Najaar

Als het even kan op zaterdag, ben ik in oktober op de telpost te vinden; zo ook dit jaar. Dat levert best wat leuke dingetjes op. Een overzicht:

Zaterdag 1 oktober 2016

Samen met Martin sta ik drie uurtjes te tellen. Het levert een leuk aantal Aalscholvers op (dagrecord; 431), heel wat Boerenzwaluwen voor hier voor oktober (63) en ook dagrecords voor Witte Kwikstaart (30) en Heggenmus (9). Echt hoge aantallen van Graspieper krijgen we niet te zien (364), terwijl er overal door Nederland duizenden geteld worden. Hoogtepunt is een door Johannes gevonden Velduil boven het Bentwoud! Zie hier voor de volledige telling.

Zaterdag 8 oktober 2016

Ook een week later tel ik weer met Martin, dit keer vier uur lang. Het levert ook dit keer niet echt hoge aantallen op (177 zanglijster, 227 graspieper, 279 kolgans), maar wel wat leuke ‘krentjes’, met zelfs twee nieuwe telpostsoorten: een vrouwtje Pijlstaart vliegt recht over naar noord, en het absolute hoogtepunt is een IJsgors, die bijna op ooghoogte luid roepend langs komt. Verder vertrekt een Beflijster uit de naastgelegen tuin, zien we het eerste Smelleken van het najaar, zien we de eerste Kepen en genieten we de hele ochtend van wel vijf (!) jagende Blauwe Kiekendieven, die ook dit jaar weer acte présence geven, soms best dichtbij de telpost! De volledige telling is hier te zien.

Zaterdag 15 oktober 2016

Ondanks het slechte weer waag ik het toch om ook deze zaterdag te gaan tellen, aangezien de dag ervoor de veldleeuweriken goed begonnen te vliegen. Het blijkt een goede keus, want inderdaad: de Veldleeuweriken vliegen volop, vooral op de momenten dat het wat opklaart. In m’n eentje is het af en toe lastig bij te houden, maar om 12.30, als het wat inkakt, staat de teller op een dik dagrecord van 1125! Verder vliegt er vrij weinig, behalve dan een late Boerenzwaluw en een Grote Lijster als krentjes. Natuurlijk kon ook dit jaar weer de Bladkoning niet ontbreken; gedurende de ochtend hoor ik hem twee keer roepen, leuk! Ook de Blauwe Kieken kunnen natuurlijk weer niet ontbreken. De volledige telling is hier te vinden.

hc4a1929-2

Blauwe Kiekendief; Hen Harrier; Circus cyaneus

Maandag 17 oktober 2016

Zelfstudieweek, dus dat betekent dat ik een week thuis zit. ‘s Ochtends vogelen, ‘s middags leren, dat is een beetje de indeling deze week. Ik begin de week weer met tellen; hoe kun je ook anders half oktober! Het blijkt een goede keus te zijn: Het vliegt namelijk als een gek. Samen met Arjan de Heer, een jonge, nieuwe vogelaar uit Waddinxveen, is het niet bij te houden wat er vliegt. In drieëneenhalf uur (daarna valt het helemaal stil) tellen we 2685 Vinken en 2261 Veldleeuweriken. Respectievelijk een verdriedubbeling (883) en verdubbeling (1125) van de dagrecords! Bij vlagen was het één stroom vinken en veldleeuwen langs Waddinxveen, en dus ook maar moeilijk bij te houden met twee man. Tussen al dit geweld vliegen dan ook nog eens 720 Smienten langs, 54 Witte Kwikstaarten (óók een dagrecord, was 30), een Smelleken, twee Boomleeuweriken en een Toendrarietgans. Grappig is ook de eerste trekkende Zwartkop voor de post. Voor de totalen van deze heerlijke telling, zie hier.

Dinsdag 18 oktober 2016

Weer sta ik op de telpost, en ook vandaag vliegt er weer genoeg. De Vinken gaan vrolijk door, en na twee uur (het valt stil als de lucht helemaal dichttrekt) staat de teller alweer op 1270. Verder is het vrij rustig, maar Witte Kwikstaart (62) en de Merels (37) vliegen opvallend goed, en van beide soorten is het dan ook een dagrecord. Leuke krent zijn de twee Pijlstaarten die over komen vliegen.

hc4a2171

Goudplevier; European Golden Plover; Pluvialis apricaria

Naast dat ik dus regelmatig sta te tellen, struin ik regelmatig ook nog het Bentwoud of de Triangel af. De Triangel is helaas een stuk minder dan andere jaren, nu de huizenbouw toch wel heel erg opschiet. Ik kom er dan ook niet veel verder dan een grote groep Rietgorzen, Graspiepers en een Boomleeuwerik. Het Bentwoud ligt er dan weer een stuk leuker bij, maar is véél te groot om goed af te kunnen lopen. Toch vind ik hier, naast enorme groepen Graspiepers, Veldleeuweriken en Rietgorzen onder andere een Boomleeuwerik, een Witgatje, een invallende Houtsnip en als leukste een vlak voor me opvliegende Velduil!

hc4a2093-2

Velduil; Short-eared Owl; Asio flammeus

hc4a2020-2

Blauwe Kiekendief; Hen Harrier; Circus cyaneus

Advertisements

One thought on “Najaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s