Delta

Zaterdag 6 februari 2016

De jaarlijkse Delta-excursie valt dit jaar perfect: direct na m’n toetsweek is het heerlijk om er even tussen uit te gaan om te gaan vogelen. We beginnen bij Stellendam, aangezien dat nou eenmaal lekker op de route ligt.

Zoals altijd zit het vol wulpen, tureluurs en scholeksters. Op het slik zitten opvallend veel brandganzen, helaas zonder een roodhalsje ertussen. Verder staat er een leuke groep kluten, loopt er maar één zilverplevier en zwemmen er wat brilduikers en middelste zaagbekken. Een slechtvalk zorgt nog voor wat paniek onder de aanwezige steltlopers. Op het Zuiderdiep vinden we helaas geen topper of grote zaagbek; wel roepen er een waterral en twee cetti’s zangers.

Door naar ‘t Volgerland, waar George Tanis donderdag een aziatische goudplevier had gevonden. Onderweg vliegt er een mooi vrouwtje bruine kiekendief langs bij Ouddorp. Het Volgerland zit vol met ganzen en goudplevieren. De laatste zijn echter zo vliegerig, dat het geen zin heeft om te gaan wachten totdat ze weer gaan zitten. En dus moeten we het hier doen met twee pijlstaarten als leukste soort.

De Brouwersdam zit zoals altijd weer vol met vogels, maar het lukt ons niet om er echt leuke soorten tussen uit te pikken. Geen zwarte zeekoet, geen ijseend en geen ijsduiker. Wel vijf grote sterns, een leuke soort in februari. Verder natuurlijk veel roodkeelduikers, kuifduikers, brilduikers, middelste zaagbekken. Ook zien we twee geoorde futen, een dichtbij zwemmende zwarte zee-eend, een op een pijler op zee rustende slechtvalk, wat eiders, drieteenstrandlopers, paarse strandlopers etc. Leukste is een roodhalsfuut, die zich helaas maar moeilijk laat zien tussen de golven.

Zeeland 005

Zwarte Zee-Eend, Common Scoter, Melanitta nigra

Door richting de Koudekerksche Inlaag. Onderweg zien we een vrouwtje blauwe kiekendief langs komen, en langs de Stolpweg zit een ijsvogel. Bij de Koudekerksche Inlaag zoeken we andermaal de vele brandganzen af, maar we komen niet verder dan vier rotganzen. In de inlaag zitten verder nog wat zwarte ruiters, steenlopers en een middelste zaagbek. In de Oosterschelde zoeken we een tijdje naar bruinvissen, en dit levert na een tijdje minimaal drie van deze walvisachtigen op. Eentje komt vrij dichtbij zwemmen, en regelmatig zien we de vin met een stuk rug. Leuk!

Een groep rotganzen met een zwarte rotgans bij Burghsluis kunnen we niet vinden; wel zien we een groepje reeën en langs de Stolpweg andermaal twee ijsvogels. Daar zwemmen nu ook een dodaars en twee brilduikers.

In de Prunje missen we naar later blijkt een roodhalsgans. Wel zien we vele kleine zilverreigers, 8 lepelaars, wat zwarte ruiters, duizenden overtijende wulpen en 3 nonnetjes, maar verder zit er niet zo heel veel.

Door naar Battenoord, waar al een tijd lang vier leuke soorten vlak bij elkaar zitten: 7 flamingo’s, 3 fraters, 4 europese kanaries en een dwerggors. De flamingo’s zitten erg ver weg en besteed ik verder geen aandacht aan. De fraters zijn echter een stuk leuker! Na even wachten komen ze alle drie aanvliegen, waarna ze zich super laten bekijken, soms op maar een paar meter afstand! De dwerggors laat zich hier niet zien, maar dat was te verwachten.

Zeeland 033

Frater, Twite, Linaria flavirostris

Zeeland 046

Frater, Twite, Linaria flavirostris

Zeeland 047

Frater, Twite, Linaria flavirostris

Hierna proberen we nog even de europese kanaries, maar het blijkt dat we net te laat zijn. We horen ze in het half uur dat we staan te wachten wel kort zingen, en één keer zie ik er twee heel kort vliegen, maar erg bevredigend is het niet. Jammer, maar later blijkt dat de fraters kort nadat wij vertrokken opgevlogen zijn. Goed dat we die eerst gedaan hadden!

Op de terugweg zien we nog drie toendrarietganzen langs de weg staan. Een leuke afsluiter van een leuk dagje Delta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s