Auvergne II; Vogel- en vlinderparadijsjes

Vier jaar geleden waren we al eens op vakantie geweest in de Auvergne, toen meer in het zuidelijke gedeelte daarvan. Dit jaar gingen we weer naar deze supermooie vulkaanstreek, maar nu meer in het noordelijke deel. Om precies te zijn: we zaten drie weken in een vakantiehuis vlakbij het dorpje Teilhet. Hoofddoelen? Bijeneters, grielen en vooral de apollovlinder!

HC4A0901

Ons vakantiehuis; Our holiday cottage

Zondag 24 juli; Thuis

We blijven vandaag weer een dagje thuis, dus ik maak weer een rondje op de mountainbike. Het levert, eindelijk een keer, een Zomertortel op, in een klein dorpje. Verder bizar veel Koevinkjes en een Blauwe IJsvogelvlinder.

Maandag 25 juli; Val d’Allier en Moulins

Vandaag ‘de grote dag’. Voor de vakantie was de Val d’Allier hét gebied waar ik heen wilde, om eindelijk eens bijeneters te zien. De Allier is een rivier met in deze streek allemaal zand- en grindbanken en rivierbossen, en is na de Camargue de plek met de meeste broedvogels van Frankrijk. Bij de Val d’Allier aangekomen te zijn, bleken de bijeneters makkelijker te zijn dan gedacht: al vanaf het pad naar de rivier toe waren er regelmatig rondvliegende Bijeneters te zien! Ook direct al een Kaasjeskruiddikkopje, een nieuwe vlindersoort. Het gebied inlopend, bleek al snel dat het inderdaad zo’n vogelparadijs was als op internet te lezen was: Bijeneters vlogen overal, er zongen verschillende Zomertortels, Wielewalen, Grasmussen en Tuinfluiters, er zaten twee Boomvalken, wat Kleine Plevieren, Kleine en Grote Zilverreigers, Oeverlopers, Witgatjes, veel Oeverzwaluwen en Grauwe Klauwieren. Ongelooflijk gaaf! Het hoogtepunt, naast natuurlijk de bijeneters, was een Griel, die na een tijdje rondlopen opvloog. Voordat hij de vallei uit vloog, maakte hij nog een rondje vlak voor me langs, volop roepend (wat een geweldig geluid!). Op de terugweg bleken een aantal Bijeneters redelijk dichtbij te zitten en geweldig te zien te zijn. De honderden Oranje Zandoogjes, een Gele Luzernevlinder en een aantal Bruin Blauwtjes zou je hier bijna nog vergeten.

HC4A9928 (2)

Griel; Stone Curlew; Burhinus oedicnemus

HC4A9949 (2)

Bijeneter; European Bee-eater; Meriops apiaster

HC4A9967 (2)

Bijeneters; European Bee-eaters; Meriops apiaster

Dinsdag 26 juli; Puy de Pariou

De tweede vulkaanwandeling vandaag, dus weer een nieuwe kans op apollovlinder! De Puy de Pariou is een vulkaan met een echte krater, een meter of zeventig diep, waar je ook in kunt. Heel gaaf! Boven zat het weer helaas niet mee voor apollovlinder; net als op de Puy de la Vache kwam de zon er niet echt door. Het leek dus tegen te gaan vallen qua soorten, totdat we op de terugweg op een lang graspad liepen. Het komende half uur bleek dit een waar vlinderparadijs te zijn, waar ik binnen een half uur, met heel wat hulp van m’n broertje en zusje, 24 verschillende soorten vlinders vond! Een vrij bizar aantal zo snel. Er zaten natuurlijk ook heel wat gave soorten bij, zoals drie Grote Weerschijnvlinders, 6 Zomererebia’s, minstens 15 van zowel Geelspriet- als Groot Dikkopje, een aantal Groot Geaderd Witjes, tientallen Dambordjes, een Grote Parelmoervlinder, een aantal Kleine IJsvogelvlinders en een stuk of tien Keizersmantels. Het kon natuurlijk niet anders, dan dat hier ook nieuwe soorten bij zaten; 3 in totaal: Boswitje, een stuk of vijf Duinparelmoervlinders en een Bretons Spikkeldikkopje. Nu nog een apollovlinder!

HC4A0031

Puy de Pariou

HC4A0072

Groot Dikkopje; Large Skipper; Ochlodes sylvanus

HC4A0097

Duinparelmoervlinder; Niobe Fritillary; Argynnis niobe

HC4A0104

Bretons Spikkeldikkopje; Oberthür’s Grizzled Skipper; Pyrgus armoricanus

Woensdag 27 juli; Thuis

Een dagje thuis besteed ik onder andere aan de libellen bij het meertje naast ons huisje. Het levert weer één nieuwe op: een Zuidelijke Keizerlibel, een soort die ik binnenkort in Nederland ook wel zal hebben, aangezien deze steeds meer oprukt richting Nederland. Verder honderden Blauwe Breedscheenjuffers, tientallen Watersnuffels en Azuurwaterjuffers, wat Viervlekken, een Steenrode Heidelibel en zowaar een Vuurlibel.

HC4A0158.JPG

Steenrode Heidelibel; Vagrant Darter; Sympetrum vulgatum

Donderdag 28 juli; Kanoën op de Sioule

Net als twee jaar geleden in de Dordogne leverde kanoën heel wat op. Dit jaar vooral bizar veel Grote Gele KwikstaartenBosbeekjuffers en Kleine Tanglibellen. Verder minstens 6 of 7 IJsvogels, tientallen Gewone Bronlibellen, twee zingende Europese Kanaries, en als hoogtepunt een Bronslibel (nieuwe soort) en wel drie Waterspreeuwen, die zich alle drie prachtig lieten zien. Daarnaast waren vooral de Gorges de Chouvigny landschappelijk ongelooflijk mooi. Helaas geen foto’s door erg veel opspattend water.

Ondertussen heeft m’n broertje thuis een Relmuis gevonden, die ons elke dag dat we de schuur in lopen nauwlettend in de gaten houdt. Wat een leuk beestje!

HC4A0866.JPG

Relmuis; Edible Dormouse; Glis glis

Vrijdag 29 juli; Thuis

Weer levert een rondje fietsen heel wat op. Vlakbij het huisje vliegen vier Grote Lijsters op, de Grauwe Kiek komt weer eens over, een familie van zes Zwarte Mezen laat zich heel leuk bekijken en ik vind een aantal Kleine Tanglibellen. Leukst is echter een zingende Orpheusspotvogel! Die had ik nog niet eerder. Hij laat zich helaas niet zien, en na een paar strofes stopt hij ook met zingen.

‘s Avonds zie ik bij het meertje nog een IJsvogel en komen er, verrassend hier, twee Raven overvliegen, luid roepend.

HC4A0180 (2)

Kleine Tanglibel; Small Pincertail; Onychogompus forcipatus

Zaterdag 30 juli; Cascade du Gour Saillant

Een warme dag weer, dus we gaan naar een waterval vrij dichtbij. Onderweg weer twee Zomertortels, een Rotszwaluw bij de Barrage de Queille en een prachtige Koninginnenpage bij Saint-Gervais-d’Auvergne. De waterval is mooi, en er vliegen natuurlijk weer een aantal Gewone Bronlibellen rond.

HC4A0279.JPG

Cascade du Gour Saillant

Na twee weken heb ik nu weer een heel aantal leuke en nieuwe soorten erbij. Totaalscore tot nu toe: Vijf nieuwe vogelsoorten, acht nieuwe vlinders en drie nieuwe libellen.

Advertisements

2 thoughts on “Auvergne II; Vogel- en vlinderparadijsjes

  1. Hoi Mark,Je hebt weer een mooi stuk geschreven op deze druilige ochtend. Ik begrijp dat zo langzaam aan de hele familie wordt ingeschakeld bij het speuren naar alles wat beweegt in de natuur voor jou.Opa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s