Van alles

Het is niet echt het jaar voor de trektellers. Noordoostenwind gooit roet in het eten, waardoor er maar weinig grote aantallen trekvogels te zien zijn. Gelukkig was dat niet altijd zo.

Zaterdag 26 september blijkt voor onze post zelfs een topdag te zijn! We sprokkelen een dagrecord Boerenzwaluwen bij elkaar (nu 236), en vanaf 9:15 komen er regelmatig leuke soorten langs: Een boompieper, 19 lepelaars (dagrecord), 19 ooievaars (dagrecord) en 13 sperwers (dagrecord). Het leukste zijn echter de buizerds, die vanaf 10:15 plotseling loskomen. Boven Waddinxveen thermieken constant groepjes omhoog, om daarna richting het zuiden af te glijden. Om 12:15 hebben we een dik dagrecord te pakken met een prachtig aantal van 81! Een bladkoning ter plaatse is trouwens weer een leuke bonus! Zie hier voor de volledige telling.

Telling 26-9 048

Buizerd, Common Buzzard, Buteo Buteo

Telling 26-9 045

Zonsopgang, Sunrise

Een week later, op 3 oktober, gaan we weer tellen, maar tussendoor zie ik nog van alles. Zo pik ik nog wat mee van de zwarte mezen-invasie met een zwarte mees in het Gouwebos en vliegt er een purperreiger over m’n huis! 3 oktober zien we een stuk minder vogels, maar op zich vliegt er nog wel wat. Krenten zijn een waterpieper, een grote mantelmeeuw en weer een zwarte mees. De aantallen vinken, lijsters en graspiepers zijn echter bedroevend laag voor begin oktober (wat ook de rest van de eerste helft van oktober zo zal blijven…). Zie hier voor de gehele telling.

Waterpieper

Waterpieper, Water Pipit, Anthus Spinoletta (Foto: Garry Bakker)

‘s Middags meldt Daniel een ijsgors vanaf de Triangel, dus lopen we met z’n vijven nog even de gehele Triangel af. De ijsgors terugvinden (voor mij nog een nieuwe in Waddinxveen) lukt helaas niet. Wel zitten er tot onze verrassing enorm veel bokjes! Ik zie er zeven, maar Garry, die wat langer door was blijven zoeken, komt op minimaal elf!

Boije

Bokje, Jack Snipe, Lymnocryptes Minimus (Foto: Garry Bakker)

Een week later geen telling, maar de jaarlijkse excursie naar de Oostvaardersplassen. Het valt dit jaar echter wat tegen, maar toch zien we leuke soorten als zeearend, pontische meeuw, baardman, matkop, havik en slechtvalk. Zondag vind ik echter de beste soort die ooit dicht bij huis heb gehad: een bladkoning laat zich eenmaal keihard horen, op 50 meter van m’n huis! Het lukt me niet om hem terug te vinden, maar wel vind ik een ijsvogel in een klein rotslootje, ook al lekker dicht bij huis.

Zaterdag 17 oktober stond alweer de eerste wintervogeltelling in het Gouwebos op het programma. Het was vies weer, constante miezer, en erg veel zat er niet. Wel veel koperwieken en kramsvogels, waar we één grote lijster tussen hoorden. Verder bleef het beperkt tot 2 kepen, een sijs en een grote gele kwikstaart.

‘s Middags besloot ik de Triangel nog even af te lopen, je weet immers nooit. Het leverde de al lang aanwezige boomleeuwerik op, een roepende ijsvogel, 2 grote gele kwikken  en nog maar 2 bokjes. Het leukst was een ijsgors, die regelmatig zat te roepen, maar zich niet echt lekker liet zien. Maar, in ieder geval wel weer een nieuwe Waddinxveen-soort, waardoor ik nu al op 148 sta op de jaarlijst. Nog twee te gaan voor de 150!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s