Wespendief, Zwervende Heidelibel, Bladkoning en Visarend

De laatste weken geen blogs, maar dat zegt natuurlijk niet dat ik niet gevogeld heb. Het is immers de tijd om de Triangel plat te lopen, dus heel rustig was het de afgelopen weken zeker niet. Hieronder een overzicht:

De vrijdag dat ik terug kom uit de Eifel, hoor ik van Martin dat hij heel wat heeft gezien in de tijd dat ik in Duitsland zat, waaronder een wespendief en blauwe kiek. Gave soorten, vooral die eerste! Lang hoef ik er echter niet op te wachten, want zaterdag 22 augustus, de dag nadat ik terug ben gekomen uit de Eifel, vliegt er een wespendief hoog over m’n huis! Geen verkeerde soort om uit de tuin te zien, én bovendien weer een +1 op de Waddinxveen-lijst. De twee weken erna loop ik, vaak samen met Martin Harskamp, de Triangel helemaal af. Het levert, in vergelijking met andere jaren, relatief weinig op. Natuurlijk zaten er genoeg tapuiten, paapjes en boompiepers, en een roepende groenpootruiter op 26 augustus is een leuke bonus. Ook ga ik samen met een vriend een keer naar een soortgelijk terrein, Westergouwe. Ook dit levert niet heel veel bijzonders op naast de gewone soorten, hoewel een kleine zilverreiger natuurlijk wel leuk is.

Zwervende Heidelibel 036

Tapuit, Northern Wheatear, Oenanthe Oenanthe

Zwervende Heidelibel 039

Tapuit, Northern Wheatear, Oenanthe Oenanthe

Zwervende Heidelibel 052

Kleine Zilverreiger, Little Egret, Egretta Garzetta

Toch wordt de Triangel wel leuk, maar dit keer niet door een vogel. Martin en Daniel vinden op 28 augustus namelijk twee zwervende heidelibellen! Een nieuwe libellensoort voor Waddinxveen, en uiteraard ook voor mijn levenslijst. De volgende dag ga ik met Martin naar de Triangel, en al snel vinden we twee hele mooie exemplaren, zowel een mannetje als een vrouwtje. In de vroege ochtenduren hadden we vanaf de telpost ook al een purperreiger en een vroege kramsvogel.

Zwervende Heidelibel 058

Zwervende Heidelibel, Red-Veined Darter, Sympetrum Fonscolombii

1 september lukt het me tijdens een avondtelling op de telpost ook om blauwe kiekendief en havik op de Waddinxveen-jaarlijst bij te schrijven, als er van beide één vliegt. Vooral de blauwe kiek geeft zo af en toe een geweldige vliegshow weg in prachtig licht. We hopen deze avond vooral op blauwe reigers, maar we blijven steken op 22.

Kort daarna, 5 september, is de wind (NW6) perfect voor zeetrek, dus ga ik met Johannes Luiten in de namiddag naar zee. We hebben echter nogal pech. We zien een juveniele jan-van-gent, wat leuke groepjes stelten (2 rosse grutto’s, 26 kanoeten, en wat bonte en drieteenstrandlopers), maar daar blijft het ook wel bij.

Ook vandaag, 12 september, besluiten Martin, Johannes en ik te gaan tellen. Dit pakt nogal goed uit. Er vliegt niet heel veel, maar we weten de dag wel af te sluiten met een nieuw dagrecord boerenzwaluw, nu op 168. Leuker is echter een smelleken, die al langs een kwartier langs komt jakkeren. Misschien nog wel leuker is een zeer tamme braamsluiper, die uiteindelijk op een halve meter afstand komt zitten! Ongelooflijk om zo’n meestal toch schuwe soort zo mooi te zien!

Verjaardag Mark 019

Braamsluiper, Lesser Whitethroat, Sylvia Curruca

Verjaardag Mark 029

Braamsluiper, Lesser Whitethroat, Sylvia Curruca

Verjaardag Mark 028

Braamsluiper, Lesser Whitethroat, Sylvia Curruca

Terwijl we de braamsluiper uitgebreid bekijken en fotograferen, horen we opeens alle drie tegelijk een bladkoning roepen! Het duurt even, maar een kwartier later laat hij zich ook zien, terwijl hij aan het foerageren is in wat wilgen samen met wat vuurgoudhanen. Gaaf, want m’n vorige bladkoning had ik alleen maar roepend! We sluiten de telling af met een laatste gave soort, een visarend, die Johannes knap oppikt boven Waddinxveen. Een meer dan geslaagde telling dus!

Verjaardag Mark 033

Bladkoning, Yellow-Browed Warbler, Phylloscopus Inornatus

Na de telling doen we, samen met Daniel Benders en Garry Bakker, nog even een rondje over de Triangel, om de gisteren door Martin gevonden tengere grasjuffer te vinden. We blijven echter steken op één zwarte roodstaart en een paapje.

De afgelopen weken waren dus zeker niet verkeerd, waardoor m’n Waddinxveen-lijst gegroeid is naar 171 soorten. Ook met de Waddinxveen-jaarlijst gaat het niet verkeerd: 143 soorten zijn al binnen. Nog 7 te gaan dus voor de 150!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s