Roodpoten op de hei

Woensdag 10 mei

Leuk, op de Ginkelsche Heide, maar een kilometer of zeven fietsen vanaf Bennekom, worden 9 mei twee Roodpootvalken gemeld. Die kan ik niet laten schieten natuurlijk, en dat is meteen een goed excuus voor een pauze tussen het leren voor het laatste tentamen.

Dus sta ik rond een uur of één op de heide, bij het modelvliegtuigveldje waar ze zouden moeten zitten. Daar is echter volop activiteit van wat mensen met deze vliegtuigjes, het zal toch niet… Maar, na wat wachten zie ik opeens een valkje omhoog komen die wat gaat jagen rond het veldje. Kijker erop, en ja hoor, inderdaad een prachtig mannetje Roodpootvalk! Van wat afstand laat hij zich prima zien, af en toe op de paaltjes zittend, dan weer wat jagend. Het vrouwtje, wat er ook zou moeten zijn, is niet te zien, terwijl fotograferen met de sterke luchttrilling niet meevalt. Samen met een andere vogelaar proberen we of we het veldje op kunnen komen, ondanks de vliegactiviteiten daar. Net als we wat ‘sociaal’ gedaan hebben, vliegt opeens de valk op en vliegt ver weg richting noordoost. We besluiten hier maar gewoon wat te wachten, ons vermakend met overal zingende VeldleeuwerikenBoompiepers en een Koekoek. De valk komt echter niet meer terug, helaas. Een ronde over de hei levert nog een tweetal Raven, wat PaapjesTapuiten en Grote Lijsters op. Ach, ik heb hem in ieder geval prima gezien, soort nummer 289 binnen Nederland!

HC4A9134 (2).JPG

Roodpootvalk; Red-footed Falcon; Falco vespertinus

Tóch weer naar de Voorofsche

Maandag 8 mei

Terwijl de Steppekiekendief ondertussen verhuisd is naar het Bentwoud en daar tientallen vogelaars trekt en de trek overal volop losgaat, zit ik middenin een tentamenweek… Af en toe pak ik nog wat uurtjes buiten mee, maar echt profiteren van mei doe ik niet. 29 april zie ik nog een keertje de steppekiek, nu dus in het Bentwoud. Een dag later hoop ik op wat trekkende roofvogels over de tuin met de zuidoostenwind, maar helaas, het blijft bij twee Boomvalken. Verder maak ik wat snelle rondjes rondom Wageningen en Waddinxveen, waarbij ik wat Appelvinken zie, een Boompieper en twee Raven, ik houd me bezig met wat Grote Lijsters en check zo af en toe de Voorofsche Polder en een leuk braakliggend terrein langs de Plasweg, wat vandaag zowaar wat Tapuiten, Groenpootruiters, Oeverlopers en jonge Kluutjes oplevert. De Voorofsche, die dit jaar belachelijk leeg is, sla ik maar een keer over, daar zit toch nooit wat dit jaar nu het zo snel opgedroogd is.

HC4A8850 (2)

Tapuit; Northern Wheatear

HC4A8871 (2)

Roodborsttapuit; European Stonechat

HC4A8963 (2)

Grote Lijster; Mistle Thrush

Dan, als ik m’n tas aan het inpakken ben om weer naar Wageningen te gaan, een appje van Daniel: Kleine Strandloper Voorofsche! Had ik het dus toch maar mee moeten pakken. Binnen no-time heb ik m’n spullen, en een kwartier later heb ik deze kleine steltloper, prachtig in zomerkleed, in beeld. Gaaf, dat was toch een soort waar we al een tijdje op wachtten, en waar het nu toch van komt. En, dat is dus soort nummer 180 binnen de gemeente! Anderhalf uur later zit ik in de trein weer naar Wageningen, me realiserend dat de timing van de goede soorten in Waddinxveen wel heel erg mee zit dit jaar…

Steppekiek in ‘t Weegje!

Woensdag 26 april

Lang geleden, de vorige keer dat ik een blog schreef. Niet dat ik niets leuks zag, maar door studie was het wel zo druk dat ik te weinig tijd had om écht fanatiek te vogelen. Toch waren er genoeg leuke dingetjes. Zo zag ik 21 februari een Zwarte Specht in de bossen naast Bennekom, fanatiek een nesthol hakkend, heel gaaf om te zien. Twee dagen later wist ik met zes Kraanvogels recht over m’n huis nog net iets mee te pikken van de kraanvogeltrek, terwijl ik een maandje later in Biddinhuizen er nog één foeragerend had. Verder waren baltsende Patrijzen, een groepje van 10 Pestvogels in Utrecht en een vorige week zelf gevonden Nachtegaal in het Weegje natuurlijk erg leuk.

Maar, echt druk qua vogelen was het nooit. Tot vandaag dan. Rond een uur of twee pak ik m’n tas om weer terug naar huis te gaan. Lekker, want ik ben t/m maandag vrij. Dan zie ik een mailtje met een waarneming van een Steppekiekendief in ‘t Weegje! De foto’s van Dirk Huitzing, de ontdekker, laten alles zien wat je moet zien voor een step… Wow! En dus wordt er gemaild en ge-appt wie wanneer kan. Rond half vier blijkt Johannes Luiten hem nog in beeld te hebben gehad, dus de stress in de trein wordt er niet minder op. 16.15 ben ik thuis, en nog geen kwartier later ben ik weg naar ‘t Weegje. Daar aangekomen ga ik zo staan dat ik een goed zicht heb op de plekken waar de bruine kieken vaak te zien zijn. Dit werkt: na een kwartiertje zie ik aan de andere kant een lichte, slanke roofvogel vliegen, en inderdaad, dat is hem. Even later komt hij vlak over me heen vliegen.

Ondertussen komen steeds meer andere vogelaars aan, waarna hij rond kwart over vijf hoogte maakt en weg lijkt te vliegen. Dit gebeurt echter niet, want dit is het begin van een weergaloze vliegshow. Eerst duikt hij op een bizarre, buitelende manier naar beneden, regelmatig zelfs roepend. Bijna beneden stort hij zich nog steeds volop roepend richting een vrouwtje Bruine Kiekendief, die hij een tijd lang het hof probeert te maken. Na een tijdje gaat hij in een boom zitten poetsen, en laat hij zich lange tijd geweldig mooi zien. Rond een uur of zes maakt hij weer hoogte, maar nu verliezen we hem wel uit het oog. Ik wacht nog een half uurtje, maar met donkere luchten die onze richting op komen, houd ik het voor gezien. Man, wat een gave waarneming, en wat ben ik nu blij dat ik deze prachtige soort nooit getwitcht heb, maar bewust hiervoor gewacht heb! Hopen dat dit weer een inleiding is op een geweldige eind april/begin mei, de laatste jaren toch wel de beste periode in Waddinxveen!

(Later blijkt dat hij toch nog is teruggekeerd rond een uur of zeven, dus daar zal ik nog wel wat plezier aan beleven!)

HC4A8648 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus macrourus

HC4A8666 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus macrourus met/with Bruine Kiekendief; Marsh Harrier; Circus aeruginosus

HC4A8667 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus macrourus met/with Bruine Kiekendief; Marsh Harrier; Circus aeruginosus

HC4A8727 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus aeruginosus

HC4A8581 (2)

Steppekiekendief; Pallid Harrier; Circus aeruginosus

Twee weekjes vakantie

6 februari t/m 18 februari 2017

Naast het rondje met m’n opa, heb ik de afgelopen twee weken natuurlijk ook volop in en rond Waddinxveen gevogeld. Er is namelijk ook hier genoeg moois te zien.

Vooral het Bentwoud is favoriet; drie keer bezoek ik dit nieuwe natuurgebied tussen Waddinxveen, Boskoop, Benthuizen en Zoetermeer. Nog steeds stikt het hier blijkbaar van de muizen, te zien aan de grote hoeveelheden muizenetende vogels. 6 februari is het hoogtepunt een groepje van vijf Velduilen, die zich, ondanks het wat donkere weer, geweldig mooi laten zien. Via via hoor ik dat er hier zelfs op meer plekken groepjes van deze gave soort zitten, mooi! Verder zie ik die dag weer vele Blauwe Kiekendieven (waaronder een prachtig mannetje!), een Sperwer, grote aantallen Rietgorzen, Veldleeuweriken, Graspiepers en wat Ringmussen en een Ruigpootbuizerd.

hc4a6117-2

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a6359-2

Velduil; Short-eared Owl; Asio flammeus

hc4a6489-2

Velduil; Short-eared Owl; Asio flammeus

 

Een weekje later, zowel de veertiende als de zestiende, maak ik nogmaals een ronde door het Bentwoud. De velduilen zijn niet meer terug te vinden, maar wel blijken er zelfs twee Ruigpootbuizerden rond te hangen. Één gaat zelfs vlak voor me bidden, en vliegt iets later recht én laag over me heen. Geweldig gaaf! Verder zie ik die twee dagen nog wat Kramsvogels en een IJsvogel.

Tussendoor, op de 15e, maak ik een rondje naar Reeuwijk samen met een vriend. Het levert wat roepende Waterrallen op, heel wat Brilduikers (17) en Dodaarzen (11), een Pontische Meeuw en als hoogtepunt de hier al lang aanwezige Grote Zee-eend, in het binnenland een heuse zeldzaamheid, die zich, ondanks de wat grote afstand, prima laat zien. Op de terugweg pakken we nog even het Weegje mee. Onderweg hiernaartoe vliegt de eerste Ooievaar van het jaar over, en in ‘t Weegje zitten de eerste Grutto’s, een leuk groepje van 16. Een half uurtje later zie ik er ook vijf op de Voorofsche Polder. Het aantal hier groeit de dagen erna naar ongeveer 30.

Verder nog wel leuk is de ochtend van zondag 12 februari, als het prachtig wakker worden is met een pak sneeuw van ca. 10 centimeter! Ik maak ‘s ochtends een rondje door het prachtige Gouwebos. Niet eens per se focussend op foto’s of vogels ofzo, maar toch krijg ik er nog een leuke foto door van een meerkoet. Weer eens wat anders, dan altijd de zeldzamere soorten te fotograferen!

hc4a7745-2

Grote Zee-eend; Velvet Scoter; Melanitta fusca

hc4a7609-2

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a7613-2

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a7533-2

Meerkoet; Eurasian Coot; Fulica atra

Tussen Scheveningen en Noordwijk

Woensdag 8 februari 2017

Kijkend naar wat andere vogelaars doen zou je het bijna sneu gaan noemen: het rondje wat iedereen de laatste dagen maakt in Zuid-Holland, is zo goed als hetzelfde. Gaan naar Scheveningen en Noordwijk, dat lijkt zo’n beetje het devies de laatste week. Maar ja, wat wil je ook anders met alle gave soorten die er zitten! Ik kan niet achterblijven, en daarom ben ik vandaag met m’n opa een rondje gaan maken in de kuststreek. Want ja, dat is toch wel een beetje traditie in vakanties (nu herkansingsweek).

We beginnen in Scheveningen, waar het de laatste weken één groot meeuwenspektakel is geweest. Duizenden meeuwen kwamen op al het aangespoelde voedsel af na de twee noordwesterstormen in januari, en daarbij ook een groot aantal Burgemeesters. Niet twee ofzo, maar serieuze recordaantallen. In totaal werden er in regio Den Haag tien Grote Burgemeesters en vijf Kleine Burren geteld. Een bizar aantal. Leuk was dat ze ook nog eens individueel te onderscheiden waren. Dutch Birding heeft er een heel leuk artikel over geschreven. Als wij aan komen, is het een stuk makkelijker dan een paar weken terug. Geen duizenden meeuwen, maar een groepje van ongeveer 50 jonge zilvermeeuwen, waar de burries met het grootste gemak uit te pikken zijn. Even is het zoeken naar de verschillen tussen grote en kleine (die laatste had ik namelijk nog nooit eerder gezien!), maar al snel gaat het ons makkelijk af. Ze zijn opvallend tam, en laten zich tot op een aantal meter benaderen. In de groep zitten vijf Grote en drie Kleine, en verder weg zit nog een vierde Kleine tussen een ander groepje meeuwen. Wat gaaf! Inderdaad leuk is ook dat ze individueel te herkennen zijn, want werkelijk elke variant, van donker naar licht, is aanwezig.

hc4a6647-2

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus hyperboreus

hc4a6624-2

Kleine Burgemeester; Iceland Gull; Larus glaucoides

hc4a6628-2

Kleine Burgemeester; Iceland Gull; Larus glaucoides

Als we ze uitgebreid genoeg hebben gezien, gaan we door naar Noordwijk. Eerste doel hier is de Taigaboomkruiper, die 4 februari werd gevonden naast het terrein van ‘s Heeren Loo. Van andere vogelaars horen we dat hij vrij goed te doen is. Dat blijkt, want al na een paar minuten tikken we ook deze zeldzame neef van ‘onze’ boomkruiper binnen. Alle kenmerken – witte buik, wenkbrauwstreep, ‘bakje’ op de vleugels – zijn goed te zien. Na een tijdje krijgt m’n opa hem zelfs op een metertje afstand foeragerend te zien, nadat hij vlak voor hem naar een boom gedoken is. Ook laat hij zich leuk vergelijken met twee gewone boomkruipers die ook rondvliegen in het bosje hier.

hc4a6726-2

Taigaboomkruiper; Eurasian Treecreeper; Certhia familiaris

hc4a6745-2

Taigaboomkruiper; Eurasian Treecreeper; Certhia familiaris

Het is vervolgens maar iets meer dan vijf minuten rijden naar de volgende plek. Op een ruig, verwaarloosd terreintje aan de Achterweg bij Noordwijk zitten al de hele winter twee Dwerggorzen. Ook deze soort zag ik nog maar één keer, in 2013 toen ik er zelf één vond. Deze twee laten zich, als we de foto’s mogen geloven, echter een stuk beter zien. Als we aankomen, zijn hier geen andere vogelaars, en dus verwachten we wel even te moeten zoeken. We hebben echter geluk, want we beginnen toevallig aan de goede kant, en al snel vliegen beide gorsjes wat struikjes in, volop tikkend. Na een tijdje vliegen ze naar beneden waar ze in alle rust, een paar meter voor ons, volop gaan foerageren. We kunnen ze uitgebreid bekijken, voordat ze weer terugvliegen de struikjes in. Hier gaat één van de twee echter wel nog even mooi bovenin zitten, ook wel zo leuk voor de foto’s.

hc4a7012-2

Dwerggors; Little Bunting; Emberiza pusilla

hc4a7027-2

Dwerggors; Little Bunting; Emberiza pusilla

hc4a7102-4

Dwerggors; Little Bunting; Emberiza pusilla

Weer vijf minuten verder zit de zeldzaamste soort van de dag: de zaterdag gevonden Siberische Taling, pas de dertiende ooit in Nederland! Hij blijkt ongeringd te zijn en mooie, gave vleugels te hebben, dus de kans is groot dat deze eend wild is. Bij aankomst zit hij met z’n kont naar ons toe in de kant te slapen, en echt veel is er ook niet aan te zien. Gelukkig wordt hij na een tijdje wat actiever, gaat wat poetsen en springt uiteindelijk ook het water in. Hij zit ver en de omstandigheden (lichte sneeuw, donker, koud) zijn slecht, maar door de scoop is hij opzich prima te zien. Alweer de tweede nieuwe soort van de dag, dat is toch wel weer een tijdje terug.

Omdat we toch nog tijd over hebben, gaan we op de terugweg nog even langs de Starrevaart. In de polder voor de snelweg letten we goed op voor Zwarte Ibissen, en zowaar, binnen een mum van tijd zien we ze alle vier al lopen, vrij dichtbij zelfs. Af en toe vliegen ze op om wat verderop weer te landen, maar ze zijn toch echt wel leuk te zien. Op de Starrevaart zelf zitten zoals altijd veel smienten, tafeleenden en slobeenden. Een IJsvogel speert langs, er zitten vier Nonnetjes, ook lekker dichtbij, zo’n 9 Brilduikers en ver weg zwemt een mannetje Rosse Stekelstaart. Een leuke afsluiter voor een dag met wel heel veel goede soorten, waarvan twee nieuwe!

hc4a7246-2

Zwarte Ibis; Glossy Ibis; Plegadis falcinellus

hc4a7351-2

Nonnetje; Smew; Mergellus albellus

Van Wageningen naar de Delta

19 januari t/m 4 februari 2017

Ondanks dat ik de laatste weken geen blog heb geschreven, heb ik zeker niet stil gezeten. Zo zag ik 19 januari eindelijk m’n eerste Kerkuil in Nederland. Op de terugweg van een Ichthus-avond in Wageningen vliegt er vlak voor me plotseling een grote, witte vogel op, keihard schreeuwend. Heel vet om op deze manier deze soort een keer in Nederland te hebben. Verder zag ik in de omgeving van Wageningen onder andere wat Houtsnippen, een Grote Zaagbek in het Binnenveld, eindelijk m’n eerste zittende Bokje in plaats van alleen vliegend, en als hoogtepunt zelfs een Velduil en twee Roerdompen! En dat allemaal binnen anderhalve week, gewoon even als afleiding tussen het studeren.

Vandaag, 4 februari, ben ik weer een dag naar de Delta met een excursie van De Boomvalk. Trouw aan de traditie beginnen we ook dit keer weer bij de haven van Stellendam. De honderden Brandganzen en Bonte Strandlopers zitten helaas veel en veel te ver weg. Dichterbij blijft het bij een Steenloper, wat Middelste Zaagbekken en wat Drieteenstrandlopers. Aan de overkant van de weg is het leuker vogelen. We zien direct een Roerdomp het riet in vliegen, en de groep Toppers is sinds begin deze maand (toen had ik er ca. 40) aangegroeid naar een groep van 77! Verder zwemmen er nu ook een stuk of tien Pijlstaarten en twee Brilduikers en zingt een Cetti’s Zanger volop.

hc4a5707-2

Topper; Greater Scaup; Aythya marila

Onderweg naar de Brouwersdam, zoals altijd weer hét hoogtepunt, vliegt er een mooi vrouwtje Bruine Kiekendief langs, en zien we meerdere Witgatjes en Kleine Zilverreigers. De zee is een heel stuk rustiger dan een maandje terug, wat het zoeken wel heel veel makkelijker maakt. Bij het Haventje vallen vooral de aantallen Roodkeelduikers op, waarvan we er minimaal 40 vinden. Verder zien we hier vooral de ‘standaard’ soorten als Middelste Zaagbek, Brilduiker, Kuifduiker, Eider etc. Na het strand vinden we ook de eerste IJseenden, waarvan er de laatste weken steeds meer gemeld worden! Na even zoeken vinden we, naast de vele vrouwtjes, ook een prachtig mannetje mét lange staartpennen, geweldig mooi. We komen uiteindelijk op het geweldige aantal van 21, wow!

hc4a6059-2

IJseend; Long-tailed Duck; Clangula hyemalis

Verder zwemmen er vanaf het strand tot aan de Spuisluizen ook hier opvallend veel Roodkeelduikers. Ook de Brilduikers en Zwarte Zee-eenden zijn in groten getale aanwezig. Verder zien we een stuk of 15 Geoorde Futen en nog wat Kuifduikers. Langs de kant foerageren best wat steltlopers, waaronder een leuke groep van zo’n 30 Kanoeten, 12 Zilverplevieren en ongeveer 10 Paarse Strandlopers, die opvallend goed te benaderen zijn én bovenal ook te fotograferen. Leuk is ook als later blijkt dat er een geringde tussen zit!

hc4a6042

Paarse Strandloper; Purple Sandpiper; Calidris maritima

hc4a5995-3

Paarse Strandloper; Purple Sandpiper; Calidris maritima

Vervolgens gaan we naar de Koudekerksche Inlaag, waar het afzoeken van mooie groepen brandganzen niets leuks oplevert. Grappig is een geringde Oeverpieper, maar we krijgen hem niet goed in beeld om de ringen af te lezen. Verder weer een Kuifduiker, wat Lepelaars en een groepje Zwarte Ruiters. In de Prunje, een half uurtje later, zien we van de laatste twee nog wat leuke groepjes staan. Hier ook heel wat Kleine Zilverreigers, Pijlstaarten en een grote groep Kluten. Mooi zijn ook een mannetje en vrouwtje Nonnetje. We proberen bij Serooskerke een roodhalsgans uit een groep brandganzen te pikken, maar dit blijkt onbegonnen werk als blijkt dat twee van de drie grote groepen veel te ver weg zitten om goed af te kunnen kijken, zeker in combinatie met de tijd. Wel leuk is een groepje van zes Kleine Zwanen. We sluiten de dag, net als vorig jaar, af bij de Flamingo’s (tja…) van Battenoord. Die zijn net als elk jaar weer erg makkelijk, en staan dus ook dit jaar weer op de jaarlijst (in zoverre je daar blij van wordt). Aan het eind blijken we een mooie score te hebben van 84 soorten, waarvan de enorme groep IJseenden ongetwijfeld het hoogtepunt was, hoewel die Paarse Strandlopers ook wel enorm gaaf waren.

HC4A6030 (2).JPG

Paarse Strandloper; Purple Sandpiper; Calidris maritima

Eurootjes

Na een eerste college genetica heb ik tijd zat om even de vier Europese Kanaries in een klein parkje in Ede te twitchen. Deze werden op Nieuwjaarsdag gevonden, maar pas afgelopen weekend door vele vogelaars bekeken. Aangezien ze op maar enkele minuten fietsen vanaf m’n kamer zitten, is dat wel de moeite waard.

Na een kwartiertje zoeken met een aantal andere vogelaars komen de vier ‘Eurootjes’ aanvliegen. In de kruidenhoop waar ze ook de afgelopen dagen veel in zaten, foerageren ze wat, maar echt goed te zien zijn ze niet, hoewel ze na verloop van tijd wat minder rusteloos worden. Jammer van het waardeloze licht, maar dat mag de pret niet drukken, zeker als de twee mannetjes ook nog eens volop gaan zingen! Leuke bonus ondertussen zijn een mooi mannetje Goudvink en een langsvliegende IJsvogel. Toch leuk, zo’n soort vlak bij mijn kamer!

hc4a5309-2

Europese Kanarie; European Serin; Serinus serinus

hc4a5325-2

Europese Kanarie; European Serin; Serinus serinus

hc4a5361-2

Europese Kanarie; European Serin; Serinus serinus