Sterns, meeuwen en een kleine strandloper

Zaterdag 23 mei

Het is nog vroeg als ik opsta om ‘s ochtends een telling te gaan doen voor SOVON. Al om 6 uur in het Gouwebos staan, is toch wel wat vroeger dan ik gewend ben op een zaterdag… Maar goed, je moet er wat voor over hebben. Het levert uiteindelijk 3 braamsluipers op, alle drie binnen een paar 100 meter van elkaar, 3 spotvogels en 2 bosrietzangers. Na de telling rijd ik nog even naar Westergouwe, een bouwterrein bij Gouda. Het begint helaas al snel te regenen, waardoor ik (te) snel weer rechtsomkeert maak naar huis. Daar wel nog een stuk of 10 kluten en wat kleine plevieren.

witvleugel 014

Kluut, Pied Avocet, Recurvirostra Avosetta

‘s Middags ga ik, ondanks een melding van een Franklin’s meeuw in Friesland (geen vervoer) en 4 witvleugelsterns bij Reeuwijk (geen zin om heen te gaan) nog even naar het Gouwebos en de Voorofsche Polder, maar het is daar erg rustig qua vogels. Er vliegen wat oranjetipjes rond, maar verder niks. Wel is een visdief op korte afstand prachtig om te zien, terwijl hij biddend op zoek is naar wat vis.

witvleugel 027

Visdief, Common Tern, Sterna Hirundo

witvleugel 025

Visdief, Common Tern, Sterna Hirundo

‘s Avonds whatsappt Daniel Benders me of ik nog mee wil naar de witvleugelsterns bij Reeuwijk. Ach, als het dan toch kan… Dus staan we een halfuurtje later bij Plas Gravenkoop de sterns af te speuren. Ondanks de grote afstand laten de ‘s ochtends door Johannes Luiten gevonden witvleugels zich goed vinden en leuk zien. De groep sterns (visdieven, zwarte sterns en witvleugelsterns) is alleen wel enorm groot, waardoor het vaak lastig kijken is. Toch weet Daniel uiteindelijk nog een 5e te vinden! Gaaf hoor, zoveel witvleugels dichtbij huis. Vanaf een klein landweggetje proberen we nog wat dichterbij te komen, maar dit blijkt niet zo heel veel zin te hebben.

witvleugel 030

Witvleugelstern, White-Winged Tern, Chlidonias Leucopterus

We horen van Garry Bakker dat hij in de Eendragtspolder een kleine strandloper in zomerkleed heeft gevonden, en we besluiten daar heen te gaan. Eerst checken we nog even de grote meeuwen op de surfplas, onder het genot van 2 zingende koekoeken. We (vooral Daniel ;)) weten uiteindelijk 3 pontische meeuwen, één geelpootmeeuw en 2 grote mantelmeeuwen te vinden. Ook vliegen er nog 2 zwartkopmeeuwen luid roepend over.

Met een noodvaart over de snelweg rijdend, zijn we binnen no-time in de Eendragtspolder, waar de kleine strandloper zich makkelijk laat vinden in het gezelschap van 7 bontbekplevieren en een manke bonte strandloper. We blijken net op tijd te zijn, want als we het plasje verder scannen, zijn 5 minuten later alle steltjes weggevlogen.

De laatste vogel van de dag is uiteindelijk het silhouet van een steenuil op een schuurdak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s