Veentrio, plus nog veel meer leuks

16 juni 2019

Het zijn misschien wel de zeldzaamste en meest kwetsbare vlinders in Nederland: Veenbesblauwtje, Veenbesparelmoervlinder en Veenhooibeestje. Het veentrio dus. Ooit best wel algemeen op veentjes in het noorden, maar nu enkel nog aanwezig op een paar kleine, sterk geïsoleerde veentjes in Drenthe. Soms van nog geen halve vierkante kilometer groot. Ze staan dan ook niet voor niets op punt van uitsterven, dus als we ze ooit nog willen zien, moet je snel zijn. De afgelopen jaren kwam het er niet van, maar dit jaar ga ik met drie vrienden van m’n studie een dag naar Drenthe, met als hoofddoel dit trio.

Half zes stappen we de auto in, waarna we om kwart over zeven aankomen op het Dwingelderveld, bij het Holtveen. Nog niet voor de veenvlinders, daar is het nog wat te vroeg op de dag voor. Heel wat leuke dingen zien we hier al: er vliegen enorm veel libellen rond, zoals tientallen, misschien wel honderden Viervlekken, Gewone Pantserjuffers, Koraaljuffers en een Smaragdlibel. Een gevonden adder kruipt te snel weg en zie ik niet, maar meerdere zingende Wielewalen zijn dan wél weer heel gaaf. Één paar laat zich zelfs heel mooi zien. Hoogtepunt zijn echter twee Kraanvogels, een moeder met een jong zelfs! Echt heel vet om te zien, zelfs m’n eerste keer dat ik kraanvogels aan de grond zie in Nederland!

Gewone Pantserjuffer; Emerald Damselfly; Lestes sponsa

Kraanvogel; Common Crane; Grus grus

Op de volgende plek, een veentje van misschien 100 bij 100 meter, ergens midden in een bos, zou het dan moeten lukken voor Veenbesparelmoervlinder. Het is even zoeken naar de juiste plek, maar als we er eenmaal zijn, zien we ze zo. Ze laten zich heel leuk zien, volop foeragerend, gelukkig ook dicht aan de rand van het veen. Bizar dat ze op zo’n klein veentje kunnen overleven, waarbij je tegelijkertijd weet dat ze binnen een x aantal jaar gewoon verdwenen zijn. Daarom dus des te gaver dat we ze zo mooi kunnen zien. Is in ieder geval één van de drie binnen!

Veenbesparelmoervlinder; Cranberry Fritillary; Boloria aquilonaris

Veenbesparelmoervlinder; Cranberry Fritillary; Boloria aquilonaris

Niet veel verder gaan we door voor Veenbesblauwtje. Ook deze zit in een klein veentje, in een pingo-ruïne, een relict uit de ijstijd. Ook dit veentje is misschien niet eens meer dan 100 bij 100 meter groot. Onderweg ernaar toe lopend, horen we een Zwarte Specht, vliegt er een groep Kruisbekken over en zien we een Havik jagen. Als we aankomen op de goede plek, betrekt het echter helemaal, zelfs zover dat het wat begint te spatten. Ook de mensen die er al staan, geven aan dat ze niet makkelijk zijn: in anderhalf uur zijn de veenbesblauwtjes enkel af en toe door de scoop gelukt. Echter, we staan er nog geen drie minuten, en een klein blauwtje dat achter ons langs vliegt blijkt tot onze stomme verbazing een Veenbesblauwtje te zijn! Deze gaat in de kraaihei aan de rand van het veentje zitten, waar hij zich perfect laat zien. De bovenkant van de vleugels zien we helaas niet, maar wat een geluk dat we er één zo makkelijk kunnen bekijken! Two down, one to go!

Veenbesblauwtje; Cranberry Blue; Agriades optilete

We gaan door naar het Fochteloërveen, waar we hopelijk de laatste veenvlinder gaan zien, het Veenhooibeestje. Geelgorzen zingen volop, bij een hut broeden Boerenzwaluwen die bijzonder tam zijn, over het veen vliegt een Paapje en we zien wat Groentjes. Echter, door de wind zijn de veenhooibeestjes een stuk lastiger dan we verwachtten. Het duurt dan ook even, maar uiteindelijk zien we meerdere exemplaren vliegen. Één wil er even op het pad gaan zitten, waardoor we er één toch nog goed kunnen bekijken. Wat een mooie vlinders ook weer dit. En daarmee hebben we dus ook al de drie veenvlinders gezien! Hoe gaaf, dat dat gelukt is!

Langs de weg zoeken we nog even naar maanwaterjuffers, maar die kunnen we helaas niet vinden. Ach, met zo’n dag, met zoveel gave soorten, is dat ook niet zo heel erg meer!

Boerenzwaluw; Barn Swallow; Hirundo rustica

We hebben nog tijd zat, waardoor we met gemak nog naar het Zuidlaardermeergebied kunnen. Daar geen vlinders meer, maar vol de focus op leuke vogels. We beginnen aan de zuidkant, bij de Oostpolder, waar de Zwarte Sterns en Witwangsterns zich prachtig laten zien. Vooral de witwangen zijn leuk, een aardige poos terug al dat ik die nog eens zag. Ook zitten hier enorme aantallen Geoorde Futen, mét jongen. In broedkleed zijn dat toch echt hele mooie vogels. Leuk is ook een volop zingende Grote Karekiet, die we helaas niet te zien krijgen. Wel gaaf, ook al meerdere jaren terug.

Witwangstern; Whiskered Tern; Chlidonias hybrida

Het is even zoeken naar de volgende plek, maar uiteindelijk komen we helemaal aan de noordkant terecht. De leuke hoenders (Porselein en Kleinst) lukken niet, maar wel zwemmen hier ook weer enorme aantallen Geoorde Futen, vliegen overal Witwangsterns rond, horen we een Snor en wat Blauwborsten, zien we een Zomertaling en lukt toch ook Steltkluut nog. Het is er maar één, maar deze laat zich wel heel mooi zien. Een leuke laatste doelsoort van de dag, waarop we écht heel veel gave dingen zagen, inclusief het ‘veentrio’! En dan moet je je voorstellen dat we ook nog een beetje naar kevers, zweefvliegen, planten enzovoort keken…

Witwangstern; Whiskered Tern; Chlidonias hybrida

Steltkluut; Black-winged Stilt; Himantopus himantopus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Veentrio, plus nog veel meer leuks

  1. Wauw…. prachtige observaties waar we kunnen van dromen! Vorig jaar zag ik aan de Isabelladijk (Oostburg) een koppeltje kraanvogels, die bij valavond even landen, maar een paar minuutjes later terug opstegen, waarschijnlijk op zoek naar een geschikte(ere) rustplaats? Dat was op 22 november 2018, mijn eerste kraanvogels ooit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s