Excursie-week op Texel

23 t/m 26 mei 2019

Het einde van het studiejaar heeft toch wel elke keer de leukste vakken. Zo ook dit jaar, want met het vak Marine & Estuarine Ecology gaan we onder andere een week naar Texel. Altijd leuk, en zeker eind mei.

De eerste dag kom ik veel eerder aan dan nodig, zodat ik nog even een mooie ronde over het eiland kan maken voor wat vogels. Met morinelplevieren, leuke rotganzen en veel stelten zou er aardig wat moeten lukken. Het valt echter wat tegen: zowel de morinellen als de zwarte en witbuikrotgans blijken te zijn vertrokken, en ook verder op het eiland is het vrij tammetjes qua vogels. Uiteraard blijven de typische kustsoorten zoals Dwergstern, Noordse Stern en honderden Rosse Grutto’s heel leuk, maar het valt toch wel tegen achteraf. Leukste soort is dan nog een Krombekstrandloper bij Dijkmanshuizen.

Ook de andere dagen valt het met de vogels erg tegen. In de tijd die we hebben tussendoor, zien we vrij weinig leuks. Echter, de derde dag wordt er in de Staatsbossen een Grauwe Fitis gevonden. Dat is nog wel een hele leuke, want die had ik enkel in 2011 in Alphen aan den Rijn, maar die had ik alleen maar gehoord. Deze laat zich echter heel leuk zien, terwijl hij volop aan het zingen is. Top om deze soort nu een keer écht goed te hebben gezien, en dat maakt, qua vogels, de hele excursieweek ook wel een stuk beter!

Grauwe Fitis; Greenish Warbler; Phylloscopus trochiloides

Grauwe Fitis; Greenish Warbler; Phylloscopus trochiloides

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s