukt het me om één van de drie verrassend genoeg dicht te naderen als hij in een boompje zit. Geen idee waarom, maar hij blijft zowaar zitten, waardoor ik hem op een tiental meter afstand werkelijk fantastisch kan bekijken! Wow, dit had ik niet verwacht. Echt alle ‘schubjes’ zijn één voor één te zien. Beter ga je het niet krijgen toch?!

Beflijster; Ring Ouzel; Turdus torquatus

Beflijster; Ring Ouzel; Turdus torquatus

Een rondje door de Bovenpolder levert me verder nog een Pontische Meeuw op, terwijl de blauwborsten helaas geen thuis geven. Op de terugweg nog maar een keer langs de Beflijsters, en nog steeds laten ze zich prachtig zien. Nu zijn ze ook al foeragerend vrij dicht te benaderen. Wat ongelooflijk gaaf zeg, dit is toch een stuk beter dan wat ik me voorstelde bij het zien van Beflijsters!

Beflijster; Ring Ouzel; Turdus torquatus

Beflijster; Ring Ouzel; Turdus torquatus

Beflijster; Ring Ouzel; Turdus torquatus

Rondje IJmuiden e.o.

Zaterdag 10 februari 2018

Gratis weekend-ov is op zaterdagen regelmatig erg lekker om mee te gaan vogelen, en zo ook deze zaterdag. Dit keer naar regio IJmuiden, waar een dagje met een vriend van m’n studie op de planning staat.

We beginnen bij de Zuidpier, vooral hopend op de Zwarte Zeekoet die hier al een tijdje rondhangt. Dat blijkt lastiger te zijn dan gedacht, en als we meldingen zien komen dat hij alleen aan de overkant (Noordpier) gezien wordt, lijkt het wel erg lastig te worden. Ook het scannen van het water aan de overkant door de scoop werkt helaas niets uit, dus deze soort, die ik nog maar één keer eerder had, zien we helaas niet. Hetzelfde geldt voor Kuifaalscholver. Er zit gelukkig nog heel wat ander moois. Direct aan het begin van de pier stuiten we op twee Roodborsttapuiten, leuk zo’n paartje midden in de winter.

Roodborsttapuit (♂); European Stonechat (♂); Saxicola rubicola

Tegelijkertijd vliegen drie Sneeuwgorzen over ons heen, die we iets later op het strand terugvinden. Deze laten zich ongelooflijk mooi zien. Met een beetje geduld komen ze vanzelf naar je toe lopen, uiteindelijk zelfs binnen scherpstelafstand van mijn camera, dus dat is minder dan drie meter! Geweldig zulke tamme beestjes, zo mooi had ik ze niet eerder!

Sneeuwgors; Snow Bunting; Plectrophenax nivalis

Sneeuwgors; Snow Bunting; Plectrophenax nivalis

Sneeuwgors; Snow Bunting; Plectrophenax nivalis

Op de pier zelf lopen uiteraard weer de nodige Steenlopers en Oeverpiepers en zo af en toe komt een mooie groep Drieteenstrandlopers voorbij vliegen. Aan het einde van de pier ligt een mooi mannetje Zwarte Zee-eend vrij dichtbij, die zich dan ook erg leuk laat zien. Aan de zeekant zwemt ook een Gewone Zeehond. Een tiental minuten over zee kijken levert wat Roodkeelduikers, Middelste Zaagbekken, Eiders, Zwarte Zee-eenden en een mooie adulte Jan-van-Gent op. Misschien wel de leukste soort op de pier is een plotseling, vlak voor ons opvliegende Houtsnip! Deze vliegt hard langs de pier, en lijkt helemaal naar de zeereep te vliegen. Bizarre plek voor zo’n soort!

Zonder Zwarte Zeekoet en Kuifaal gaan we door naar de Kennemerduinen, waar al maandenlang een groepje Grote Kruisbekken zit bij het Vogelmeer. Een aardig eind lopen, maar met het prachtige weer is dat niet heel erg. Onderweg komen we bij ‘t Wed, een zwemplasje in de duinen, een extreem tamme Kanoet tegen, wow! Hier zwemmen ook twee Grote Zaagbekken en twee Pijlstaarten. Tijdens het lopen komen er dan ook nog twee Raven overvliegen, toch wel een leuke waarneming in de duinen! Bij het Vogelmeer zien we de Grote Kruisbekken al snel zitten in ‘hun’ kale bomen, waar ze eigenlijk altijd wel gezien worden. Wel vliegen de twee, een mannetje en vrouwtje, vrij snel weg, maar in de tijd dat we er zijn laten ze zich leuk zien! Een leuke herhaling na het groepje op de Edese Hei. Verder zien we hier nog twee Brilduikers en wat Dodaarsjes.

Grote Kruisbek (♂); Parrot Crossbill (♂); Loxia pytyopsittacus

Omdat we toch nog wat tijd over hebben, besluiten we de Waterspreeuw in de Amsterdamse Waterleidingduinen ook nog maar even mee te pikken. Onderweg zien en horen we nog wat Glanskoppen, Boomklevers en een Appelvink, en met wat hulp van andere fotografen/vogelaars is ook de Waterspreeuw makkelijk gevonden. Ook dit is er weer één van de ondersoort ‘Zwartbuik’. Waar de vogel van Papendrecht zo af en toe even zachtjes zong, is deze een stuk enthousiaster! In de ruim 20 minuten dat we er zijn zingt hij aan één stuk door, fantastisch! Een leuke soort om de dag mee af te sluiten, waarmee het dagtotaal op 78 soorten uitkomt (exclusief exoten), toch een mooie score.

(Zwartbuik)Waterspreeuw; Black-bellied Dipper; Cinclus cinclus cinclus

(Zwartbuik)Waterspreeuw; Black-bellied Dipper; Cinclus cinclus cinclus

(Zwartbuik)Waterspreeuw; Black-bellied Dipper; Cinclus cinclus cinclus

Witoogeend in ‘t Weegje!

Vrijdag 9 februari 2018

Het is gisteren al kwart voor zes als Daniel een appje stuurt dat hij een waarschijnlijke Witoogeend heeft op de plas van ‘t Weegje. Balen, dat is net te laat om er nog heen te kunnen gaan… Vanochtend ben ik dan ook op tijd op om er redelijk vroeg te kunnen zijn.

Het blijkt te werken, want zo ongeveer de vijfde eend in de scoop is al de Witoogeend, een vrouwtje, te zien aan het donkere oog. De witte kont maakt het niet moeilijk om de vogel terug te vinden, evenals de net wat warmer bruine kleur in vergelijking met kuifeend-vrouwtjes. Echt veel zin om iets te doen heeft ze echter niet, en het duurt dan ook een uur voordat eindelijk een keer de kop uit de veren komt. In de tussentijd scan ik de honderden smienten, maar nog iets leuks kan ik er zo snel niet uit halen. Verder vliegen er wat Grote Barmsijzen over, laat een Vuurgoudhaan zich prachtig zien en loopt er in de rietrand een Waterral rond te scharrelen.

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyroca (met twee Tafeleenden en een Kuifeend / With two Common Pochards and a Tufted Duck)

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra (Met vrouwtje Kuifeend / With a female Tufted Duck)

Vuurgoudhaan; Common Firecrest; Regulus ignicapilla

Na een goed uur wordt ze eindelijk wat actiever, en begint ze ook rond te zwemmen. Top, dat maakt het een stuk leuker om naar te kijken. Een uur later vind ik het wel best als ze weer achter een eilandje wegduikt, en fiets ik terug naar Waddinxveen. Top, nummer 184 alweer binnen de Waddinxveense gemeentegrenzen!

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra

Witoogeend; Ferruginous Duck; Aythya nyocra

Terug in Waddinxveen loop ik zowaar nog tegen een leuke verrassing aan bij de Petteplas: De Grote Burgemeester zit er weer! Bizar dat hij zo hier rond blijft hangen, wel leuk!

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Bur 2.0

Maandag 5 februari 2018

Nu ik twee weken vrij heb door herkansingsweken, heb ik ook weer wat meer tijd om naar buiten te gaan. De eerste leuke soort zie ik echter vanuit huis: Een slanke roofvogel die ik vanuit mijn ooghoek opmerk, blijkt een vrouwtje Blauwe Kiekendief te zijn! Wat een gave soort om boven je huis te hebben! Ze cirkelt wat rondjes, vooraleer weer verder te vliegen richting noordoost.

‘s Middags maak ik een snel rondje naar ‘t Weegje. Echter, al bij de Petteplas, vlakbij mijn huis, is het leuk. Als ik zoals altijd even de meeuwen doorkijk, valt me een grote, lichte meeuw op. Ik denk direct terug aan de Grote Burgemeester van een paar weken terug, maar dat zal toch niet?! Als ik mijn verrekijker pak, blijkt het echter wél zo te zijn! Hoe bizar, hij blijft maar zwerven, gezien de mooie compilatiefoto van Merijn Loeve. Maar nu dus weer hier terug, en dat op een goede 200 meter van mijn huis. Hij is best tam, en laat zich op de steiger tussen de andere meeuwen leuk zien. Eerst loom liggend, daarna ook een beetje rondvliegend. Na een ruim kwartier vliegt hij weer eens op, maar dit keer vertrekt hij richting noord over de flats, waarschijnlijk vlak langs huis… Leuke bonus is een overvliegende Slechtvalk, maar dat is natuurlijk niets vergeleken met een Grote Burgemeester!

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus glaucoides