Bizarre twitch naar een Afrikaanse Woestijngrasmus

17 november, vlak na de bonte tapuit van Zoeterwoude, druppelen er geruchten binnen dat er bij Alphen aan den Rijn een woestijngrasmus gezien zou zijn. De plek wordt niet bekend gemaakt, en veel aandacht wordt er daarom ook niet echt aan besteed. Dan volgt op 25 november hét Vogeldagboek van Adri de Groot waarin foto’s staan van een, jawel, ongelooflijk mooie Afrikaanse Woestijngrasmus, een nieuwe soort voor Nederland, en wat voor één. Deze soort komt normaal gesproken in Afrika voor, en is zelfs nog nooit in Noordwest-Europa gezien. Deze dus extreem zeldzame dwaalgast is tot nu toe zelfs enkel een paar keer in Zuid-Europa gezien (Italië, Malta en Canarische Eilanden) De locatie maakt hij niet bekend om de vogel en de locatie te beschermen, zoals hij zelf op zijn website zegt: Je moet je niet voorstellen dat hier (massa’s) vogelaars en fotografen zouden lopen. De vogel zou opgejaagd worden en niet meer weten welke kant hij op zou moeten. Bovendien is het geen openbaar gebied, zijn er geen paden en is er geen parkeerruimte. We besluiten over de kwetsbare locatie verder niets te zeggen. In het belang van de vogel. Hij zegt erbij dat de vogel door Hans Zaal op 12 november gevonden is, en er in ieder geval tot en met 21 november heeft gezeten. Direct barsten de discussies op vogelfora los, en vandaag, 26 november, besluiten een aantal vogelaars aan de hand van de foto van de ontdekker te gaan zoeken. ‘s Ochtends wordt niks gevonden, maar rond twaalven volgt een piepje dat hij gevonden is, met foto’s!

Dat laatste krijg ik pas mee als ik ‘s middags thuis kom, toevallig met twee uur verval. Via WhatsApp hoor ik dat hij gevonden is, ik check internet, en zie direct de mooiste foto’s langskomen. Direct probeer ik weer van alles te regelen, maar uiteindelijk komt het er (weer) op neer dat ik met Daniel Benders mee zal rijden, alweer in een race tegen het donker.

Om exact vier uur vertrekken we, en met 130 km/h over de Hoogeveenseweg zijn we binnen 20 minuten op de parkeerplek. Dan zijn we er echter nog niet. Daniel heeft doorgekregen dat het 30 minuten lopen zou zijn, maar dit lijkt ons wel heel sterk. Het blijkt alleen iets minder sterk te zijn dan gedacht. Het is een roteind om te lopen, zigzaggend door de polder. Aangemoedigd door vele al terugkerende vogelaars (“Rennen hè”, “Succes!”) kom ik na een kwartier lang door de weilanden rennen kapot aan bij de overgebleven groep vogelaars.

Eerst zie ik hem enkel twee keer kort vliegen, maar na een minuut of vijf wordt er geroepen dat iemand hem heeft in een andere slootkant. En ja, daar zit hij dan, een supermooie Afrikaanse Woestijngrasmus. Door het late licht is er niet veel meer aan te zien, maar het lukt me nog net om één bewijsplaatje te maken en hem kort, maar heel mooi te zien. Even later vliegt hij een aantal bomen in, om even later de bosjes in te duiken, en er niet meer uit te komen.

- 002

Afrikaanse Woestijngrasmus, African Desert Warbler, Sylvia Deserti

Afr. Woest. 2

Afrikaanse Woestijngrasmus, African Desert Warbler, Sylvia Deserti (Foto: Adri de Groot, Vogeldagboek)

Nog wat napratend met wat andere vogelaars, liepen we in het donker terug naar de auto, nagenietend van m’n meest bizarre en gave twitch ooit.

Advertisements

One thought on “Bizarre twitch naar een Afrikaanse Woestijngrasmus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s