Auvergne I; Rustig begin, veel nieuwe

Zondag 17 juli t/m Zaterdag 6 augustus 2016

Vier jaar geleden waren we al eens op vakantie geweest in de Auvergne, toen meer in het zuidelijke gedeelte daarvan. Dit jaar gingen we weer naar deze supermooie vulkaanstreek, maar nu meer in het noordelijke deel. Om precies te zijn: we zaten drie weken in een vakantiehuis vlakbij het dorpje Teilhet. Hoofddoelen? Bijeneters, grielen en vooral de apollovlinder!

HC4A0901.JPG

Ons vakantiehuis; Our holiday cottage

Zondag 17 juli; Heenreis

Niet heel veel vogels op de heenreis dit jaar. De standaard zwarte en rode wouwen natuurlijk, maar daar bleef het bij. Bij het huisje werd het echter direct leuk: een Grauwe Kiekendief was aan het jagen bovenaan de heuvel bij ons huisje! Een verkenningsrondje dichtbij het huisje leverde ‘s middags ook direct de eerste leuke soorten op. Zo vlogen er overal Dambordjes en Kleine IJsvogelvlinders, een Koningspage kwam langs en het stikte er werkelijk van de Zwartsprietdikkopjes, waar tussen ook in ieder geval één Geelsprietdikkopje, de eerste nieuwe! Bij het huisje zat een groepje Goudvinken, het stikte van de Grauwe Klauwieren, en bij een rondje ‘s avonds kroop een Ringslang de weg over. Ook ‘s avonds nog twee nieuwe vlinders: De verwachte Groot Geaderd Witjes, maar ook direct één van de beste vlinders van de vakantie: Grote Vuurvlinder! Deze soort is ook hier in de Auvergne echt zeldzaam, en was dan ook een enorme verrassing!

HC4A0109

Dambordje; Marbled White; Melanargia galathea

Maandag 18 juli; Thuis

Opstaan met de zang van Wielewalen, dat is echt genieten. Elke ochtend zongen ze volop, geweldig! Een thuisdagje leverde nog heel wat op. Over de tuin vlogen een Kruisbek en weer een Goudvink, terwijl een rondje fietsen ‘s ochtends, voor de hitte, ook weer heel wat opleverde. De Grote Vuurvlinder kon ik helaas niet terugvinden, wel honderden Bruin Zandoogjes en Koevinkjes, veel van beide sprietdikkopjes en ook heel wat Blauwe Breedscheenjuffers. In een bos zag ik ook m’n eerste nieuwe libel; een Oranje Breedscheenjuffer, die zich erg leuk liet zien! In één klap waren ook alle bosvogeltjes binnen (Glanskop, Kuifmees, Zwarte Mees, Boomklever, (Vuur)goudhaan), en een Wespendief vloog hoog over. Bij een meertje vlogen heel wat libellen, maar echt iets bijzonders zat er niet tussen. Wel een daar rondvliegende Eikenpage. Een rondje ‘s avonds leverde nog mooie korenbloemen, een mooie Vos en een vrij tamme Grauwe Klauwier op.

HC4A9547

Oranje Breedscheenjuffer; Orange White-Legged Damselfly; Platycnemis acutipennis

HC4A9554

Korenbloemen; Cornflower

HC4A9604

Vos; Red Fox; Vulpes vulpes

HC4A9593 (2)

Grauwe Klauwier; Red-backed Shrike; Lanius collurio

Dinsdag 19 juli; Viaduc des Fades

Een tweede bloedhete dag, maar we wilden wel eens wat gaan doen. Dus gingen we naar de mooie spoorbrug ‘Viaduc des Fades‘ bij een stuwmeer, één van de langere van de wereld. Het leverde een eerste Rotszwaluw op, en ook leuk, twee Beverratten. Thuis vlogen twee Kleine Weerschijnvlinders rond, echt bizar hoe die vleugels van kleur veranderen afhankelijk van de hoek!

HC4A9653

Viaduc des Fades

HC4A9642

Kleine Weerschijnvlinder; Lesser Purple Emperor; Apatura ilia

Woensdag 20 juli; Thuis

Veel te heet om te gaan fietsen, en dus ook geen noemenswaardige soorten.

Donderdag 21 juli; Riom en Gorges d’Enval

We begonnen vandaag in Riom, wat een mooie stad zou moeten zijn (viel tegen). Vervolgens nog even langs de Gorges d’Enval, een mooi riviertje tussen rotsen. Er vlogen twee Gewone Bronlibellen, een Grote Weerschijnvlinder en heel wat Bosbeekjuffer, maar veruit de leukste soort was een door m’n broertje gevonden Hazelworm! Deze liet zich geweldig bekijken, en het was ook de eerste keer dat ik deze pootloze hagedis zag! Thuis bracht m’n zusje nog de enige, helaas halfdode, Koraaljuffer van de vakantie naar me toe…

HC4A9709 (2).JPG

Hazelworm; Slow Worm; Anguis fragilis

Vrijdag 22 juli; Gorges de Chouvigny

We maakten een rondje naar de prachtige Gorges de Chouvigny, een prachtige kloof van de rivier de Sioule. Het leverde de eerste twee IJsvogels en drie Grote Gele Kwikstaarten van de vakantie op.

Zaterdag 23 juli; Puy de Lassolas en Puy de la Vache

Vandaag de eerste wandeling op de vulkanen, hét kenmerk van de Auvergne. De Lassolas en de La Vache zijn beide vulkanen met een ingestorte krater, waar je bovenop de kraterrand kan lopen. Al bij de parkeerplaats zag ik m’n eerste nieuwe vlinder van vandaag: een Zomererebia, gaaf, en onverwacht! Na een zeer steile klim kwamen we boven op de Lassolas. Man, wat een gaaf landschap! Echt bizar, om op een kraterrand te lopen. Vogels zaten er niet heel veel, maar wat er zat, was direct goed. Bovenaan vond ik met hulp van m’n vader een volop zingende Grijze Gors! Vorig jaar in de Eifel lukte deze soort niet, hier dus in één keer! Een tijd lang zat hij bovenin een naaldboom te zingen. Een stukje verderop alweer een nieuwe: een Bergfluiter, die kort zingend bovenin een boom te zien was. maar ook al snel weer wegvloog. Verder zat er naast een Boomleeuwerik niet heel erg veel.

Verder bij het huisje nog een Rode Eekhoorn, en ‘s avonds weer een Vos, een Hooibeestje, en een overvliegend groepje van acht Europese Kanaries.

HC4A9750

Zomererebia; Scotch Argus; Erebia aethiops

HC4A9806

Puy de Lassolas

HC4A9781 (2)

Grijze Gors; Rock Bunting; Emberiza cia

Na één week had ik dus al twee nieuwe vogelsoorten, drie nieuwe vlinders en één nieuwe libel. Dat ging lekker, zeker omdat ik wist wat er nog zou gaan komen de volgende twee weken!

Advertisements

One thought on “Auvergne I; Rustig begin, veel nieuwe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s