Eifel II; Bleek Blauwtjes en toch nog een Gaffellibel

Afgelopen week, vanaf maandag 17 augustus t/m vrijdag 21 augustus, ben ik met mijn opa naar de Eifel geweest. Na het Lauwersmeer, het Lac du Der en nogmaals het Lauwersmeer, gaan we deze week dus weer naar het buitenland. We zitten op een camping bij Altenahr, in het Ahrtal. Doelsoorten: Grijze Gors, Waterspreeuw en wat vlinders.

Donderdag 20 augustus; Vlinders in de Kalkeifel

Na twee dagen in en rond het Ahrtal doorgebracht te hebben, gaan we het vandaag wat verder weg proberen in de Kalkeifel, en dan nu vooral voor vlinders. De eerste plek die we aandoen zijn de Alendorfer Kalktritten, drie kalkheuvels rondom het dorpje Alendorf. Al deze drie heuvels staan vol met jeneverbesstruiken. Dit zou een zeer goede plek zijn (net als de andere plekken overigens) voor bleek blauwtjes, een vlindersoort die in Nederland zeer zeldzaam is, en nog maar een paar keer in Limburg is gezien. Vlak voor Alendorf zien we nog een rode wouw vliegen, een leuk begin.

Bij de eerste heuvel die we af gaan zoeken, ten zuidoosten van Alendorf, is het bleek blauwtje al snel binnen. Je hoeft er ook niet echt je best voor te doen, want in de tijd dat we hier lopen, is het grootste gedeelte van de vlinders bleek blauwtje. Gaaf! Een andere soort die volop hier rondvliegt is het hooibeestje, die ik in de Morvan voor het eerst had. Het is moeilijk zoeken op de steile hellingen naar andere vlinders, maar we vinden nog heel wat andere soorten, zoals vele bruin blauwtjes, bruine vuurvlinders, argusvlinders, gele luzernevlinders, klein geaderd witje en vooral leuk is een dwergblauwtje, die zich nu een stuk beter laat zien dan die in de Morvan. Qua vogels blijven we steken bij een boompieper en wat kneutjes.

Eifel 072

Bleek Blauwtje, Chalkhill Blue, Polyommatus Coridon

Eifel 078

Bruin Blauwtje, Brown Argus, Aricia Agestis

Eifel 095

Dwergblauwtje, Small Blue, Cupido Minimus

Eifel 079

Kalkhellingen bij Alendorf, Chalkhills near Alendorf

Na een tijdje hebben we het hier wel goed afgelopen, en lopen we terug naar de auto. Daar heeft m’n opa even een zeer helder moment, want binnen een paar minuten vindt hij een rode wouw die uiteindelijk vlak boven ons komt vliegen, en op zeer grote afstand een thermiekende zwarte ooievaar! Zeker niet de meest verkeerde soorten om te vinden!

Eifel 101

Zwarte Ooievaar, Black Stork, Ciconia Nigra

We pakken hierna nog een andere helling ten westen van Alendorf. Hier vallen me de enorme aantallen bruin blauwtjes op. Natuurlijk vliegen er ook weer vele bleek blauwtjes, en nieuwe vlinders voor de triplijst zijn hier oranje luzernevlinder en, vooral wel leuk, een kleine parelmoervlinder. Grappig zijn ook een zestal gierzwaluwen die hard naar zuid scheren.

Eifel 104

Kleine Parelmoervlinder, Queen of Spain Fritillary, Issoria lathonia

We gaan door naar een veldje vlakbij Blankenheim, maar hier vliegen, op een bleek blauwtje na, nauwelijks vlinders. Niet heel raar ook, want de zon begint steeds minder te schijnen door toenemende bewolking. We gaan snel door richting een veentje bij Dahlem. Onderweg zien we een rode wouw en alweer de derde vos van de week. Bij Dahlem hopen we op wat leuke vlinders of libellen, maar het valt hier, hoogstwaarschijnlijk door het weer, wat tegen. Blauwe glazenmakers, daar moeten we het hier mee doen.

De volgende plek gaan we niet voor vlinders, libellen of vogels. De Sistiger Heide staat namelijk bekend om zijn duizenden klokjesgentianen. Als ze open zijn, zouden de velden waar ze staan, helemaal paars kleuren, zo las ik op internet. Als we de veldjes oplopen, midden in het bos, kan ik me dat goed voorstellen. Niet meer dan dat, want ze staan helaas dicht. Een aantal bonte vliegenvangers is een schrale troost.

Eifel 133

Klokjesgentianen, Marsh Gentianes, Gentiana Pneumonanthe

Door dus naar de volgende, en laatste plek van de dag, namelijk het Gillesbachtal, waar het in het voorjaar prachtig paars en geel kleurt vanwege de duizenden orchideeën hier. Nu hopen we vooral op een zomererebia, maar die vinden we hier niet. We zien hier vooral de soorten die we de hele dag al zien, maar de bleek blauwtjes zitten hier wel heel erg veel, net zoals hooibeestjes en bruin blauwtjes.

Eifel 139

Bleek Blauwtje, Chalkhill Blue, Polyommatus Coridon

Eifel 149

Bleek Blauwtje, Chalkhill Blue, Polyommatus Coridon

Vrijdag 21 augustus; Op herhaling in Midden-Limburg

Helaas, na vijf dagen is het weekje Eifel alweer klaar. Maar niet voordat we nog een keer het rondje in Midden-Limburg gaan proberen. Dit keer met een stuk beter weer, want de zon schijnt de hele dag volop. We beginnen waar we de vorige keer geeïndigd waren, in Posterholt dus. We zoeken weer de berm af, en dit keer ook het Voorsterveld, maar we zien nauwelijks vlinders vliegen. Het is immers ook al wel wat laat voor donker pimpernelblauwtje, maar ja, je weet nooit natuurlijk.

Snel door dus naar de Roer. Een stuk meer hier dan de vorige keer, want we beginnen direct met tientallen weidebeekjuffers. Niet echt zeldzaam in het oosten, maar wat blijven ze sprookjesachtig mooi. Ook de ijsvogel laat zich weer zien, dit keer zelfs twee exemplaren, die beide vlak voor ons over de Roer scheren. En dan, eindelijk, lukt het ons om een doelsoort te scoren: de gaffellibel! Eindelijk is er dus in ieder geval één gelukt. Hij laat zich een hele tijd lang mooi zien op een uitstekende tak boven het water, waar we hem heel goed kunnen bekijken.

Eifel 165

Gaffellibel, Green Snaketail, Ophiogomphus Cecilia

Met hernieuwde moed gaan we door naar Reigersbroek. Hier begint het goed met een zwarte heidelibel en nog een aantal heidelibellen, maar daarna stokt het, en zien we opeens geen één libel meer vliegen. Ook een ander veldje levert, naast een tweede zwarte heidelibel en wat steenrode heidelibellen, geen bandheidelibellen op. Jammer, maar je kunt niet alles hebben. Vanwege de tijd besluiten we om het Weerterbos over te slaan, en in één keer door te rijden naar huis. In de auto konden we terugkijken op een zeer geslaagd weekje in de Eifel, met één nieuwe vogel (waterspreeuw), één nieuwe vlindersoort (bleek blauwtje) en één nieuwe libellensoort (gaffellibel). En verder natuurlijk nog van alles moois, met vooral een werkelijk prachtige natuur. Zeker een gebied waar ik nog eens heen ga!

Advertisements

One thought on “Eifel II; Bleek Blauwtjes en toch nog een Gaffellibel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s