Ardèche I: Vooral véél vlinders. En hitte…

De vakantielocatie van dit jaar ligt een heel stuk zuidelijker dan andere jaren: drie weken lang zijn we naar de Ardèche (Darbres) geweest. Een streek met indrukwekkende kloven, prachtige bergen en een geweldige fauna. Ook een plek die duidelijk nogal heet is; drie weken lang komt de temperatuur nauwelijks onder de dertig graden, de laatste week loopt het zelfs op richting de veertig! Hoofddoelen deze vakantie: Havikarend en Aasgier!

HC4A1871

Ons vakantiehuisje; Our holiday cottage

Zondag 16 juli; Heenreis

Onderweg opvallend veel Zwarte Wouwen, werkelijk overal jagen groepen van deze prachtige roofvogels. Bij het huisje aangekomen, blijkt het een prima vogelplek te zijn. Bergfluiters (pas één keer eerder gezien) zingen rond het hele terrein, net als Cirlgorzen. Vooral heel gaaf is ook het (of zijn het er meerdere) familiegroepje Wielewalen dat rond de tuin vliegt. Eenmaal zit het mannetje zelfs bovenin een kale boom met, jawel, drie Bijeneters! Een snel rondje over het grasveld levert al direct een Klaverblauwtje op en meerdere Koningspages en Dambordjes. Wat een geweldige plek!

Maandag 17 juli; Thuis

M’n vader en broertje komen ergens ‘s middags thuis met het nieuws dat ze meerdere Waterspreeuwen hebben gevonden in de beek die 100 meter van ons huis stroomt. Een snel rondje is genoeg om er al snel vijf van te vinden, wat gaaf! Verder natuurlijk veel Grote Gele Kwikstaarten en Kleine Tanglibellen. Leuk zijn ook de Zuidelijke en Beekoeverlibellen die hier vrij veel rondhangen.

Ook besteed ik aardig wat tijd aan de helling achter ons huis, waar ik na wat zoeken uiteindelijk meerdere Orpheusspotvogels weet te vinden. Een soort die ik op de een of andere manier nog nooit gezien heb, terwijl ze in Frankrijk best algemeen zijn. Maar goed, nu dus wel. ‘s Avonds laten de Wielewalen zich ook weer even leuk zien.

HC4A0128 (2)

Wielewaal; Golden Oriole; Oriolus oriolus

Dinsdag 18 juli; Thuis / Tour de France

‘s Ochtends begin ik aan de vlinders hier. In de tuin zelf lijkt een leuk vlinderveldje te liggen, en dat blijkt het inderdaad te zijn: binnen een uurtje zoeken vind ik drie (!) nieuwe vlindersoorten! Alle blauwtjes afzoeken levert in ieder geval één Esparcetteblauwtje op, een vrouwtje. Hetzelfde geldt voor het afzoeken van de werkelijk duizelingwekkende aantallen Oranje Zandoogjes en Hooibeestjes; dit levert na een tijdje een Zuidelijk Oranje Zandoogje op, ook al zo’n soort met minieme verschillen ten opzichte van het oranje zandoogje. De derde is ook al zo lastig, maar wel te doen: een Zuidelijke Aardbeivlinder, een leuk soort spikkeldikkopje. Eigenlijk nagenoeg gelijk aan Aardbeivlinder, maar hier vliegt volgens de boekjes enkel de zuidelijke soort. Oké. Er vliegt nog genoeg verder, en met onder andere Bretons Spikkeldikkopje, Bruin Dikkopje, Bruine Vuurvlinder, Oranje en Gele Luzernevlinder, Dambordjes en Koningspages vermaak ik me prima. Leuk is ook een wegschietende Westelijke Smaragdhagedis, groen zijn die man!

In de middag gaan we de Tour de France live kijken (geweldige sfeer!), waarbij op de terugweg een Zomertortel een leuke +1 op de vakantielijst is.

HC4A0217 (2)

Zuidelijke Aardbeivlinder; Southern Grizzled Skipper; Pyrgus malvoides

Woensdag 19 juli; Rondje Fietsen / Thuis

‘s Ochtends vroeg maak ik m’n eerste rondje op de fiets. Omhoog naar het dorpje Saint-Laurent-sous-Coiron stop ik bij een ruigtestukje waar minstens 20 Europese Kanaries rondvliegen, die volop aan het zingen zijn. Er zit genoeg hier: meerdere Orpheusspotvogels, een Nachtegaal, Gekraagde Roodstaarten, en zeker net zo leuk een paartje Kleine Zwartkoppen. Bovenaan bij het dorpje zitten wat Grauwe Klauwieren, en met de zon op de rug zijn wat Bijeneters in de vallei fenomenaal te zien.

Een rondje over het vlinderveldje levert alweer een nieuwe soort op: Westelijke Parelmoervlinder! Mooi beestje, en niet in Nederland, dus dat is altijd leuk. Verder andere leuke soorten als Veldparelmoervlinder, Klaverblauwtje, Kaasjeskruiddikkopje en Argusvlinder.

Verder zowaar een keer een nieuwe soort in de avond, en dat kan natuurlijk alleen maar een uil zijn: inderdaad, Dwergooruil. Gek geluid voor een uil, en het draagt ook enorm ver. Gaaf dus.

HC4A0245 (2)

Europese Kanarie; European Serin; Serinus serinus

HC4A0234 (2)

Kleine Zwartkop; Sardinian Warbler; Sylvia melanocephala

HC4A0283 (2)

Westelijke Parelmoervlinder; Meadow Fritillary; Melitaea parthenoides

Donderdag 20 juli; Aven d’Orgnac / Labeaume

Één van de ‘Grand Sites de France’, en niet voor niks: Aven d’Orgnac is zóó mooi, groot, indrukwekkend etc.! En dan zie je maar een paar honderd meter van de kilometerslange gangen… Buiten enorm veel Koningspages.

Na de Aven gaan we nog even naar Labeaume, een mooi, middeleeuws dorpje. Weer een nieuwe vlinder: een Cleopatra, en direct meerdere. Verder ook een Grote Weerschijnvlinder bij een uitzichtspunt en weer wat Alpengierzwaluwen en Rotszwaluwen, eigenlijk standaard bij alle rivieren-met-rotsen hier.

HC4A0364 (2)

Aven d’Orgnac

HC4A0447 (2)

Labeaume

Vrijdag 21 juli; La Roque-sur-Cèze / Cascades du Sautadet

Heet vandaag, dus na het dorpje La Roque-sur-Cèze gaan we zwemmen bij wat watervallen, die overigens nogal mooi zijn. La Roque-sur-Cèze ook, weer zo’n leuk middeleeuws dorpje die nog in de oude staat is. Blauwe IJsvogelvlinder is eigenlijk het enige noemenswaardige qua fauna van de dag.

HC4A0558 (2).JPG

La Roque-sur-Cèze

Zaterdag 22 juli; Thuis

Weer zo heet, eigenlijk zo heet dat zelfs vlinders in de ochtend er al te veel aan zijn. Wel een nieuwe soort zowaar, een Grote Boswachter, zowel een levende als een dode. Verder eigenlijk alleen maar een Zuidelijke Aardbeivlinder en een Groot Dikkopje als de wat leukere soorten.

Een eerste week met nu al 2 nieuwe vogelsoorten en 5 nieuwe vlinders, dat begint zeker niet slecht, en dat ondanks de hitte die maar aan blijft houden…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s