Rondje Brabant

Woensdag 29 juni 2016

Afgelopen woensdag ben ik weer eens een dagje wezen vogelen met m’n opa. Aangezien het juni is (voor vogelen vaak niet de beste maand), besluiten we ons meer te richten op libellen, vlinders en ander leuks.

Maar, dat geldt niet voor De Biesbosch. Daar zit namelijk de allereerste broedende Visarend in Nederland! Vorige maand bleek dat ze ook twee jongen gekregen hebben, hoe gaaf! Rond een uur of tien rijden we de Biesbosch binnen, maar het weer lijkt niet echt mee te gaan zitten: achter elkaar krijgen we stortbuien over ons heen. Toch zien we in de nieuwe Biesbosch (de onder water gezette Noordwaard) al van alles: een Ree steekt zijn kop boven een graanveld uit, er zitten ongelooflijk veel Kleine Zilverreigers, een Witgat en bij het Gat van Lijnoorden vliegt een IJsvogel hard roepend weg.

HC4A9024 - kopie

Ree; Roe Deer; Capreolus capreolus

Als we aankomen bij de plek van de visarend, klaart het op, en is het nest zo gevonden. Door de scoop is er één visarend op het nest te zien, die regelmatig z’n kop naar beneden steekt. Wat ongelooflijk gaaf om dit zo in Nederland te zien! In het uurtje dat we hier staan te kijken, horen we verder verschillende Cetti’s Zangers en een Koekoek. Als na een uur de zon ook nog begint te schijnen, is het nest met visarend helemaal gaaf te zien.

HC4A9052.JPG

Nest van de visarend; Nest of the osprey

HC4A9054

Visarend op het nest; Osprey on the nest

Na een uurtje vertrekken we weer en maken we een rondje door De Biesbosch. Overal horen we Cetti’s Zangers, en ook Koekoeken zijn overal te horen. We stoppen bij Spaarbekken Petrusplaat, waar een buffelkopeend zou moeten zitten. Door de harde wind zitten alle eenden echter erg ver weg in de luwte, en de buffelkop krijgen we dan ook niet te zien. Ook het overzomerende nonnetje bij Polder Maltha kunnen we niet vinden. Wel zien we de visarend overvliegen, en even later bij het nest landen. Nog één keer bekijken we even het nest, en nu ligt de ouder er boven op. Gaaf!

HC4A9068.JPG

Visarend op het nest; Osprey on the nest

In de Noordwaard zien we op de terugweg wat meer dan ‘s ochtends. We zien twee grote groepen Lepelaars, nóg meer Kleine en Grote Zilvers, wat Kluten en een groepje Kemphanen.

De volgende plek die we bezoeken is de Groesplaat bij Sleeuwijk. Dinsdag waren hier zes Rivierrombouten gezien, en die wilden wij ook wel. Helaas lukte dit niet, ook al zag het er voor deze soort prima uit. Wel vond ik op het strand een larvenhuidje, ook wel eens leuk om te zien. Een Bruinrode Heidelibel en een Gehakkelde Aurelia waren nog wel het leukst hier.

Een klein uur later kwamen we aan bij De Brand, een natuurgebied bij Tilburg, waar als het goed is Boomkikkers zouden zitten, en ook Kleine IJsvogelvlinders zouden er volop rond moeten vliegen. Onderweg naar de goede plek was Groot Dikkopje echter de eerste leuke soort; deze vlinder had ik namelijk nog niet eerder in Nederland. Na een hele tijd geploeterd te hebben over een zeiknat, vreselijk modderig pad (ongelooflijk, zo nat als het hier is!), kwamen we Leon Michielsen tegen, die al jarenlang onderzoek doet naar onder andere boomkikkers in dit gebied. Perfect, want vijf minuten later hadden we dankzij hem al de eerste gevonden in de bramen, waar ze door hun schutkleur maar moeilijk te vinden zijn. Even later zagen we ook nog een tweede en derde zitten. Wat een geweldig leuke beestjes zijn het!

HC4A9086 - kopie

Boomkikker; European Tree Frog; Hyla arborea

HC4A9087 - kopie

Boomkikker; European Tree Frog; Hyla arborea

Samen met Leon liepen we verder het gebied in, terwijl hij ons van alles vertelde over De Brand en de boomkikkers hier. Enorm interessant! Tijdens het lopen vonden we ook de eerste Kleine IJsvogelvlinder, die zich echter niet zo heel leuk liet zien. Later vloog er nog een tweede langs. Verder vlogen er opvallend veel Koevinkjes. Bij een andere goede plek voor boomkikkers vonden we weer twee nieuwe beesten, die zich ook van een paar centimeter afstand heel goed lieten bekijken. Terug bij de oude plek vonden we nog een nieuwe kikker, die zich ook weer geweldig leuk liet zien. Een heel gaaf einde van de dag.

HC4A9105

Boomkikker; European Tree Frog; Hyla arborea

HC4A9102 - kopie

Boomkikker; European Tree Frog; Hyla arborea

Advertisements

One thought on “Rondje Brabant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s