Spanje I: Inventarisatie op Sierra Estronad

7 t/m 15 juli 2019

In plaats van dat ik drie weken met m’n ouders mee ga (Noordwest-Frankrijk), besteed ik m’n vakantie dit jaar heel anders. Ik trap af met anderhalve week Spanje. Eerst zit ik een weekje op Sierra Estronad om daar de aanwezige vogels te inventariseren, en daarna nog een paar daagjes vlakbij Barcelona, omdat ik toch de tijd heb om nog wat extra dagen in Spanje door te brengen.

Maar eerst dus Sierra Estronad: dit is een klein gehuchtje, wat sinds bijna 60 jaar verlaten is door de vroegere bewoners. In de tijd dat het hier nog bewoond was, werden de heuvels rondom gebruikt voor de landbouw. Echter, in die 60 jaar is het grootste deel helemaal dichtgegroeid met vooral naaldbos. Sinds een jaar of 25 zijn er een stel Nederlanders komen wonen, die het dorp weer (deels) hebben opgeknapt, en de omgeving gebruiken om van de duurzame landbouw te kunnen leven.

Gelegen tussen Mallos de Riglos, waar een enorme gierenkolonie huist, en La Sotonera, een internationaal belangrijk wetlandgebied, ligt het terrein precies tussen twee waardevolle gebieden in. En dus is er een convenant gesloten met SEO Birdlife om natuurontwikkeling en extensieve landbouw te bevorderen. En aangezien er tellers nodig waren om het stuk land te inventariseren, besloot ik dat dit een buitenkansje was om een deel van m’n vakantie aan te besteden!

Sierra Estronad

En dus kom ik op 9 juli, na een nogal lange reis, aan op Sierra Estronad. De heenweg was al niet verkeerd, met vlakbij een overnachtingsplek bij Chateauroux onder andere Braamparelmoervlinder, Vliegend Hert en als klap op de vuurpijl een Spiegeldikkopje! Een geweldig mooie vlindersoort, en al helemaal leuk om zo onverwacht te hebben. Ook vanuit de trein vanaf Zaragoza naar Ayerbe zie ik lekker veel, zoals een Grauwe Kiekendief, een Aasgier en vier (!) Kuifkoekoeken.

Sierra Estronad zelf ligt heerlijk afgelegen van de mensen. Om er te komen, moet je een ‘weg’ nemen over keien, grind en stenen, en dat dan voor een half uurtje. Wat zeker niet erg is, want het gebied waar het in ligt, bestaat uit 40.000 ha zonder één enkele asfaltweg. Lekker rustig. En het uitzicht, met de Pyreneeën aan de noordkant, is ook prachtig.

Uitzicht vanaf Sierra Estronad; View from Sierra Estronad

De dagen dat we er zijn (ik zelf en nog een andere Nederlandse vogelaar), beginnen we ‘s ochtends, zo rond zonsopgang, met de vogels te tellen. Er zijn vier transecten uitgezet rond het dorp, zo representatief mogelijk over het hele terrein verspreid. En als we er dan toch zijn, lopen we daarna de routes nogmaals om ook de vlinders te tellen. Dit levert uiteraard een hele boel geweldige waarnemingen op.

Zo zie ik deze week vijf nieuwe soorten vogels. Elke ochtend bij het ontbijt jaagt er een Nachtzwaluw in de tuin, soms zelfs maar op een paar meter afstand. Ook makkelijk zijn de Roodstuitzwaluwen, die broeden namelijk gewoon in de kerk in Sierra Estronad, en vliegen overal rond. Goed moment om de verschillen met de andere zwaluwen te kunnen bekijken.

Roodstuitzwaluw; Red-rumped Swallow; Cecropis daurica

Westelijke Orpheusgrasmussen zijn ook helemaal niet lastig. De eerste keer dat we er één zien is de opwinding nog groot, maar de daaropvolgende dagen horen en zien we er elke dag wel wat. Sowieso leuk dat hier vier van de zuidelijke grasmussen zitten, en zich dus goed laten vergelijken: Kleine Zwartkop, Provençaalse Grasmus, Baardgrasmus en dus Westelijke Orpheus. Moeilijker is de Iberische Groene Specht, deze horen we eerst van ver tijdens één van de transecten, waarna we hem vervolgens kort langs zien vliegen. Rotsduif is nieuwe nummer vijf, deze zien we bij het kasteel van Loarre.

Westelijke Orpheusgrasmus; Western Orphean Warbler; Sylvia hortensis

Westelijke Orpheusgrasmus; Western Orphean Warbler; Sylvia hortensis

Uiteraard zit er nog veel meer leuks aan vogels: Zomertortels zingen werkelijk overal op het terrein, een Dwergarend komt regelmatig overvliegen, Vale en Aasgieren zien we elke dag wel en Bijeneters vliegen ‘s ochtends en ‘s avonds overal over. Roodkopklauwieren zijn ook overal te vinden, net als bijvoorbeeld Rotszwaluwen, Bergfluiters, Nachtegalen, Europese Kanaries en Cirlgorzen. Tripjes rondom leveren dan nog soorten op als Hop, Grauwe Gors, Kleine Bonte Specht en Graszanger. Een hele mooie lijst dus, en we mogen zeker tevreden zijn met het eindresultaat van de tellingen.

Vale Gieren; Griffon Vulture; Gyps fulvus

Zwarte Roodstaart; Black Redstart; Phoenicurus ochruros

Grauwe Gors; Corn Bunting; Emberiza calandra

Bijeneter; European Bee-eater; Merops apiaster

Ook de vlinders mogen we niet vergeten, want er zitten aardig wat leuke soorten tussen. Zeven zijn er nieuw: Spaanse Koningspage, Kleine Boswachter, Groot Spikkeldikkopje, Toortsparelmoervlinder, Kwartsblauwtje, Vals Bruin Blauwtje en Kleine Heivlinder. We komen op 34 soorten, een meer dan behoorlijke score, zeker omdat we toch wat buiten de echte vlinderpiek van juni zitten. Vooral heel algemeen zijn ook Spaans Oranje Zandoogjes en Bleek Hooibeestjes, die het hier duidelijk bijzonder goed doen.

Kleine Heivlinder; Tree Grayling; Hipparchia statilinus

Leuke andere soorten zijn bijvoorbeeld nog Zwervende Pantserjuffer, Zuidelijke Glazenmaker, Vuurlibel en twee soorten hagedissen: Catalaanse Muurhagedis en Moorse Franjeteenhagedis. Leuk, allebei endemen die enkel op het Iberisch schiereiland voorkomen (of er nog net iets buiten).

Catalaanse Muurhagedis; Catalonian Wall Lizard; Podarcis liolepis

Dé ‘soort van de week’ is echter een zoogdier, want tijdens een vrij rondje lopen, kom ik zomaar twee jonge Wilde Katten tegen! Één is snel weg de struiken in, maar de ander laat zich een tijdje geweldig bekijken, terwijl die me van onder een graspol aan zit te staren. Geweldig om wilde katten zo mooi te kunnen zien, écht zo’n soort waarvan je hoopt om hem ooit eens goed te zien!

Wilde Kat; Wildcat; Felis silvestris

Een topweek dus, met enorm veel moois. En, zeker dus een aanrader om hier eens heen te gaan, want tellers zijn de komende jaren ook nog gewoon nodig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s