Auvergne III: Knallende afsluiters

Vier jaar geleden waren we al eens op vakantie geweest in de Auvergne, toen meer in het zuidelijke gedeelte daarvan. Dit jaar gingen we weer naar deze supermooie vulkaanstreek, maar nu meer in het noordelijke deel. Om precies te zijn: we zaten drie weken in een vakantiehuis vlakbij het dorpje Teilhet. Hoofddoelen? Bijeneters, grielen en vooral de apollovlinder!

HC4A0901

Ons vakantiehuis; Our holiday cottage

Zondag 31 juli; Souvigny

Vanzelfsprekend levert een, overigens heel gaaf, middeleeuws feest in Souvigny geen leuke soorten op, behalve dan een Purperreiger die over de auto heen vliegt.

Maandag 1 augusts; Puy-de-Dôme

De derde en laatste vulkaan van de vakantie, en dat is de bekendste van de Auvergne: de Puy-de-Dôme. M’n vader, broertje en ik nemen de ‘Chemin des Muletiers’, een belachelijk steil wandelpad naar de top toe. Dat geeft immers meer kans op een apollovlinder, die hier nu wel móet lukken! Na een zware klim omhoog heb ik nog geen apollovlinder, maar wel een andere nieuwe: een Rode Vuurvlinder laat zich vlak onder de top kort zien. Verder stikt het van de Koevinkjes en Zomererebia’s. Op de top zoeken we door naar de apollo, maar het lukt maar niet. Uiteindelijk lijken we er dan echter toch één te hebben, maar als hij gaat zitten, blijkt het een Zwarte Apollovlinder te zijn: een kleinere versie zonder de gave, oranjerode stippen op de vleugels. Niet veel later komt alweer de derde nieuwe soort voorbij vliegen; nu een Grote IJsvogelvlinder. Man, dat gaat lekker, maar die apollo moet toch wel gaan komen.

Terwijl m’n moeder een parapentevlucht maakt, blijf ik de bloemenvelden afspeuren, maar het lukt niet. Wel zitten er op de hele top erg veel hele tamme Waterpiepers, een aantal Rotszwaluwen vliegen rond en er komen wat Zwarte Wouwen over. Dan, pas op de terugweg weer via het Chemin des Muletiers, is het raak: m’n vader roept dat hij een Apollovlinder heeft! En het blijkt er niet één te zijn, maar zelfs twee, die zich werkelijk fantastisch laten zien. Wow, die beesten zijn wel écht heel erg mooi. Als ze weer omhoog fladderen, lopen we verder naar beneden, nog een tijdje nagenietend van deze prachtsoort.

HC4A0340

Uitzicht vanaf de Puy-de-Dôme; View from the Puy-de-Dôme

HC4A0577 (2)

Apollovlinder; Apollo; Parnassius apollo

Dinsdag 2 augustus; Vallée de Chaudefour

De afgelopen twee weken hadden we het Massif du Sancy enkel van veraf zien liggen. Omdat het er zo imposant uit zag, gingen we hier vandaag heen, en dan specifiek naar de Vallée de Chaudefour. Het bleek de anderhalf uur aan reistijd meer dan waard, want deze vallei was ongelooflijk mooi gelegen aan de voet van de hoogste toppen. We maakten hier een wandeling naar een 40 meter hoge waterval. Het leverde niet veel soorten op, maar met zo’n immens mooi landschap boeit dat iets minder. Toch zag ik wel onder andere zes Raven overvliegen en een heel aantal Zwarte Wouwen, en ook op vlindergebied zat er wel wat leuks, met als hoogtepunt een Woudparelmoervlinder, een soort die ik nog niet eerder gezien had, aangezien deze in Nederland niet voorkomt. Verder weer veel Zomererebia’s, een Duinparelmoervlinder en een Hermelijn.

HC4A0657

Vallée de Chaudefour

HC4A0772

Woudparelmoervlinder; False Heath Fritillary; Melitaea diamina

Woensdag 3 augustus; Thuis

Een rondje fietsen levert ook dit keer weer heel wat op. Bij het Étang des Planches vliegt een Gele Luzernevlinder rond, en vlak bij ons huis vind ik een veldje waar twee Grauwe Gorzen foerageren, lang geleden dat ik deze soort gezien had! Beide roepen volop, en één van de twee laat zich ook erg leuk zien. Terug bij het huis vliegt er nog een Havik over.

HC4A0830 (2)

Grauwe Gors; Corn Bunting; Emberiza calandra

Donderdag 4 augustus; Thuis

Een dag met veel regen, dus geen leuke soorten.

Vrijdag 5 augustus; Thuis

De laatste dag maak ik nog een rondje door de omgeving. Het levert, naast de hier gewone soorten, niet veel op, maar een Goudvink en een Bruin Dikkopje maken het toch nog een leuk rondje zo op de laatste dag van de vakantie. Daarnaast is een Roodborsttapuit in een veld zonnebloemen natuurlijk een buitenkansje om te fotograferen. Leuk zijn hier ook de vele zadeneters als Kneuen, Putters en Geelgorzen.

HC4A0936 (2)

Bruin Dikkopje; Dingy Skipper; Erynnis tages

HC4A1036 (2)

Roodborsttapuit; European Stonechat; Saxicola rubicola

HC4A1031 (2)

Roodborsttapuit; European Stonechat; Saxicola rubicola

De terugweg leverde dit jaar geen leuke soorten op. Maar goed, na een vakantie met zoveel nieuwe soorten boeit dat ook helemaal niets. Met een eindscore van vijf nieuwe vogelsoorten (totale vakantielijst: 98), 13 nieuwe dagvlinders (43) en drie nieuwe libellen (21) kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldige vakantie was in een zeer mooie streek.

HC4A0604 (2)

La Chaîne des Puys

Advertisements

2 thoughts on “Auvergne III: Knallende afsluiters

  1. Hoi Mark,Weer een heel leuk verslag. De openingszin is goed gevonden ( zondag 31 juli).Het is een kunst om kennis op een leuke manier aan anderen over te brengen, Daar slaag je steeds beter in. Opa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s