Westplaat, Mavla en Kwade Hoek

Maandag 19 oktober

Het is alweer een tijd geleden dat ik een dag ben weggeweest met m’n opa. Nu het herfstvakantie is, gaan we natuurlijk dus weer een keer weg. Op naar weer een keertje spannend vogelen op de Mavla!

Maar voordat we de Maasvlakte gaan doen, starten we bij de Westplaat, een pad tussen struiken die vaak vol zit met vogels. Zo ook nu. Vooral de koperwieken en spreeuwen bleken in groten getale aanwezig. Ook waren er, hoe kan het dit jaar ook anders, heel wat goudhaantjes te zien. Uit het riet klonk constant de zang van 3 cetti’s zangers, de keiharde roep van 3 waterrallen en ook eenmaal de roep van een baardmannetje. Vanachter de twee kijkschermen zagen we op het wad honderden wulpen, bonte strandlopers en drieteenstrandlopers naar voedsel zoeken. Opvallend waren de vele zilverplevieren, minstens 75, eigenlijk nooit zulke aantallen gezien hier. Krentjes waren een groep van 20 kepen en vooral een beflijster, die zich maar heel even kort liet zien tussen de duindoorns.

Na de Westplaat was het de beurt aan de Maasvlakte, waar we begonnen met zoeken naar de arendbuizerd, die hier nu al voor het derde jaar op rij zit! Het leuke is dat het nog steeds hetzelfde beest is, aangezien leuk te zien is hoe hij elk jaar een kleed verder is. Met de hulp van twee andere vogelaars lukte het na een tijdje om de arendbuizerd, zij het op grote afstand, te vinden. Leuke bonus was een havik op hetzelfde veld. We reden hierna verder over de Tweede Maasvlakte, waar we nog een tijd lang konden genieten van de arendbuzierd, wat een bakbeest! Een andere leuke roofvogel hier was een volop jagend smelleken.

Mavla 051

Smelleken, Merlin, Falco Columbarius

Terwijl we verder reden, vloog er een klein bruin vogeltje voor de auto langs de haag in beneden aan de dijk. Gelukkig, want het bleek hier te stikken van de goudhaantjes, die totaal niet schuw waren. Zonder heel erg stil te doen, kwam je met gemak op een meter afstand van de ongeveer dertig goudhaantjes. Supergaaf! In hetzelfde stuk van ongeveer 100 meter wat wij hierdoor afliepen, zaten ook nog eens een stuk of 10 roodborsten. Spannend vogelen dus!

Mavla 056

Goudhaan, Goldcrest, Regulus Regulus

Volgende plek was zoals altijd natuurlijk de Vuurtorenvlakte. Hier bleek echter, buiten wat heggenmussen, lijsters en roodborstjes, maar weinig te zitten. Dankzij andere vogelaars zagen we op zee wel een aantal jan-van-genten, ook altijd leuk om te zien. De buitenkant van de Stuifdijk leverde niet zoveel op, maar een gillende waterral was wel grappig op deze plek. Aan de binnenkant zagen we, weer dankzij dezelfde vogelaars, een mooi groepje kepen die zich leuk liet zien in de bosjes.

Mavla 063

Keep, Brambling, Fringilla Montifringilla

Omwille van de tijd sloegen we een heel aantal andere bosjes over, maar wel zochten we nog even naar de arendbuizerd. Met succes, want we zagen hem dit keer een tijd lang zitten op een hek op de Slufterdijk. Heel gaaf!

IMG_20151019_141105

Arendbuizerd, Long-Legged Buzzard, Buteo Rufinus

In de Kwade Hoek zat al weken een hop, en als we dan toch in de buurt zijn… Maar hoe we ook zochten, het lukte ons, samen met een andere vogelaar, niet om de hop te vinden. Een goudvink en een zwartkop waren een schrale troost…

Vanaf Stellendam checkten we nog even de stelten op het slik. Het leverde hier enorm veel bonte strandlopers (>1200), drieteenstrandlopers (~40), scholeksters (>400) en wulpen (>500) op. Ook hier vielen de enorme aantallen zilverplevieren op, er zaten er sowieso meer dan 200! Krentjes waren een rosse grutto, oeverpieper en vier lepelaars. Door deze nog nieuwe dagsoortjes kwamen we op een mooi dagtotaal van 79, een prima dagje weg dus!

Mavla 078

Zilverplevier, Grey Plover, Pluvialis Squatarola

Mavla 082

Zilverplevier, Grey Plover, Pluvialis Squatarola

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s