Rondje AWD

Donderdag 14 juli 2017

Alweer een paar weken terug kreeg ik op m’n studie het mooiste vak dat er is: Biodiversiteit van Nederland. Vier weken naar plantjes en insectjes kijken, en daarbij nog vaak naar buiten gaan ook. Perfect! Zo leverde een excursie naar de omgeving van Groesbeek tientallen Zilveren Manen, Alpenwatersalamanders en een Fluiter op, terwijl we bij een excursie naar Limburg een Rode Wouw zagen, plus verschillende enorm mooie orchideeën als Bijenorchis, Hondskruid, Grote Muggenorchis en Bleek Bosvogeltje.

hc4a9275202

Zilveren Maan; Small Pearl-bordered Fritillary; Boloria silene

HC4A9347 (2)

Grote Muggenorchis; Fragrant Orchid; Gymnadenia conopsea

HC4A9398 (2)

Bijenorchis; Bee Orchid; Ophrys apifera

HC4A9419 (2)

Hondskruid; Pyramidal Orchid; Anacamptis pyramidalis

Nu het vakantie is, maak ik, net als eigenlijk elk jaar, weer een uitstapje met m’n opa. Aangezien er nergens echt leuke vogelsoorten zitten binnen redelijke afstand, besluiten we een wandeling te gaan maken door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Al vrij snel vinden we verschillende soorten viooltjes, zoals Duinviooltje en Driekleurig Viooltje. Mooie dingetjes. Drie Wespendieven laten zich prachtig rondcirkelend boven ons zien, terwijl Kuifmezen volop roepen in de naaldbossen. Als de zon doorbreekt, beginnen er eindelijk ook wat vlinders en libellen te vliegen. We zien tientallen Watersnuffels, opvallend veel Steenrode en Bruinrode Heidelibellen, een Kleine Vuurvlinder, en na even zoeken bij het Sprenkelkanaal vinden we ook de doelsoort van vandaag: een mannetje Zuidelijke Keizerlibel! Deze soort neemt de laatste jaren enorm toe in Nederland, en in de AWD zit ondertussen al een aardige populatie. Een paar minuten later volgt alweer een nieuwe soort (binnen Nederland dan): een Kleine Parelmoervlinder. In de duinstreek totaal niet zeldzaam, maar ja, dan moet je er wel komen wil je ze zien. In ieder geval een enorm mooi vlindertje.

HC4A9762 (2)

Wespendief; European Honey Buzzard; Pernis apivorus

HC4A9801 (2)

Kleine Parelmoervlinder; Queen of Spain Fritillary; Issoria lathonia

Verder lopend langs de kanalen zien we heel wat Gekraagde Roodstaarten, een Boomleeuwerik en veel Bruin Zandoogjes en Koevinkjes. Langs een wat kleiner kanaal vinden we tot onze verrassing zelfs nog meer Zuidelijke Keizerlibellen, in totaal nog drie mannetjes en zelfs een ei-afzettend vrouwtje, die zich supermooi laat zien. Even verderop, vlak bij de enorme aalscholverkolonie, zien we in een leuk hoekje een Grauwe Vliegenvanger, een Eikenpage en een Grote Bonte Specht die wat op de grond aan het foerageren is, een best wel vreemd gezicht.

HC4A9848 (2)

Boomleeuwerik; Woodlark; Lullula arborea

HC4A9874 (2)

Zuidelijke Keizerlibel; Lesser Emperor; Anax parthenope

HC4A9964 (2)

Grote Bonte Specht; Great Spotted Woodpecker; Dendrocopos major

Op de Rozenberg volgt een nieuwe verrassing: voor onze voeten vliegt een Duinparelmoervlinder op, alweer een nieuwe voor mij binnen Nederland. Dat deze soort hier voorkwam, wisten we wel, maar echt verwacht hadden we ze hier niet. Op hetzelfde stukje duin vliegt verder een Heivlinder, en stikt het van de Blauwvleugelsprinkhanen.

HC4A0010 (2)

Duinparelmoervlider; Niobe Fritillary;

Het laatste stuk levert qua soorten niet zo veel meer op, tot we terug bij de Oranjekom zijn. Hier zitten eigenlijk altijd wel Keizersmantels, en zo ook vandaag. We vinden drie van deze prachtige grote, oranje vlinders, die zich werkelijk fenomenaal laten zien. Een superafsluiting van een geweldig mooie wandeling (zie hier voor de route).

HC4A0059 (2)

Keizersmantel; Silver-washed Fritillary; Argynnis paphia

HC4A0067 (2)

Keizersmantel; Silver-washed Fritillary; Argynnis paphia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s