Mongoolse Pieper!

Zondag 1 november 2015

Gisteren werd een pieper in de Crezéepolder aanvankelijk als grote pieper gedetermineerd. Aan de hand van een sonogram bleek echter het om een Mongoolse pieper te gaan! Wat een knaller, de 9e pas in Nederland. Natuurlijk is het voor mij nog een nieuwe soort, maar in eerste instantie kan ik er niet heen. Zondagmiddag besluit m’n moeder dan toch te gaan rijden! En dus sta ik rond half vijf op een groot veld de graspiepers af te zoeken.

Dat is nodig, want hij was, vlak voordat ik aankwam, weggevlogen en niet meer teruggevonden. Hoe we ook ons best doen, het lukt ons niet om hem te vinden. In een laatste poging om er in het laatste zonlicht nog wat van te maken, lopen ik en veel andere vogelaars die ook net te laat aankwamen het grote veld af. Het werkt, want om vijf voor vijf vliegt hij vlak voor onze voeten op! Even later kunnen we hem met de hele groep af en toe heel mooi zien, als zijn kop net boven het gras uitsteekt.

Als hij weer opvliegt, lukt het gelukkig om hem al snel terug te vinden, en uiteindelijk krijgen we hem op een wat opener stukje in het gras prachtig te zien. De niet zo dikke vleugelstreep, het mooie patroon op de rug, de kenmerken waren allemaal prachtig te zien. Iets later krijgen we de vogel echter nog een stuk mooier te zien, als hij tussen wat distels op de modder gaat foerageren, waar we hem volledig vrij te zien krijgen! Nu was ook de lichte vleugelstreep prima te zien. Ik kan hem zelfs heel lang door de scoop bekijken! Het licht is dan al prut, maar het is wel ongelooflijk gaaf om deze soort op deze manier te zien!

Mongoolse Pieper 055

Mongoolse Pieper, Blyth’s Pipit, Anthus Godlewskii

Mongoolse Pieper 053

Mongoolse Pieper, Blyth’s Pipit, Anthus Godlewskii

Ondertussen heb ik trouwens de 150 soorten gehaald dit jaar in Waddinxveen. Woensdag vloog er, middenin Waddinxveen, een houtsnip over m’n hoofd op weg naar school. Het doel van de 150 is dus gehaald.

Advertisements

One thought on “Mongoolse Pieper!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s