Heerlijk vogeldagje met Kleine Trap en Kleine Topper

Vrijdag 23 januari deed Robert van der Meer een geweldige internetvondst: Bij het bekijken van een foto van een ‘vogel onbekend’ zag hij een ongelooflijk mooie foto van een vrouwtje kleine trap in Polder Arkemheen bij Nijkerk! Zijn tweede internetvondst binnen een half jaar tijd nadat hij op dezelfde manier ook al een grote franjepoot had gevonden. Gisterenochtend (zaterdag 24 januari) werd de vogel al snel teruggevonden in de sneeuw. Als Daniel dan belt of ik mee wil op een rondje langs de trap én ook nog een kleine topper, hoef ik natuurlijk niet lang te twijfelen. Gaan!

Rond half één zijn we er, en met de lange rij auto’s is de plek niet moeilijk te vinden.

kleine trap 001

Twitchers bij Kleine Trap

Het is nog moeilijk om de vogel zelf terug te vinden, maar met wat hulp lukt het om de kleine trap toch snel in beeld te krijgen. Het valt me op hoe klein de vogel is in vergelijking met de smienten waar ze tussen loopt. Veel groter zal ze toch niet zijn. Gedurende de anderhalf uur dat we er staan laat ze zich op een meter of 200 supermooi zien, maar voor foto’s is het net te ver. Als ze iets dichterbij komt lopen, is de vogel vooral door de scoop geweldig te zien. Het is ‘alweer’ de 46e voor Nederland, maar na 1960 zijn er nog maar 13 van gezien.

kleine trap 015

Twitchers bij de Kleine Trap

kleine trap 018

Kleine Trap, Little Bustard, Tetrax Tetrax (Links van de dikste paal)

Na anderhalf uur vonden we het wel weer genoeg geweest, en gingen we richting Flevoland. Onderweg vielen de vele grote groepen kramsvogels op. Tot nu toe had ik deze lijstersoort deze winter nauwelijks gezien, maar vandaag vlogen ze vanwege de sneeuw blijkbaar massaal naar het zuiden.

Na een klein half uurtje sloten we aan bij een groep vogelaars. Zonder aanwijzingen vond ik bijna direct al één van de twee kleine toppers hier, soort 270 alweer. Deze zwom een tijd lang vlak onder de kant, maar kwam helaas niet met z’n kop uit de veren. Niet veel later werd ook een tweede kleine topper gevonden! Dit zijn pas de 12e en 13e voor Nederland, en ook pas de tweede keer ooit dat er twee bij elkaar zaten. Nog leuker was dat we ze uiteindelijk zelfs even in één beeld te zien kregen. Één van de twee deed ook regelmatig z’n kop uit de veren, waardoor de hoekige kopvorm en de snavel ook goed te zien waren. Een leuke ‘bonus’ waren twee zeearenden die ik (als enige) ver weg langs zag flappen. Verder vloog er nog een groep van 12 boomleeuweriken over, zagen we drie vrouwtjes ‘gewone’ topper, wat krooneenden, een brilduiker en vijf nonnetjes.

kleine trap 021

Kleine Topper, Lesser Scaup, Aythya affinis

kleine trap 020

Kleine Topper, Lesser Scaup, Aythya affinis

Hierna reden we een stukje terug naar ‘Harderbroek’, waar de laatste tijd regelmatig zeearenden gezien werden. Deze vinden we hier helaas niet, maar wel zien we twee ijsvogels redelijk dichtbij langs vliegen. Ook leuk.

Na wat overleg besluiten we als laatste nog even de siberische tjiftjaf in Weesp te proberen. Mochten we deze óók nog zien, dan zou dat m’n derde nieuwe soort van vandaag zijn! Op begraafplaats Landscroon lopen we een half uurtje rond, maar in eerste instantie vinden we enkel wat gewone tjiftjafs en wat vuurgoudhaantjes. Uiteindelijk vind Daniel dan toch een groepje tjiftjafs, en hier horen we even later ook de ‘Sib Tjif’ roepen. Omdat het al donker is, is zoeken erg lastig, en het lukt ons dan ook niet om deze steeds algemener wordende soort te zien te krijgen. Maar toch, onder het motto ‘horen is scoren’ is de derde nieuwe soort van de dag binnen!

Advertisements

2 thoughts on “Heerlijk vogeldagje met Kleine Trap en Kleine Topper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s