Examenreis naar Texel

Zaterdag 28 mei – Dinsdag 31 mei 2016

Na vorige week m’n examens afgerond te hebben met Frans, staat er weekend vol vogels op het programma: eerst zaterdag de Kampina, daarna drie dagen een examenreisje met m’n vader naar Texel!

De Kampina levert qua vogels niet heel erg veel bijzonders op. Leuk zijn wat zingende Wielewalen, Bonte en Grauwe Vliegenvangers, Gekraagde Roodstaarten, een Grote Lijster en allerhande andere heidevogels. De libellen zijn ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd. Gaaf zijn de grote aantallen Beekrombouten langs een klein stukje Beerze, 13 (!) in totaal. Verder vinden we een aantal Bosbeekjuffers, veel Noordse en Venwitsnuitlibellen en een paar Smaragdlibellen. Ook heel gaaf was een Nachtpauwoog, wat een bizar mooie vlinder is dat!

HC4A8412

Beekrombout; Common Clubtail; Gomphus vulgatissimus

HC4A8437

Venwitsnuitlibel; White-Faced Darter; Leucorrhinia dubia

HC4A8453

Nachtpauwoog; Small Emperor Moth; Saturnia pavonia

De dag daarna vertrek ik met m’n vader richting Texel. Op de boot van Den Helder probeer ik wat meeuwen te fotograferen, terwijl de eerste Lepelaar overvliegt. Als we van de boot af komen, blijkt de Vale Gier, die hier tot en met zaterdag zat, in Den Helder te zitten. Jammer, daar waren we dus net langsgereden…

We beginnen Texel aan de oostkant van het eiland, waar we langs Ottersaat rijden. Hier broeden vele visdieven en kokmeeuwen, en er lopen 3 Bontbekplevieren en wat Steenlopers. Vervolgens gaan we naar Dijkmanshuizen, een stukje plasdras, maar hier is de steltkluut, die hier de afgelopen dagen zat, helaas gevlogen. Wel zitten er twee Rosse Grutto’s, en een mannetje Zomertaling.

HC4A8486

Kleine Mantelmeeuw; Lesser Black-backed Gull; Larus fuscus

HC4A8497

Rosse Grutto; Bar-tailed Godwit; Limosa lapponica

Hierna nemen we vanaf Oudeschild een rondvaartbootje naar de zeehonden op de Razende Bol. Vanaf de boot zien we honderden zeehonden op de zandplaat liggen, en regelmatig komt er een zeehond dichtbij de boot zwemmen. Enorm gaaf! Leuk zijn ook een langsvliegende Noordse Stern en wat Dwergsterns, net als (natuurlijk) de vele Grote Sterns.

HC4A8522

Gewone Zeehond; Harbor Seal; Phoca vitulina

HC4A8507

Gewone en Grijze Zeehonden; Harbor and Grey Seals; Phoca vitulina and Halichoerus grypus

Weer terug op Texel rijden we naar De Nederlanden (een duingebied boven De Koog) waar eerder die dag een grauwe klauwier gemeld was. Deze kunnen we helaas niet vinden; wel genieten we van de vele zingende Wulpen, Veldleeuweriken en twee Koekoeken.

In De Koog kunnen we de Bonte Kraai die er al een tijdlang zou zitten niet vinden, dus gaan we door richting de Hors, de zuidpunt van het eiland. Hier kijken we eerst over De Geul heen, waar zich een indrukwekkend grote aalscholverkolonie bevindt. Ook zit hier de grootste lepelaarskolonie van Nederland, maar die is niet te zien. In de bosjes zingen verschillende Nachtegalen, Tuinfluiters en Braamsluipers, terwijl in de Mokbaai, ver weg, veel Rotganzen, wat Zilverplevieren en Bontbekplevieren zitten.

Iets verderop bij/op de Horsmeertjes zouden vervolgens twee zomertortels en een ijseend moeten zitten, maar beide vinden we niet, ondanks dat ze dezelfde dag nog volop gemeld waren. Wel zit er op het Westelijk Horsmeertje een Geoorde Fuut en twee Dodaarzen en vliegen er wat Lepelaars en een Bruine Kiekendief langs. We eindigen vandaag bij De Petten, waar het enige noemenswaardige een vrouwtje Zomertaling is.

HC4A8558

Wulp; Eurasian Curlew; Numenius arquata

De tweede dag begint minder: vanuit onze slaapkamer zien we dat het behoorlijk mistig is én winderig. Dat merken we als we beginnen bij De Slufter: het zicht is slecht, en ver weg zijn net wat stipjes als Eiders te ontwaren, maar meer is er niet van te maken. Bij de vuurtoren op de noordpunt aangekomen wordt het qua mist alleen maar erger, dus besluiten we De Tuintjes maar over te slaan, dat zou toch geen zin hebben. We rijden door naar Utopia, maar van echt afzoeken is geen sprake, daar waait het veel te hard voor. Er zitten heel wat Grote Sterns en Kluten, maar meer zien we daar niet echt.

We besluiten om een wandeling door de Staatsbossen te maken. Dat blijkt een goede keuze te zijn: we hebben geen last van de wind en mist. Veel vogels levert het niet per se op, maar een zingende Zwarte Mees (m’n eerste zingende) is natuurlijk wel leuk.

Terug bij de auto volgt dan een melding waar ik eigenlijk al op hoopte: in de Mokbaai is een Breedbekstrandloper gevonden! Supervet, aangezien ik deze nog nooit eerder gezien heb. We rijden er natuurlijk direct heen. Na even zoeken naar de groep stelten zetten we de scoop op de dijk, en samen met ontdekker Diederik Kok is hij zo teruggevonden tussen de vele bontbekjes en bonte strandlopers. Eerst zit hij een tijdje te slapen, maar nadat de hele groep is opgevlogen en hij weer teruggevonden is, laat hij zich ook foeragerend erg leuk zien. Leuke bonus zijn ook twee Kleine Strandlopers, en de grote groep Rosse Grutto’s met daartussen twee Kanoeten is ook erg leuk.

In Polder Waal en Burg tikken we de Temmincks strandloper makkelijk binnen, net als de vrij late Rouwkwikstaart daar. Iets later staan we bij Wagejot, waar duizenden Grote Sterns broeden. Wat een enorm gaaf en mooi gezicht is dat zeg. Enorm indrukwekkend om te zien! Met deze broedkolonie zetten we direct een punt achter de dag.

HC4A8597

Breedbekstrandloper; Broad-billed Sandpiper; Limicola falcinellus

HC4A8604

Breedbekstrandloper; Broad-billed Sandpiper; Limicola falcinellus

HC4A8615.JPG

Temmincks Strandloper; Temminck’s Stint; Calidris temminckii

HC4A8649

Kolonie Grote Sterns; Colony of Sandwich Terns; Thalasseus sandvicensis

HC4A8657

Grote Stern; Sandwich Tern; Thalasseus sandvicensis

De derde, en helaas alweer de laatste dag, starten we dit keer wél bij De Tuintjes, een stuk in de duinen met veel bosjes, wat in de trektijd zeer regelmatig zeldzame zangertjes oplevert. Het weer is echter niet optimaal geweest voor goede trek, dus dat zit er nou ook weer niet in. Wel zitten er veel Roodborsttapuiten (4 paartjes), drie Tapuiten, waarvan ook één zingende en overal Grasmussen en Fitissen. Ook vliegt er, zoals bijna overal, een Bruine Kiek over, en zingen er een Koekoek en een Nachtegaal.

In Ottersaat blijken toch Noordse Sterns te zitten. Aangezien ik die nog wel even goed wil zien, rijden we daarheen. Na even zoeken zijn deze sierlijke sterns vrij snel gevonden tussen de visdieven, ook al is het even goed ´zoek de verschillen´, zeker omdat ik ze nog niet eerder echt goed gezien heb. Ze laten zich op hun nest goed zien, terwijl de grote sterns af en aan vliegen met vis in hun snavels.

HC4A8728

Noordse Sterns; Arctic Terns; Sterna paradisaea

HC4A8735

Grote Stern; Sandwich Tern; Thalasseus sandvicensis

HC4A8747

Noordse Stern; Arctic Tern; Sterna paradisaea

In De Koog vinden we ook dit keer helaas niet de Bonte Kraai, ondanks dat deze een paar uur eerder nog wel gemeld was. We maken nog een wandeling door de mooie Bleekersvallei aan de westkant, waar het stikt van de grasmussen, waar een Sprinkhaanzanger zingt en waar twee Boomleeuweriken foerageren. Als laatste maken we een rondje door de Hors om nog één keer Zomertortel te proberen, maar ook dit keer lukt het niet, waardoor ik Texel zonder Zomertortel verlaat. Vrij jammer… Tijdens de wandeling zien, maar horen we vooral, een aantal Nachtegalen, Tuinfluiters, Kleine Karekieten en een Blauwborst. Ook vliegen er een Argusvlinder en twee Hooibeestjes (had ik nog niet in Nederland). Hierna houden we het voor gezien, en pakken we de boot terug (natuurlijk niet zonder meeuwen te fotograferen) naar Den Helder.

HC4A8808.JPG

Kokmeeuw; Black-headed Gull; Chroicocephalus ridibundus

Het plan was om op de terugweg de Vale Gier bij Den Helder te doen, maar, geheel in de trend van de afgelopen dagen, vloog hij rond een uur of elf op richting het zuiden… Ondanks dat we best wel veel gemist hebben (bijv. Zomertortel, Vale Gier, IJseend, Grauwe Klauwier), was het een prachtig weekend op een heel mooi eiland, met uiteindelijk een mooie score van exact 100 vogelsoorten! Een prima afsluiter van de examens dus!

Advertisements

5 thoughts on “Examenreis naar Texel

  1. Hoi Mark, mooie foto’s zie ik. Die van de wulp spring eruit. Je hebt het vaak over we, weet je vader inmiddels ook al die soorten te duiden? Zou ik erg knap vinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s