Meenatortel gedipt, maar tóch gezien!

Op de laatste dag van het jaar was een nieuwe soort nou niet echt iets wat voor mij te verwachten was. Totdat vanochtend rond 9 uur de gisteren gevonden meenatortel in Schiedam weer gezien wordt. Daniel is van plan om te gaan; het zal toch niet?

Toch staan we rond half één dan in de wijk waar deze oosterse (onder)soort van Oosterse Tortel vanochtend gezien zou zijn. Met o.a. Gert Vonk, Ferry van der Lans, Rinse van der Vliet en Pieter en Maartje Doorn zoeken we tot ongeveer kwart voor twee overal naar de dwaalgast (pas drie aanvaarde gevallen in Nederland), maar we kunnen hem maar niet vinden.

Daarom besluiten we om eerst nog even in de omgeving te gaan vogelen en later terug te komen. Dit komt ons duur te staan, want aangekomen bij de Broekpolder belt Ferry ons op dat hij de tortel waarschijnlijk heeft gevonden op het tracé over de A4, maar dat hij een scoop nodig heeft. Direct rijden we met een rotvaart terug, en niet veel later staan we naast het metrospoor naar een groepje duiven te turen op zo’n 500 meter afstand. Heel veel is er niet aan te zien, behalve dan dat het een erg donker beest is, en dus opzich redelijk goed voor een meenatortel, maar hier zien we er nog niet genoeg aan om een turkse tortel uit te sluiten. Net voordat Pieter en Maartje Doorn ook arriveren, vliegen de drie stadsduiven en de meenatortel (?) op, waarna we ze niet meer kunnen terugvinden. Op foto’s van Rutger Rotscheid en Ferry is dan toch wel te zien dat de vleugels redelijk contrastrijk zijn, en op één foto is met wat moeite ook het ‘roodbruine schubpatroon’ te zien. Echt overtuigend is het allemaal echter niet, en tot dan toe beschouwen we hem dan ook als ‘afwijkende turkse tortel’.

De uren daarna, tot een uur of half vijf, zoeken we nog uren in de wijk, maar hoe we ook ons best doen, we vinden hem niet. Ook na een belletje van Rinse dat hij hem mogelijk heeft gevonden, kunnen we hem niet vinden. Ach, het was in ieder geval een hartstikke gezellige middag, met een grote gele kwikstaart en sperwer als troostprijsjes.

Op de terugweg rijden we nog even langs de slaapplaats van de halsbandparkieten in Overschie, maar deze zijn zeer onrustig. Terug thuis zie ik dat Ferry zijn foto’s geplaatst heeft, en dan ziet het er toch wel redelijk uit. De duif die wij op het Tracé hebben gezien, ziet er op zijn foto’s best goed uit: Kleiner dan de stadsduiven, donkere borst en veel contrast tussen hals en vleugels.

7868503

Meenatortel (linkse vogel), Oriental Turtle-Dove ssp meena (bird at the left), Streptopelia orientalis meena (Foto: Ferry van der Lans)

7868493

Meenatortel (middelste vogel), Oriental Turtle-Dove ssp meena (bird in the middle), Streptopelia orientalis meena (Foto: Ferry van der Lans)

Daniel en ik zijn zo ongeveer om: De vogel die wij gezien hebben, moet er bijna wel eentje zijn. Dus (hóógstwaarschijnlijk) toch nog een nieuwe vogel op Oudjaarsdag!

Advertisements

2 thoughts on “Meenatortel gedipt, maar tóch gezien!

  1. Pingback: Vogelverhalen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s