Prachtige Bonte Tapuit

Gisterenavond volgde via DBA een melding van een Bonte Tapuit in Zoeterwoude, gevonden door Adri de Groot. Aanvankelijk was hij gemeld als woestijntapuit, maar al snel werd hij door middel van foto’s op zijn Vogeldagboek hergedetermineerd als bonte tapuit. Van deze superzeldzame, en vaak ook nog moeilijk twitchbare soort zijn er volgens Dutch Avifauna nog maar 19 gezien in Nederland.

Via WhatsApp hoorde ik van Daniel Benders dat hij nog van plan was om te gaan. Wat overleg zorgde ervoor dat ik rond 16.25 kon instappen op weg naar Zoeterwoude. Opgehouden door een paar verschrikkelijke slome trekkers (wat kan het dan lang duren) kwamen we rond kwart voor vijf aan bij de plek waar de bonte tapuit zou moeten zitten. De plek vinden was niet moeilijk met de rij auto’s, en even later hadden we een supermooi, 1e kalenderjaar mannetje in beeld.

Op een hoop riet liet hij zich een tijd lang heel mooi zien. Voor foto’s werd het licht al snel minder, en als ook de camera niet echt meewerkt, worden goede foto’s wel erg lastig… Maar ja, wat deert het, met een supermooie bonte tapuit.

krukje 017

Bonte Tapuit (Man, 1e kj), Pied Wheatear (Male, 1st cy), Oenanthe pleschanka

krukje 013

Bonte Tapuit (Man, 1e kj), Pied Wheatear (Male, 1st cy), Oenanthe pleschanka

‘Bijvangst’ zijn een slechtvalk en vele, richting de slaapplaatsen vertrekkende grote zilverreigers. Terwijl het licht snel minder wordt, proberen Daniel, Gert Vonk en ik nog dichterbij te komen. Dit lukt nog redelijk goed, zeker als hij soms op minder dan vijf meter van ons af gaat zitten. Supervet.

krukje 007

Bonte Tapuit (Man, 1e kj), Pied Wheatear (Male, 1st cy), Oenanthe pleschanka

Als het qua licht echt niet meer te doen is, vinden we het wel best, en gaan we terug richting Waddinxveen, met een pracht van een bonte tapuit in de pocket.

krukje 016

Bonte Tapuit (Man, 1e kj), Pied Wheatear (Male, 1st cy), Oenanthe pleschanka

Advertisements

2 thoughts on “Prachtige Bonte Tapuit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s