Grote Pieper, Velduilen en Parelduiker aan het eind van 2014

Het is kerstvakantie, maar van vogelen is nog niet veel gekomen tot nu toe. Vieze sneeuw, regen, veel wind, kerst; het viel allemaal niet zo lekker. De laatste twee dagen is het dan toch weer redelijk mooi weer geworden, waardoor ik direct weer ben gaan vogelen. Gisteren (maandag) deed ik een PTT-Telling rond Waddinxveen, wat met 9 wilde zwanen en een kleine zilverreiger twee nieuwe Waddinxveen-soorten opleverde.

Voor vandaag had ik weer een dag met m’n opa gereserveerd, waardoor we rond half tien in het gebied Poppendammerweeren – wat een naam – staan, middenin het gebied Waterland. Hier zitten namelijk al enige tijd twee grote piepers. Normaal gesproken een soort die je in oktober op telposten ziet, maar nu zijn er dus twee die besloten lijken te hebben om hier te gaan overwinteren. Mooi natuurlijk, want deze soort is voor mij nog een lifer.

Zo ongeveer de eerste vogels die opvallen, zijn de vele brandganzen, die constant met honderden tegelijk opvliegen. Dit geeft dan ook zeer mooie beelden tegen de nog oranje lucht.

ijmuiden 007

Brandganzen, Barnacle Geese, Branta leucopsis

De grote piepers zijn echter niet zomaar gevonden. Op het veld waar ze zouden moeten zitten, vliegen wel veel graspiepers op, maar zijn grotere neefje laat zich niet snel vinden. Langzaam lopen we over het grote grasveld heen, maar we vinden ze niet. Wat we dan echter wél vinden, zijn twee prachtige velduilen die zo’n 3 meter voor m’n opa opvliegen! Niet veel later landen ze allebei weer, en een blijft zitten op een ijzeren hekje, waar deze zich geweldig laat zien.

ijmuiden 009

Velduil, Short-Eared Owl, Asio Flammeus

Iets verder komen we redelijk dichtbij een groep brandganzen, maar de gisteren nog aanwezige roodhalsganzen kunnen we niet vinden. Teruglopend richting ‘het’ veld, stoten we de twee velduilen nog een keer op, waarbij ook een houtsnip uit de pitrus opvliegt.

ijmuiden 012

Velduil, Short-Eared Owl, Asio Flammeus

Terug op het veldje vliegen de graspiepers ons weer om de oren, maar dit keer zitten er dan ook eindelijk de twee grote piepers bij, die zich vooral door de roep duidelijk verraden. Na een tijdje gaat één van de twee redelijk vrij op de grond zitten, waar hij zich lange tijd geweldig laat zien.

ijmuiden 016

Grote Pieper, Richard’s Pipit, Anthus Richardi

Op de terugweg naar de auto stoten we nog een watersnip en een bokje op, en vinden we nog een mannetje en vrouwtje roodborsttapuit.

Hierna rijden we door naar IJmuiden naar de Zuidpier. Hoe we hier ook zochten, een kuifaalscholver of kleine/grote burgemeester vonden we niet. Wel zagen we op zee van dichtbij een zwarte zee-eend, twee brilduikers, een eider en drie roodkeelduikers. Verder hipten er op de pier meerdere oeverpiepers, steenlopers en twee paarse strandlopers.

ijmuiden 028

Paarse Strandloper, Purple Sandpiper, Calidris maritima

ijmuiden 036Na ruim anderhalf uur vinden we het wel genoeg en gaan we naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar op de Oosterplas al een tijd lang een parelduiker zit. Vanaf de kant zien we deze geweldig mooie duiker al snel zitten, maar ver weg. We lopen dus maar naar een aantal andere vogelaars toe, die vertellen dat, als we maar lang genoeg blijven wachten, de parelduiker vanzelf op een aantal meter afstand in een klein baaitje langs komt zwemmen. Daarbij laten ze een serie prachtige foto’s zien. In het mooiste licht dat je je kunt voorstellen, staan we een uur te wachten, maar echt dichtbij komt hij nooit. Best frustrerend, omdat het licht steeds meer begint te krimpen.

ijmuiden 051

Oosterplas

Op een gegeven moment lijkt het er echter op dat hij koers zet naar ‘het’ baaitje. Als we daar zitten, komt hij inderdaad recht op ons af gezwommen, totdat hij uiteindelijk op maar een paar meter afstand van ons langs komt. Dan keert hij om, en zwemt weer naar het midden van de plas. Ondertussen zijn de foto’s natuurlijk helemaal geslaagd.

ijmuiden 059

Parelduiker, Black-Throated Loon, Gavia arctica

ijmuiden 058

Parelduiker, Black-Throated Loon, Gavia arctica

Omdat het niet lang meer duurt voordat het licht helemaal weg is, besluiten we om er mee op te houden voor vandaag. De terugweg naar de auto levert dan nog een roepende kuifmees, glanskoppen, goudhaantjes en een kramsvogel op.

Met twee Grote Piepers en een Parelduiker is ook 2014, net als de vorige jaren, weer knallend afgesloten!

Advertisements

One thought on “Grote Pieper, Velduilen en Parelduiker aan het eind van 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s