Morvan I: Een spetterende eerste week

Vanaf zondag 19 juli tot en met zaterdag 8 augustus heb ik met het gezin vakantie gevierd in de Morvan, Frankrijk. We zaten aan de rand van dit ‘Parc Naturel Régional’, vlakbij het plaatsje Onlay. Drie weken lang was het genieten, ondanks dat het soms wel heel erg heet was.

Morvan 468

Uitzicht vanaf ons vakantiehuisje; View from our holiday cottage

Zondag 19 juli; Heenreis

Zoals gezegd, zondag 19 juli vertrokken we ‘s ochtends vroeg. Onderweg niet heel veel gezien, maar op de kleinere wegen richting de Morvan wel al de eerste twee rode wouwen.

Bij het huisje ging het echter direct goed los. Toen ik uit de auto stapte, was de eerste nieuwe vlindersoort al binnen, een dambordje. Deze mooie vlindersoort liet zich een tijd lang mooi zien. Gelukkig, want ik zou deze soort de rest van de vakantie niet meer terug zien. Rond het huisje stikte het verder van andere leuke soorten. Zo vielen de grote aantallen grauwe klauwieren, zwarte roodstaarten en groene spechten direct op. Verder bleek de tuin een paradijs te zijn voor oranje zandoogjes, een vlindersoort die hier werkelijke overal rondvloog, net als een heel aantal kolibrievlinders. Ook vloog alweer de eerste koninginnenpage door de tuin.

Morvan 213

Dambordje, Marbled White, Melanargia galathea

Morvan 215

Kolibrievlinder, Hummingbird Hawk-Moth, Macroglossum stellatarum

‘s Avonds reed ik nog een rondje met de fiets in de omgeving. Dit leverde twee overvliegende appelvinken op, 2 argusvlinders, een zingende geelgors en natuurlijk weer alle (nu al) standaardsoorten. Een roepende bosuil ‘s avonds laat was een leuke afsluiting van een hele leuke eerste vakantiedag.

Maandag 20 juli; Thuis

De volgende dag begon direct goed, toen m’n broertje een mogelijke leuke vlinder zag zitten. Het bleek een bruine vuurvlinder te zijn. Niet vreselijk zeldzaam in Nederland, maar wel een nieuwe soort voor mij. Uiteindelijk bleken er drie in de tuin te zitten. Een koningspage op de vlinderstruik was een leuke bonus.

Morvan 222

Bruine Vuurvlinder, Sooty Copper, Lycaena Tityrus

Deze dag werd doorgebracht rond het huisje. ‘s Middags gingen we wel nog naar de beek de Dragne, die vlak bij ons huisje stroomde. Hier zag ik nog wel aardig wat, waaronder 2 grote gele kwikken, veel boomklevers, matkoppen en belachelijk veel bosbeekjuffers.

Terug bij het vakantiehuis kreeg ik alweer m’n 3e nieuwe vlindersoort in beeld, toen een gele luzernevlinder door de tuin heen vloog. Heel veel was er niet aan te zien, maar ik zou deze soort gelukkig nog een stuk beter te zien krijgen later in de vakantie. Leuk was ook een cirlgors op een elektriciteitsdraad voor ons huisje. Laatste leuke soort waren twee wielewalen die tijdens het eten langsvlogen.

Morvan 233

Cirlgors, Cirl Bunting, Emberiza Cirlus

Dinsdag 21 juli; Lac de Pannecière-Chaumard

Met dertig graden doe je niet zoveel meer dan niksen of zwemmen, dus besloten we om dat laatste te gaan doen bij het Lac de Pannecière-Chaumard. Dit is een enorm stuwmeer middenin de Morvan. Voordat ik het water inging, ben ik eerst nog een klein stukje langs het meer gelopen op zoek naar libellen. Dit leverde uiteindelijk nog heel wat op. Zo waren vier zuidelijke glazenmakers al snel gevonden. Een best zeldzame soort in Nederland, en dus een nieuwe. Andere leuke libellensoorten waren bloedrode heidelibellen, heel veel platbuiken en een witpuntoeverlibel (onmogelijk in Nederland, dus dat is altijd leuk). De vele juffertjes liet ik maar voor wat het was met de hitte. Een blauwtje die ik tussendoor had zien vliegen en snel gefotografeerd had, bleek uiteindelijk een dwergblauwtje te zijn, een leuke bonus! Alleen jammer dat ik op het moment zelf niet door had dat ik naar een dwergblauwtje zat te kijken… Wel was dit weer een nieuwe vlindersoort, waardoor ik na drie dagen al vier nieuwe vlinders en één nieuwe libel had. Ondertussen vloog er ook een zwarte wouw over en zaten er wat oeverlopers, waardoor ik toch nog wat vogels had vandaag.

Morvan 245

Dwergblauwtje, Small Blue, Cupido Minimus

Woensdag 22 juli; Cascade de la Dragne

Vandaag bleven we ‘s ochtends thuis, en gingen we ‘s middags naar de Cascade de la Dragne. Grappig was ‘s ochtends een geelbuikvuurpad die over het pad liep. Leuke nieuwe amfibieënsoort. Bij de Cascade de la Dragne zaten niet echt veel leuke dingetjes, buiten de zeer algemene grauwe klauwieren. Leuk was wel weer de eerste gewone bronlibel van de vakantie. Maar ook zonder veel leuke soorten was het genieten, want de waterval was heel mooi, dus kon ik eindelijk eens experimenteren met lange sluitertijden.

Morvan 272

Cascade de la Dragne

Donderdag 23 juli; Thuis

We bleven weer een dag thuis vandaag. Dat leverde vroeg in de ochtend al de eerste keizersmantel op. Dit was zowaar eindelijk eens niet een heel schuw exemplaar, waardoor hij zich prachtig liet zien én fotograferen. Ook een zwarte wouw vloog de hele dag rond ons huis. Ook deze liet zich geweldig zien.

Morvan 288

Zwarte Wouw, Black Kite, Milvus Migrans

Morvan 293

Keizersmantel, Silver-Washed Fritillary, Argynnis Paphia

‘s Middags leverde een rondje fietsen weer heel wat op. Bij een beekje stikte het van de libellen. Het waren vooral de hier zeer gewone bosbeekjuffers, samen met een aantal weidebeekjuffers. Leuke bonussen waren vijf blauwe breedscheenjuffers en vier kleine tanglibellen. Een ander veldje in de buurt leverde vele gele luzernevlinders op. Of er ook een zuidelijke tussen zat, weet ik helaas niet, maar goed, ook een gele had ik nog niet voor deze vakantie. Bij een piepklein stroompje door het veld heen vlogen zowaar twee mannetjes zuidelijke oeverlibellen! Deze volledig blauwe libellen waren ook nieuw voor me. Voor een foto waren ze net wat te vliegerig, maar ze lieten zich wel heel gaaf zien.

Morvan 294

Kleine Tanglibel, Small Pincertail, Onychogomphus forcipatus

Vrijdag 24 juli; Haut-Folin

Deze vrijdag was het eindelijk koel genoeg om een keer te gaan wandelen in de Morvan. De eerste wandeling van de vakantie deden we, natuurlijk, op het hoogste punt van de Morvan: De 901 meter hoge Haut-Folin. In de bossen rond de top wemelde het van de groepjes mezen. Deze groepjes bestonden vooral uit kuifmezen, zwarte mezen, goudhanen en boomklevers. Vooral de kuifmezen kwamen regelmatig heel dichtbij foerageren. Soorten die ook aanwezig waren, maar in kleinere aantallen, waren glanskoppen en vuurgoudhaantjes. Vlinders vlogen er niet zo heel veel, maar toch vond ik alweer een nieuwe soort: een kleine parelmoervlinder. Deze soort is niet zo heel zeldzaam in Nederland, maar ik had hem daar nog nooit gezien. De mooie oogvlekken op de onderkant van de vleugels waren af en toe leuk te zien, terwijl hij rustig op een pad zat te zonnen.

Morvan 325

Kleine Parelmoervlinder, Queen of Spain Fritillary, Issoria lathonia

Zaterdag 25 juli; Vézelay

Ook de volgende dag was het heerlijk koel om iets te gaan doen. Daarom bezochten we vandaag het eerste mooie stadje van de Morvan: Vézelay. Een stadje dat vooral bekend staat om zijn prachtige basiliek, en om het feit dat het op de pelgrimsroute ligt naar Santiago de Compostella.

Vanzelfsprekend heb ik vandaag niet zo heel veel gezien. Wel waren twee vossen op de heen- en terugweg natuurlijk heel leuk. Dit keer echter meer genoten van de overweldigende basiliek.

Morvan 352

Basiliek van Vézelay, Vézelay Abbey

De tussenstand na de eerste week vakantie: 5 nieuwe vlinders, 2 nieuwe libellen. Een heel goede eerste week dus van de vakantie.

Advertisements

One thought on “Morvan I: Een spetterende eerste week

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s