Spanje II: Paar daagjes rond Barcelona

15 t/m 18 juli 2019

Na een nogal succesvolle eerste week in Sierra Estronad, met al vijf nieuwe soorten, vertrek ik naar Barcelona, waar ik nog twee volle dagen heb om me te vermaken. De eerste dag doe ik de delta en het strand, de tweede dag een kalkheuvellandschap vlak onder Barcelona.

Maar, eerst dus een dagje de Delta de Llobregat. Het is hier nogal apart vogelen, beetje Maasvlakte-stijl. Het is niet per se mooi, want het ligt letterlijk direct naast het vliegveld. Om de paar minuten komt er een opstijgend vliegtuig wel heel laag over. Maar ja, er zitten wel veel vogels. En leuke ook.

Het gaat al lekker vanaf het begin. Binnen een paar minuten heb ik al Bijeneters, een Woudaap, Alpengierzwaluw, Graszangers. Dat kan toch slechter! En dan ben ik nog lang niet bij het leukste deel, de Filipines, een stuk met moeras en veel wetlands. Voordat ik daar ben, heb ik al m’n eerste nieuwe soort gescoord: terwijl ik naar een Buidelmees sta te kijken en om me heen de Grote Karekieten en Cetti’s Zangers overal zingen, vliegen er twee Kwakken over! Eindelijk, een soort die ik al vaak miste in Frankrijk. En in Nederland weigerde ik ze te twitchen, omdat het vaak nogal dubieuze individuen waren, zoals bijvoorbeeld de Avifauna-vogels. Toch leuk, want hier zijn ze natuurlijk sowieso ‘echt’. Ondertussen niet vergeten dat er ook nog Wielewaal en Kleine Bonte Specht zingen, dat er overal Graszangers en Bijeneters rondvliegen, dat er een Strandplevier over vliegt, dat ik nog drie Woudapen zie, dat ik weer drie van de vier grasmussen heb (Kleine Zwartkop, Baardgrasmus en Westelijke Orpheusgrasmus)… Wat een plek om te vogelen!

Kwak; Black-crowned Night Heron; Nycticorax nycticorax
Graszanger; Zitting Cisticola; Cisticola juncidis
Bijeneter; European Bee-eater; Merops apiaster

Aangekomen bij het centrum van dit deel van de delta (de Filipines), wordt het pas echt leuk. Vanuit de eerste hut heb ik ‘enkel’ een Kwak, Woudaap en wat Kleine Zilverreigers. Als ik de tweede kijkhut binnenstap en naar buiten kijk, is het eerste wat ik zie niet verkeerd: een Strandplevier, Steltkluut, Purperkoet en Vorkstaartplevier in één beeld! Wow, purperkoet was een beetje dé doelsoort hier, maar vorkstaart, die had ik niet verwacht! Wat een geweldig gave beesten, vooral de nogal lomp uitziende purperkoeten, met zijn bizar lange tenen en prachtige kleuren, wat écht purper is. Uiteindelijk zie ik hier vier Vorkstaarten en drie Purperkoeten, geweldig! Natuurlijk komen er ook nog even een Woudaap en een Kwak langs vliegen, net als een Purperreiger en een Zwartkopmeeuw. Alsof het niets is hier.

Steltkluut (juveniel); Black-winged Stilt (juvenile); Himantopus himantopus
Vorkstaartplevier; Collared Pratincole; Glareola pratincola
Vorkstaartplevier; Collared Pratincole; Glareola pratincola

Vervolgens is het plan om via het strand naar het noordelijke deel van de delta te lopen. Het duurt even, maar toch al vrij snel heb ik ook de vierde nieuwe soort van de dag binnen: Audouins Meeuw, een soort die in het noordelijke deel een grote broedkolonie heeft, maar ook langs de rest van de kust lekker algemeen is. Altijd leuk. Onderweg heb ik ook nog een Muurgekko en een Spaans Dambordje.

Audouins Meeuw; Audouin’s Gull; Ichthyaetus audouinii
Muurgekko; Common Wall Gecko; Tarentola mauritanica

Het tweede deel van de delta sla ik over: moet ook wel, want het wordt al vanaf 15.00 uur afgesloten ‘s zomers. Ik besluit nog wel even naar de zee te lopen, ik heb toch nog alle tijd. Het levert misschien wel dé verrassing van de dag op: plots fladdert er een Kleine Monarchvlinder langs. Hij wil helaas niet even gaan zitten, maar ook in vlucht zijn ze al supermooi. Wat een gave waarneming!

Kleine Monarchvlinder; African Monarch; Danaus chrysippus

Verder zie ik de rest van de dag niet zo heel veel meer, ook aan zee is het vrij leeg. Oké, de enorme aantallen Geelpootmeeuwen zijn indrukwekkend, er vliegen wat Audouins Meeuwen, en een Purperkoet laat zich nog even geweldig zien. Een supermooie dag, met heel veel topsoorten.

Purperkoet; Western Swamphen; Porphyrio porphyrio

De volgende dag sta ik weer vroeg op, en pak ik de bus naar Castelldefels. Hier begin ik letterlijk op het strand, terwijl ik een uur of twee later op 600 meter hoogte over een bijna bergachtig landschap aan de ene kant kijk, en naar de zee en Barcelona aan de andere kant. Heel gek dat zulke tegenstellingen hier zo dicht bij elkaar liggen. Ik heb het hier over ‘El Garraf’, een kalkmassief direct aan de zee. Indrukwekkend mooi.

El Garraf

Het is een stuk minder massaal qua vogels dan de dag ervoor in de delta, maar toch gaat het best lekker. Opvallend zijn de grote aantallen Provençaalse Grasmussen, die hier werkelijk overal zitten. Ook Europese Kanaries, Bergfluiters en Rotszwaluwen zijn volop aanwezig. Een goede vlinder is het Spaans Bruin Blauwtje, een soort die alleen in Spanje voorkomt. Iets later heb ik ook m’n eerste nieuwe vogel binnen, namelijk Iberische Klapeksters. Goed zie ik de twee vogels niet, maar de verschillen met ‘onze’ klapekster die we hier ‘s winters hebben, vallen wel op. Een stuk donkerder vooral.

Spaans Bruin Blauwtje; Spanish Argus; Aricia morronensis

Bovenop het hoogste punt van de Garraf (La Morella, 594 m), is het uitzicht alle kanten op prachtig. Alleen jammer van de mijnbouw die hier ook volop plaatsvindt, en een nogal negatieve invloed heeft op de staat van het landschap zelf… Een verrassing is een mannetje Rode Rotslijster die opeens naast me zit. Wat zijn ze mooi! Hij is zo weer weg, maar dat is toch wel een leuke verrassing.

Naar beneden lopend begint het steeds meer op te klaren, en wordt het tijd voor wat leuke roofvogels. Ik hoef niet lang te wachten: twee rondcirkelende rovers ver weg komen iets later recht over me heen: Havikarenden! Die had ik alleen nog maar in de Ardèche, maar toen was er niet zoveel aan te zien. Deze komen heel mooi over zeilen, heel gaaf!

Havikarend; Bonelli’s Eagle; Aquila fasciata

Ondertussen zoek ik alle rotsige stukken af, in de hoop een zwarte tapuit of blauwe rotslijster te vinden. Dat lukt: al best snel zie ik een Blauwe Rotslijster, wel vrij hoog boven me, maar toch. Al jagend is hij leuk te zien. Toch wel vet, beide rotslijsters op één dag!

Blauwe Rotslijster; Blue Rock Thrush; Monticola solitarius

Naast uiteraard ook leuke soorten als Alpengierzwaluw, Westelijke Orpheusgrasmus, Roodstuitzwaluw en Gestreepte Heivlinders, levert de rest van de wandeling naar beneden niet zo veel meer op, buiten natuurlijk de prachtige uitzichten over de kustlijn.

Uitzicht vanaf de Garraf; View from Garraf

De dag erna pak ik het vliegtuig terug naar Nederland. Een heerlijke week gehad, met toch aardig wat nieuwe vlinders, 11 nieuwe vogels en uiteraard de wilde katten! Buiten dat was het natuurlijk een geweldige ervaring, met eerst een week op Sierra Estronad en daarna nog twee dagen wandelen bij Barcelona. Een heel lekker begin van de vakantie dus!

One thought on “Spanje II: Paar daagjes rond Barcelona

  1. Toch wel mooi om zo je indrukken te lezen. Je ziet toch wel erg veel moois. Een gezegend mens ben je die zo kan genieten.opa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s