Geen Bergheg, wel een Provençaalse Grasmus

Zaterdag 22 oktober 2016

Daar was ‘ie dan! Vrijdagochtend werd dan eindelijk die Bergheggenmus gevonden. Zweden, Finland, Denemarken, Polen, vijf in Duitsland, zelfs zes in Engeland, overal hadden ze er wel één. Tot en met gisteren waren er al 124 gevallen – wat vandaag overigens is opgelopen tot 132! Het was dan ook wachten op dat ene geval in Nederland, en gisteren vonden Jacob Lotz en Jurriën van Deijk op de Maasvlakte er dan eindelijk toch één. Tja, wat is het dan jammer als je wél het aanbod krijgt van Daniel om ‘s middags mee te rijden, maar niet mee kunt omdat je precies die dag thuis op moet passen…

Dan maar een dag later in de hoop dat ‘ie er nog zit, als ik met Johannes Luiten naar de Maasvlakte ga. Als we rond zonsopgang bij DE plek aankomen, is hij blijkbaar nog niet in beeld, dus besluiten we eerst een rondje Stuifdijk te doen. Het levert heel wat leuk, ‘gewoon’ spul op, zoals vele Goudhanen, Koperwieken, Kramsvogels, een groepje Oeverpiepers aan de zeekant, een Zwartkop, Keep en Havik en als leukste een overvliegende groep van zo’n 40 Kleine Rietganzen. Slecht nieuws is echter dat de bergheggenmus er niet meer zit. Dat is toch even flink balen. Wel krijgen we door dat er op het Luzerneveld een zeer tamme Grote Barmsijs zit. Dat blijkt, want deze normaal schuwe soort scharrelt nu een paar meter voor ons rond bij de brandweerkazerne, leuk!

hc4a2231-2

Oeverpieper; Eurasian Rock Pipit; Anthus petrosus

hc4a2239-2

Grote Barmsijs; Mealy Redpoll; Acanthis flammea

hc4a2246-2

Grote Barmsijs; Mealy Redpoll; Acanthis flammea

We gaan verder langs de Tweede Maasvlaktedijk, waar we een paar stukken duindoorn en helm aflopen. Iets bijzonders levert het niet op; wél verschillende Kramsvogels en ongelooflijk veel Roodborsten en Goudhaantjes. Als we verder rijden naar de oude Maasvlakte, krijgen we een belletje van Johannes’ broer: langs de dijk van de Tweede Maasvlakte is zojuist een Provençaalse Grasmus gevonden! We keren direct om, en sluiten aan bij een groepje vogelaars, waar zich binnen een paar minuten nog veel meer mensen bij aansluiten. Dan begint één van de meest vermoeiende twitches ooit. Stilzitten, dat kan dit beest niet. Constant vliegt hij struikhoppend door naar zuid, en de enige manier om hem een beetje te kunnen zien is meerennen en af en toe stoppen om door de kijker te kijken en te fotograferen. Man, door het zand rennen is wel heel vermoeiend, zeker als dat beest van geen ophouden weet. Toch lukt het om hem met regelmaat redelijk te zien. Tussendoor zien we nog twee Boerenzwaluwen, ook een leuke zo laat in oktober.

Uiteindelijk raken we kwijt en gaan we terug naar de auto. Maar dan is het nog niet klaar: als we de groep vogelaars weer tegen komen, blijkt hij weer teruggevonden te zijn. En dan begint het hele gedoe weer opnieuw, behalve dan dat we dit keer zo slim zijn om af en toe ook stukjes met de auto te rijden. Het lukt nu ook om hem kort, maar heel mooi, in zit te zien te krijgen. Als we hem weer kwijt raken, vinden we het wel best en gaan we nu wél echt verder. Toch een leuke troost, zo’n 11e ooit voor Nederland!

hc4a2342-2

Provencaalse Grasmus; Dartford Warbler; Sylvia undata

hc4a2337-2

Provencaalse Grasmus; Dartford Warbler; Sylvia undata

hc4a2376-2

Provencaalse Grasmus; Dartford Warbler; Sylvia undata

De laatste uurtjes zoeken we nog wat bosjes en veldjes af op de ‘oude’ Maasvlakte. Bij het Reebokgebouw horen we wat Patrijzen roepen, en vliegen er weer heel wat Koperwieken en Kramsvogels. De haag aan de Missouriweg zit lekker vol met Heggenmussen en Roodborsten; leukst is hier zowaar een Kleine Barmsijs! We sluiten af met wat kleine bosjes, waarin twee Zwartkoppen en heel wat Goudhanen zitten, waar we ons nog een tijdje mee vermaken. Man, wat zijn die beesten ongelooflijk tam hier!

hc4a2419-3

Goudhaan; Goldcrest; Regulus regulus

hc4a2412-2

Goudhaan; Goldcrest; Regulus regulus

Ondanks dat we naar huis terugkeren zonder de bergheggenmus, is het achteraf toch nog een hele mooie dag geworden met hoe dan ook één van de meest memorabele twitches ooit tot nog toe! En die bergheg, die duikt dit ongelooflijk spannende najaar vast nog wel een keer op.

Advertisements

2 thoughts on “Geen Bergheg, wel een Provençaalse Grasmus

  1. Hallo Mark, altijd leuk je belevenissen te lezen. Als niet-vogelaar verbaast het me elke keer weer hoeveel vogels er eigenlijk rondvliegen in Nederland. Mooie foto’s ook met scherpe vogeltjes en onscherpe takjes. Ik weet dat het niet altijd meevalt om het zo vast te leggen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s