Van een wintervogeltelling naar patrijzen naar flamingo’s!

Gisteren stond de vierde wintervogeltelling in het Gouwebos van deze winter op het programma. Deze viel perfect, omdat ik ‘s ochtends dus nog even kon gaan vogelen, voordat ik ‘s middags de boeken in kon voor een toetsweek. Om 9 uur stond ik daarom in de kou te genieten van een mooie zonsopgang boven de prachtig bevroren weilanden van de Voorofsche Polder.

marktplaats dvd 034In de drie uur dat we door het Gouwebos liepen, kwamen we niet zo heel veel tegen. Leukste waarnemingen waren wat (vuur)goudhaantjes, een tjiftjaf, een grote groep van minimaal 60 koperwieken, een graspieper, 16 overvliegende kramsvogels en, toch wel de leukste, een grote lijster, een soort die je in Waddinxveen niet zo heel vaak ter plaatse ziet. Terwijl we hier rondliepen, kreeg Daniel een whatsappje van Martin dat hij op het Schravenwildertpad vijf patrijzen had gevonden! Nadat we de telling hadden afgemaakt, reden Daniel en ik er natuurlijk direct heen. Het is immers nog steeds een nieuwe soort in Waddinxveen voor mij!

Tijdens het kwartiertje lopen naar de plek waar Martin ons op stond te wachten, kwamen we nog een grote gele kwikstaart en een kneu tegen, altijd leuk! Aangekomen bij Martin, wees hij ons de patrijzen direct aan. Ze zaten erg ver weg, maar toch wel erg leuk om ze eindelijk eens hier te zien. Ondertussen vond Daniel ook nog een onvolwassen smelleken! De twee roodborsttapuiten die Martin eerder op de ochtend ook had gevonden lieten zich hier helaas niet zien.

En het was nóg niet klaar. Er waren namelijk vijf europese flamingo’s gezien in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen! De bedoeling was om te gaan leren, maar zo’n soort kon ik toch echt niet laten schieten. Niet veel later zat ik dan ook met m’n opa in de auto onderweg naar de Eendragtspolder.

Daar aangekomen waren de flamingo’s direct gevonden. Supervet om deze prachtige vogels zó dicht bij huis te zien! Wat dit groepje nóg leuker maakt, is dat ze hoogstwaarschijnlijk niet uit de populatie van het Zwillbrocker Venn komen, maar uit één van de populaties uit Zuid-Europa. Zie daarvoor deze discussie op Dutchbirding.nl.

marktplaats dvd 053

Europese Flamingo, Greater Flamingo, Phoenicopterus roseus

marktplaats dvd 051

Europese Flamingo, Greater Flamingo, Phoenicopterus roseus

marktplaats dvd 042

Europese Flamingo, Greater Flamingo, Phoenicopterus roseus

Tijdens het kijken naar de flamingo’s zagen we op een omgeploegde akker een slechtvalk zitten, en op de momenten dat een enorme groep kieviten de lucht in ging, waren ook twee kemphanen leuk te zien. Terug thuis ging ik dan eindelijk de boeken in, na toch nog een hele dag lekker gevogeld te hebben.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s