Nogmaals de Maasvlakte en een mooie telling

Dinsdag 20 september

Maandagavond belt Johannes Luiten me of ik meega naar de Maasvlakte, waar ik net vandaan was. Dus zat ik voor de tweede dag achter elkaar op de Maasvlakte te vogelen.

Net zoals maandag zagen we vanaf de Tweede Maasvlakte een smelleken jagen. We reden hierna direct door naar de Vuurtorenvlakte, waar we de bosjes uit gingen kloppen. 7 patrijzen, door twee andere vogelaars opgestoten, waren hier de eerste leuke vogels. Het bosjes kloppen leverde weer veel gewoon spul op, zoals de alom aanwezige goudhaantjes, zanglijsters en koperwieken. Leuk was een groepje van 3 zwarte roodstaarten, en vooral ook de 3 houtsnippen. Iets later zagen we nog hoe een 4e achterna werd gezeten door twee slechtvalken.

De Stuifdijk en wat andere bosjes leverden niet heel veel op buiten een groepje van 8 kepen, dus gaan we door naar de bosjes op de Tweede Maasvlakte. Onderweg zien we nog 2 tapuiten. Op de Tweede Maasvlakte horen we van anderen dat ze misschien een bruine boszanger hebben. Vanzelfsprekend gaan we dus even mee zoeken, maar het lukt ons niet om hem er uit te halen. Wel stikt het weer van de goudhanen en tjiftjafs, en zien we alweer de derde tapuit van de dag.

Mavla 088

Tapuit, Northern Wheatear, Oenanthe Oenanthe

De rest van de Maasvlakte valt qua vogels wat tegen. De heg langs de Missouriweg, de bosjes bij Lyondell, wat bosjes op het Distripark; erg veel zit er niet. Het blijft bij wat zwartkoppen, een 4e tapuit en een mooie groep lijsters.

Omdat we toch nog tijd overhebben, pakken we hierna nog de Landtong bij Rozenburg, waar dit voorjaar twee sperwergrasmussen gezien waren. Ook hier is het, op wat kramsen, koperwieken en goudhaantjes na, leeg. Maar toch, een prima dagje weer op de Maasvlakte.

Woensdag 21 oktober

Ook de volgende dag ben ik weer vroeg uit de veren: ik ga eindelijk weer eens een keer tellen. De verwachtingen zijn er, nu de wind eindelijk uit het zuidwesten waait, en de vogels dus (normaliter) laag vliegen.

Dat blijkt, want er vliegen heel wat vinken, vooral tussen 9 en 10, waarin er ruim 500 langs komen in vaak groepen tot 30 à 40. Uiteindelijk kom ik op een nieuw dagrecord van 807. Tussen al die vinken zaten ook behoorlijk wat kepen, en na drie uur had ik er exact 50 opgeschreven, ook weer een nieuw dagrecord. Verder kwamen er ook behoorlijk wat grote gele kwikken (10, dagrecord), goudhaantjes (18, dagrecord) en ringmussen (23, dagrecord) langs. Leuke krentjes waren een rond tien uur gevonden smelleken, een lepelaar die keihard naar noord vloog, een beflijster tussen de kramsvogels, twee boomleeuweriken en op de valreep weer een zwarte mees. Gaaf was ook de grote groep van zo’n 120 goudplevieren die rondhing op de akkers, het grootste aantal van deze soort hier tot nu toe. Al met al toch weer een prima telling, ook al stond ik in m’n eentje. Voor de volledige telling, zie hier.

011

Aalscholver, Great Cormorant, Phalacrocorax Carbo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s