Hop op trek en een Blonde Ruiter in de Voorofsche

Zuidoostenwind, helder, dat zijn meestal dé vooruitzichten voor goede trek begin mei. De verwachtingen waren vanmorgen dan ook aardig hooggespannen toen ik vanochtend rond 6.40 bij de telpost aankwam. Deze verwachtingen waren echter al tot bijna nul gezonken toen er het eerste half uur zo goed als niets vloog.

Het begon al veel te snel erg saai te worden, totdat ik ten zuiden van de telpost een raar vliegende vogel oppikte. Meteen in de kijker, en het bleek een Hop te zijn! Dat zijn toch de soorten waarom je staat te tellen! Alle kenmerken, vlinderachtige vlucht, kuif, lange snavel, witte vleugelstrepen, oranje, alles was er prachtig aan te zien, voordat hij uiteindelijk verdween richting Moerkapelle.

Ook het resterende anderhalf uur van de telling bleef het stil. Buiten een Boompieper vloog er helemaal niks leuks. Een rondje door ‘t Weegje leverde nog wel wat leuke soortjes op, zoals een van dichtbij zingende Sprinkhaanzanger, een Bosruiter en 9 Rietzangers.

‘s Middags, toen ik net begonnen was aan wat huiswerk, belde Daniel Benders me dat hij op de Voorofsche Polder een gekke kemphaan had gevonden, die wel wat weg had van een Blonde Ruiter. Voor de zekerheid maar gegaan, en dat bleek een hele goede keus te zijn. Na de vogel uitgebreid te hebben bekeken, kwamen we tot de conclusie dat het wel een Blonde Ruiter moest zijn. Vooral het grootteverschil met de ook aanwezige kemphanen was doorslaggevend. Toen ook Martin Harskamp en Wil van den Hoven aankwamen en de soort bevestigden, meldden we hem ook op DBA en Waarneming.nl.

Blonde Ruiter

Blonde Ruiter, Buff-Breasted Sandpiper, Tryngites subruficollis (Foto: Johannes Luiten)

In de daaropvolgende uren kwamen verschillende vogelaars dit zeldzame Noord-Amerikaanse ruitertje bekijken. Tot vorig jaar was het nog een indiensoort, maar de laatste jaren wordt hij steeds vaker gezien, waardoor hij deze winter van de indienlijst is ‘afgevoerd’. Dat maakt de waarneming er natuurlijk niet minder bijzonder om. Voor de regio is en blijft het namelijk nog steeds een zeldzaamheid.

Advertisements

One thought on “Hop op trek en een Blonde Ruiter in de Voorofsche

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s