Van Wageningen naar de Delta

19 januari t/m 4 februari 2017

Ondanks dat ik de laatste weken geen blog heb geschreven, heb ik zeker niet stil gezeten. Zo zag ik 19 januari eindelijk m’n eerste Kerkuil in Nederland. Op de terugweg van een Ichthus-avond in Wageningen vliegt er vlak voor me plotseling een grote, witte vogel op, keihard schreeuwend. Heel vet om op deze manier deze soort een keer in Nederland te hebben. Verder zag ik in de omgeving van Wageningen onder andere wat Houtsnippen, een Grote Zaagbek in het Binnenveld, eindelijk m’n eerste zittende Bokje in plaats van alleen vliegend, en als hoogtepunt zelfs een Velduil en twee Roerdompen! En dat allemaal binnen anderhalve week, gewoon even als afleiding tussen het studeren.

Vandaag, 4 februari, ben ik weer een dag naar de Delta met een excursie van De Boomvalk. Trouw aan de traditie beginnen we ook dit keer weer bij de haven van Stellendam. De honderden Brandganzen en Bonte Strandlopers zitten helaas veel en veel te ver weg. Dichterbij blijft het bij een Steenloper, wat Middelste Zaagbekken en wat Drieteenstrandlopers. Aan de overkant van de weg is het leuker vogelen. We zien direct een Roerdomp het riet in vliegen, en de groep Toppers is sinds begin deze maand (toen had ik er ca. 40) aangegroeid naar een groep van 77! Verder zwemmen er nu ook een stuk of tien Pijlstaarten en twee Brilduikers en zingt een Cetti’s Zanger volop.

hc4a5707-2

Topper; Greater Scaup; Aythya marila

Onderweg naar de Brouwersdam, zoals altijd weer hét hoogtepunt, vliegt er een mooi vrouwtje Bruine Kiekendief langs, en zien we meerdere Witgatjes en Kleine Zilverreigers. De zee is een heel stuk rustiger dan een maandje terug, wat het zoeken wel heel veel makkelijker maakt. Bij het Haventje vallen vooral de aantallen Roodkeelduikers op, waarvan we er minimaal 40 vinden. Verder zien we hier vooral de ‘standaard’ soorten als Middelste Zaagbek, Brilduiker, Kuifduiker, Eider etc. Na het strand vinden we ook de eerste IJseenden, waarvan er de laatste weken steeds meer gemeld worden! Na even zoeken vinden we, naast de vele vrouwtjes, ook een prachtig mannetje mét lange staartpennen, geweldig mooi. We komen uiteindelijk op het geweldige aantal van 21, wow!

hc4a6059-2

IJseend; Long-tailed Duck; Clangula hyemalis

Verder zwemmen er vanaf het strand tot aan de Spuisluizen ook hier opvallend veel Roodkeelduikers. Ook de Brilduikers en Zwarte Zee-eenden zijn in groten getale aanwezig. Verder zien we een stuk of 15 Geoorde Futen en nog wat Kuifduikers. Langs de kant foerageren best wat steltlopers, waaronder een leuke groep van zo’n 30 Kanoeten, 12 Zilverplevieren en ongeveer 10 Paarse Strandlopers, die opvallend goed te benaderen zijn én bovenal ook te fotograferen. Leuk is ook als later blijkt dat er een geringde tussen zit!

hc4a6042

Paarse Strandloper; Purple Sandpiper; Calidris maritima

hc4a5995-3

Paarse Strandloper; Purple Sandpiper; Calidris maritima

Vervolgens gaan we naar de Koudekerksche Inlaag, waar het afzoeken van mooie groepen brandganzen niets leuks oplevert. Grappig is een geringde Oeverpieper, maar we krijgen hem niet goed in beeld om de ringen af te lezen. Verder weer een Kuifduiker, wat Lepelaars en een groepje Zwarte Ruiters. In de Prunje, een half uurtje later, zien we van de laatste twee nog wat leuke groepjes staan. Hier ook heel wat Kleine Zilverreigers, Pijlstaarten en een grote groep Kluten. Mooi zijn ook een mannetje en vrouwtje Nonnetje. We proberen bij Serooskerke een roodhalsgans uit een groep brandganzen te pikken, maar dit blijkt onbegonnen werk als blijkt dat twee van de drie grote groepen veel te ver weg zitten om goed af te kunnen kijken, zeker in combinatie met de tijd. Wel leuk is een groepje van zes Kleine Zwanen. We sluiten de dag, net als vorig jaar, af bij de Flamingo’s (tja…) van Battenoord. Die zijn net als elk jaar weer erg makkelijk, en staan dus ook dit jaar weer op de jaarlijst (in zoverre je daar blij van wordt). Aan het eind blijken we een mooie score te hebben van 84 soorten, waarvan de enorme groep IJseenden ongetwijfeld het hoogtepunt was, hoewel die Paarse Strandlopers ook wel enorm gaaf waren.

HC4A6030 (2).JPG

Paarse Strandloper; Purple Sandpiper; Calidris maritima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s