Leuk begin van 2017

Vandaag maak ik samen met Robert van Haaren een rondje door de regio, naar aanleiding van wat leuke soortjes die er al een tijdje zitten, zoals een groepje fraters bij Bleiswijk en een siberische tjiftjaf bij Zevenhuizen.

Bij Bleiswijk zitten sinds 26 december vijf fraters op een rommelterreintje. Het is vooral een kustsoort, die meestal te vinden is rond de Wadden. Toch zijn er elk jaar wel wat waarnemingen meer het binnenland in, zoals dit jaar bijvoorbeeld in Nijmegen, Deventer en nu dus ook hier. Met wat aanwijzingen van Daniel, die er een paar dagen eerder was geweest, is de plek makkelijk gevonden. Na even zoeken zijn ook de vijf fraters zo gevonden, en met wat geduld laten ze zich geweldig zien, druk foeragerend op de kruiden daar. Helemaal gaaf is, als één van de vijf besluit om wat te gaan drinken uit een plas, prachtig!

hc4a4532-kopie

Frater; Twite; Linarius flavirostris

hc4a4601-kopie

Frater; Twite; Linarius flavirostris

hc4a4583-kopie

Frater; Twite; Linarius flavirostris

Een opzettende winterse bui zorgde ervoor dat we verder gaan. Na een tijd in een tunneltje geschuild te hebben, gaan we door naar de Eendragtspolder. Hier waren de dag ervoor twee grote zaagbekken gemeld, maar die konden we helaas niet terug vinden. Het bleef hier bij grote groepen eenden (tafel-, slob- en kuifeend), een mooie groep Pijlstaarten en wat Dodaarsjes. Bij de Zevenhuizerplas kammen we een tijdje de bosjes en rietkragen uit waar de siberische tjiftjaf zou moeten zitten, maar we kunnen hem niet vinden. Een roepende Waterral en een Grote Gele Kwikstaart is alles wat we vinden. Even later loopt in het riet een tweede Waterral.

Omdat we er toch langs komen, pikken we nog snel even de Ruigpootbuizerd bij de Knibbelweg mee. Die werkt goed mee en is snel gevonden, maar is wel schuw; bij het dichterbij lopen vliegt hij al snel op, waarbij alle kenmerken nog wel even goed te zien zijn. Wel een leuk einde van de eerste dag vogelen in 2017!

hc4a4704-kopie

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

hc4a4723-kopie

Ruigpootbuizerd; Rough-legged Buzzard; Buteo lagopus

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s