Morvan II; 3 nieuwe vlindersoorten erbij

Vanaf zondag 19 juli tot en met zaterdag 8 augustus heb ik met het gezin vakantie gevierd in de Morvan, Frankrijk. We zaten aan de rand van dit ‘Parc Naturel Régional’, vlakbij het plaatsje Onlay. Drie weken lang was het genieten, ondanks dat het soms wel heel erg heet was.

Morvan 468

Uitzicht vanaf ons vakantiehuisje, View from our holiday cottage

Zondag 26 juli; Poterie / Maandag 27 juli; Beaune

Het was eindelijk wat koeler deze week, dus gingen we direct veel doen. Aangezien we deze twee dagen niet echt in de natuur kwamen, en er ook niet veel bij ons huisje zat, is er daarover niet veel te vertellen. Beaune was echter wel zeer de moeite waard, zeker Hôtel-Dieu was erg mooi.

Morvan 404

Hôtel-Dieu, Beaune

Dinsdag 28 juli; Veentjes en Saut de Gouloux

Vandaag gingen we weer wandelen op twee verschillende plekken. De eerste was het Tourbière du Champgazon, een klein veengebiedje, waar er meerdere van zijn in de Morvan. Een plankenpad liep door een moerasbos, en een klein stukje het moeras door. Veel vlinders of libellen zaten er helaas niet. Terug bij de auto zag ik nog wel een groep van ongeveer 15 grote lijsters, ook leuk.

Hierna maakten we een rondje bij de Saut de Gouloux, een mooie waterval. Beetje slecht licht, maar je kunt niet alles hebben ;). Ook hier zat niet zo heel veel, maar een gewone bronlibel, veel bosbeekjuffers en opvallend veel boomklevers zijn natuurlijk ook altijd wel leuk om te zien.

Morvan 441

Saut de Gouloux

Omdat we er toch in de buurt waren, reden we nog even langs het Tourbière du Vernay, een ander veentje. Hier zou je een goede kans hebben op hoogveenglanslibel, moerasparelmoervlinder of veenhooibeestje, maar het zat helaas niet mee. Sowieso vlogen hier maar weinig vlinders en libellen rond. Misschien wel door de extreme droogte, want ook bij andere venen viel het op hoe droog die erbij lagen.

Woensdag 29 juli; Thuis

Na een heel aantal dagen achter elkaar veel gedaan te hebben, bleven we vandaag weer een keer thuis. Dit leverde zowaar nog een nieuwe vlinder op, toen ik de bus uitstapte na het boodschappen doen. Het boek erbij houdend bleek het een bruin dikkopje te zijn, een soort die in Nederland eigenlijk alleen in Zuid-Limburg kan, dus dat is altijd leuk.

Morvan 461

Bruin Dikkopje, Dingy Skipper, Erynnis Tages

Donderdag 30 juli; Sources de l’Yonne en Gorges de la Canche

Ook vandaag gingen we weer op twee plekken wandelen. De eerste was een rondje van 5 kilometer bij de bron van de Yonne, een rivier die uitmondt in de Seine. Bij het veen vloog heel wat. Ver weg vlogen een havik en een roodborsttapuit, en dichterbij vlogen toch wat vlinders en libellen. De leukste waren een zuidelijke oeverlibel, die regelmatig op het plankenpad kwam zitten, en een zilveren maan. Deze laatste is óók weer een nieuwe, ondanks dat hij in Nederland niet zo heel erg zeldzaam is. Verder liep er nog een levendbarende hagedis zonder staart en een of andere grote rat, die we helaas niet heel goed konden zien.

Morvan 479

Zilveren Maan, Small Pearl-Bordered Fritillary

Morvan 475

Zuidelijke Oeverlibel, Southern Skimmer, Boloria selene

Hierna reden we door naar de Gorges de la Canche, waar een klein riviertje (de Canche dus) zich een weg baant door een vallei vol rotsen. Deze plek was opvallend mooi, en zeer geschikt voor een waterspreeuw, eigenlijk wel een doel voor mij deze vakantie. Ondanks dat we er een heel stuk doorheen liepen, lukte het me (alweer) niet om er één te vinden… Ondanks dat was het zeker wel genieten van het natuurschoon hier en de vele bosbeekjuffers en gewone bronlibellen.

Vrijdag 31 juli; Autun

Het was nog steeds heerlijk koel, dus maakten we daar dankbaar gebruik van door Autun te gaan bezoeken. Vanzelfsprekend geen leuke vogels, vlinders of libellen gezien.

Zaterdag 1 augustus; Thuis

Na twee dagen veel gedaan te hebben, bleven we vandaag weer een dagje thuis. ‘s Middags heb ik echter nog wel een rondje gemaakt door de omgeving. Ik begon bij een visvijver, 1.5 kilometer van ons huis, aan het begin van het weggetje naar ons huisje toe. Hier vlogen wat watersnuffels en, toen de zon er eenmaal door kwam, ook wat grote keizerlibellen. Bijna direct naast het vijvertje vond ik een gekraagde roodstaart op het dak van een schuurtje, een mooi vrouwtje. Tussen de vlinders op de bloemen langs het weggetje zaten ook wel wat leuke exemplaren, waaronder een hooibeestje. Algemeen in Nederland, maar ik had hem nog niet.  Hartstikke leuk dus weer.

Morvan 227

Watersnuffel, Common Blue Damselfly, Enallagma cyathigerum

Morvan 552

Gekraagde Roodstaart, Common Redstart, Phoenicurus phoenicurus

Morvan 554

Hooibeestje, Small Heath, Coenonympha pamphilus

Een stukje verderop bij een zijpaadje vond ik twee groepjes van 3 cirlgorzen. Ze waren echter zeer schuw, en lieten zich dan ook bijna niet zien, net zoals de grauwe klauwieren die hier ook in grote aantallen zaten. Een zwarte roodstaart was echter een stuk minder schuw, en kwam nog best dichtbij zitten op een paaltje.

Morvan 561

Zwarte Roodstaart, Black Redstart, Phoenicurus ochruros

Na deze tweede week had ik dus al 8 nieuwe vlinders en 2 nieuwe libellen. Voor die twee groepen was het tot nu toe dus zeker een goede vakantie. Ik had echter nog steeds geen nieuwe vogel, zelfs geen ‘simpele’ waterspreeuw of zwarte ooievaar…

Advertisements

One thought on “Morvan II; 3 nieuwe vlindersoorten erbij

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s