Dé droomsoort voor Nederland: Roodkeelnachtegaal!

Zaterdag 16 januari 2016

Een berichtje op Facebook uit het Noord-Hollandse Hoogwoud deed de Nederlandse vogelwereld flink opschrikken: de foto, genomen in een gewoon tuintje, toonde namelijk een heuse Roodkeelnachtegaal!!! Nog nooit werd deze soort, die broedt in Siberië en overwintert in Zuidoost-Azië, gezien in Nederland. Toch was het al jarenlang de soort waarvan misschien wel het meest gedroomd werd dat hij ooit in Nederland op zou duiken. Op Vlieland bijvoorbeeld, in oktober. Niet dus, in plaats van ‘gewoon’ aan de kust op te duiken in het najaar, werd het een klein plaatsje in Noord-Holland, niet echt de meest gewone plek voor zo’n belachelijke zeldzame vogel. Niet voor niks dat er gisteren door DutchBirding verschillende aanwijzingen werden gegeven om alles in goede banen te leiden. Hordes vogelaars waren immers de verwachting voor vandaag.

Dat bleek, want toen Daniel Benders, Wil van de Hoven en Garry Bakker de Beukenlaan in Hoogwoud opliepen, was het aansluiten in een hele lange rij vogelaars die aan het wachten waren om naar binnen te gaan in het huis vanwaar hij het beste te zien was. Wel met entreekosten van vijf euro p.p., maar dat mocht de pret niet drukken. Na een minuut of 20 waren wij dan ook eindelijk aan de beurt. Begeleid door Remco Hofland van DutchBirding, die de organisatie op zich nam om alles in goede banen te leiden, werden we met een man of tien naar het raam geleid waardoor hij te zien zou zijn.

roodkeelnachtegaal 066.JPG

Twitchers wachtend op de Roodkeelnachtegaal; Twitchers waiting for the Siberian Rubythroat

Het duurde even voordat hij zich liet zien, omdat hij in de planten aan de zijkant van het pad verscholen zat. Maar, na een minuut of twee, drie wachten, was het dan eindelijk zover: De Roodkeelnachtegaal kwam uit de planten, en liet zich ongelooflijk mooi zien. Eerst een tijdje op het muurtje, daarna ook volledig vrij op het pad. Foto’s maken, nog een keer goed kijken, en wegwezen, plaats maken voor de volgende groep van tien man. Maar man, wat een supergaaf beest en wat een bizarre manier om zo’n zeldzame vogel te kunnen zien!

roodkeelnachtegaal 059 - kopie

Roodkeelnachtegaal; Siberian Rubythroat; Calliope calliope

roodkeelnachtegaal 062 - kopie

Roodkeelnachtegaal; Siberian Rubythroat; Calliope calliope

De daaropvolgende anderhalf uur was het heerlijk gezellig met vele vogelaars. Uiteindelijk vloog de nachtegaal de tuin uit, waarna hij een tijd later prachtig te zien was vanaf de stoep. Dit keer dus zónder enkele entreekosten. Hier konden we hem met een grote groep vogelaars nog een keer geheel vrij zien zitten op een schutting en een struikje, voordat hij weer terugvloog naar zijn oude, vertrouwde stekkie. Bijna direct daarna begint het hard te hagelen, voor ons het moment om terug te gaan naar de auto, met een droomsoort in de pocket.

Omdat het toch nog vroeg was (pas een uur of elf) besloten we nog even naar de IJsduiker in Den Haag te gaan. Deze vogel, normaal gesproken een uitgesproken zeesoort, zwemt nu al ruim een week rond in het Laakkwartier, middenin Den Haag. De foto’s laten zien dat hij soms direct onder de kant zwemt en volop kreeften vangt, dus deze willen we nog wel even zien.

Het duurde even voordat we hem hadden gevonden, maar toen we hem eenmaal hadden, hadden we ook wat! Regelmatig dook hij inderdaad vlak onder de kant op, waarbij hij constant kreeften ving. Bizar gewoon om zo’n bakbeest van zó dichtbij te zien, iets wat op zee echt nooit zou lukken. Na deze een tijd gevolgd te hebben en uitvoerig te hebben bekeken, besloten we om terug te gaan.

roodkeelnachtegaal 086

IJsduiker; Great Northern Loon; Gavia immer

roodkeelnachtegaal 094

IJsduiker; Great Northern Loon; Gavia immer

Ondertussen kan ik zeker zeggen dat dit een van m’n meest bizarre, maar ook zeker een van de gaafste twitches ooit is geweest. Maar ja, wat wil je anders met de ultieme droomsoort voor Nederland!

roodkeelnachtegaal 063 - kopie

Roodkeelnachtegaal; Siberian Rubythroat; Calliope calliope

Advertisements

2 thoughts on “Dé droomsoort voor Nederland: Roodkeelnachtegaal!

  1. Hoi Mark,Een spannend mooi verhaal. Die mensen hebben er behoorlijk aan verdiend. Hij zal toch niet uitgezet geweest zijn door die mensen?.Opa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s