Tussen Scheveningen en Noordwijk

Woensdag 8 februari 2017

Kijkend naar wat andere vogelaars doen zou je het bijna sneu gaan noemen: het rondje wat iedereen de laatste dagen maakt in Zuid-Holland, is zo goed als hetzelfde. Gaan naar Scheveningen en Noordwijk, dat lijkt zo’n beetje het devies de laatste week. Maar ja, wat wil je ook anders met alle gave soorten die er zitten! Ik kan niet achterblijven, en daarom ben ik vandaag met m’n opa een rondje gaan maken in de kuststreek. Want ja, dat is toch wel een beetje traditie in vakanties (nu herkansingsweek).

We beginnen in Scheveningen, waar het de laatste weken één groot meeuwenspektakel is geweest. Duizenden meeuwen kwamen op al het aangespoelde voedsel af na de twee noordwesterstormen in januari, en daarbij ook een groot aantal Burgemeesters. Niet twee ofzo, maar serieuze recordaantallen. In totaal werden er in regio Den Haag tien Grote Burgemeesters en vijf Kleine Burren geteld. Een bizar aantal. Leuk was dat ze ook nog eens individueel te onderscheiden waren. Dutch Birding heeft er een heel leuk artikel over geschreven. Als wij aan komen, is het een stuk makkelijker dan een paar weken terug. Geen duizenden meeuwen, maar een groepje van ongeveer 50 jonge zilvermeeuwen, waar de burries met het grootste gemak uit te pikken zijn. Even is het zoeken naar de verschillen tussen grote en kleine (die laatste had ik namelijk nog nooit eerder gezien!), maar al snel gaat het ons makkelijk af. Ze zijn opvallend tam, en laten zich tot op een aantal meter benaderen. In de groep zitten vijf Grote en drie Kleine, en verder weg zit nog een vierde Kleine tussen een ander groepje meeuwen. Wat gaaf! Inderdaad leuk is ook dat ze individueel te herkennen zijn, want werkelijk elke variant, van donker naar licht, is aanwezig.

hc4a6647-2

Grote Burgemeester; Glaucous Gull; Larus hyperboreus

hc4a6624-2

Kleine Burgemeester; Iceland Gull; Larus glaucoides

hc4a6628-2

Kleine Burgemeester; Iceland Gull; Larus glaucoides

Als we ze uitgebreid genoeg hebben gezien, gaan we door naar Noordwijk. Eerste doel hier is de Taigaboomkruiper, die 4 februari werd gevonden naast het terrein van ‘s Heeren Loo. Van andere vogelaars horen we dat hij vrij goed te doen is. Dat blijkt, want al na een paar minuten tikken we ook deze zeldzame neef van ‘onze’ boomkruiper binnen. Alle kenmerken – witte buik, wenkbrauwstreep, ‘bakje’ op de vleugels – zijn goed te zien. Na een tijdje krijgt m’n opa hem zelfs op een metertje afstand foeragerend te zien, nadat hij vlak voor hem naar een boom gedoken is. Ook laat hij zich leuk vergelijken met twee gewone boomkruipers die ook rondvliegen in het bosje hier.

hc4a6726-2

Taigaboomkruiper; Eurasian Treecreeper; Certhia familiaris

hc4a6745-2

Taigaboomkruiper; Eurasian Treecreeper; Certhia familiaris

Het is vervolgens maar iets meer dan vijf minuten rijden naar de volgende plek. Op een ruig, verwaarloosd terreintje aan de Achterweg bij Noordwijk zitten al de hele winter twee Dwerggorzen. Ook deze soort zag ik nog maar één keer, in 2013 toen ik er zelf één vond. Deze twee laten zich, als we de foto’s mogen geloven, echter een stuk beter zien. Als we aankomen, zijn hier geen andere vogelaars, en dus verwachten we wel even te moeten zoeken. We hebben echter geluk, want we beginnen toevallig aan de goede kant, en al snel vliegen beide gorsjes wat struikjes in, volop tikkend. Na een tijdje vliegen ze naar beneden waar ze in alle rust, een paar meter voor ons, volop gaan foerageren. We kunnen ze uitgebreid bekijken, voordat ze weer terugvliegen de struikjes in. Hier gaat één van de twee echter wel nog even mooi bovenin zitten, ook wel zo leuk voor de foto’s.

hc4a7012-2

Dwerggors; Little Bunting; Emberiza pusilla

hc4a7027-2

Dwerggors; Little Bunting; Emberiza pusilla

hc4a7102-4

Dwerggors; Little Bunting; Emberiza pusilla

Weer vijf minuten verder zit de zeldzaamste soort van de dag: de zaterdag gevonden Siberische Taling, pas de dertiende ooit in Nederland! Hij blijkt ongeringd te zijn en mooie, gave vleugels te hebben, dus de kans is groot dat deze eend wild is. Bij aankomst zit hij met z’n kont naar ons toe in de kant te slapen, en echt veel is er ook niet aan te zien. Gelukkig wordt hij na een tijdje wat actiever, gaat wat poetsen en springt uiteindelijk ook het water in. Hij zit ver en de omstandigheden (lichte sneeuw, donker, koud) zijn slecht, maar door de scoop is hij opzich prima te zien. Alweer de tweede nieuwe soort van de dag, dat is toch wel weer een tijdje terug.

Omdat we toch nog tijd over hebben, gaan we op de terugweg nog even langs de Starrevaart. In de polder voor de snelweg letten we goed op voor Zwarte Ibissen, en zowaar, binnen een mum van tijd zien we ze alle vier al lopen, vrij dichtbij zelfs. Af en toe vliegen ze op om wat verderop weer te landen, maar ze zijn toch echt wel leuk te zien. Op de Starrevaart zelf zitten zoals altijd veel smienten, tafeleenden en slobeenden. Een IJsvogel speert langs, er zitten vier Nonnetjes, ook lekker dichtbij, zo’n 9 Brilduikers en ver weg zwemt een mannetje Rosse Stekelstaart. Een leuke afsluiter voor een dag met wel heel veel goede soorten, waarvan twee nieuwe!

hc4a7246-2

Zwarte Ibis; Glossy Ibis; Plegadis falcinellus

hc4a7351-2

Nonnetje; Smew; Mergellus albellus

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s