Ruigpootbuizerd, Blauwe Kiek en Bokjes in Waddinxveen

Vorige week zaterdag (25 oktober) stonden we weer met z’n allen op de telpost, wat met twee smellekens weer een nieuwe Waddinxveen-soort opleverde. Zie hier voor de volledige telling van toen.

Ook de laatste dagen leek het weer goed te trekken. Verschillende telposten meldden vele lijsters, en dat merkte ik als ik naar school fietste. Daarom stonden Martin, Daniel en ik gisteren weer op de telpost in de hoop op weer een mooie telling.

En die kwam er. Zo zagen we in het eerste uur een beflijster langs komen, een ijsvogel ter plaatse en werd duidelijk dat vooral de veldleeuweriken goed vlogen. Dat bleek helemaal na het tweede uur, waarin er 472 over kwamen! Verder zagen we de eerste twee uur het eerste smelleken van de dag, vijf toendrarietganzen en aardig wat vinken en koperwieken.

Ook het derde uur bleven de veldleeuwen goed door vliegen, terwijl de aalscholvers met ruim 400 een nieuw dagrecord vestigden. Krenten waren een vrouwtje bruine kiekendief, een roek en nu zelfs 4 smellekens, waarvan er twee tegelijk langs kwamen vliegen. Ondertussen maakte Johannes Luiten ons nog even jaloers met berichten uit de Triangel, waar hij een velduil, 3 bokjes en zelfs een mogelijke buidelmees had :/.

Het vierde uur, van 10:15 – 11:15 leverde een mooi aantal van 13 grote zilvers op, net als 6 sperwers en het zesde smelleken van de dag! We waren van plan om te stoppen om kwart over elf, maar dat ging niet door toen Martin een ruigpootbuizerd vond! Ver weg zag hij hem landen waarbij de staart met donkere eindband en lichte velden op de vleugels opvielen. Even later vonden we hem terug op de grond, waarbij ook de donkere buik en lichte kop heel mooi te zien waren. Een poging van Martin om hem van dichterbij te fotograferen mislukte, maar wel zagen we hem prachtig opvliegen. Wat een heerlijke nieuwe Waddinxveen-soort!

punky en stamper 021

Grote Zilverreiger, Great Egret, Ardea Alba

En het was nog niet over. Om half 12 belde Martin door dat hij een ‘ringtail’ had. Al snel hadden we hem in de kijker, en bleek het een blauwe kiekendief te zijn! Nog een nieuwe voor Waddinxveen. Ongeveer vijf minuten konden we hem prachtig bekijken terwijl hij boven de akkers aan het jagen was, voordat hij achter een dijkje verdween.

Blauwe Kiekendief,1nov2014,Waddinxveen(1)WEB

Blauwe Kiekendief, Hen Harrier, Circus Cyaneus (Foto: Martin Harskamp)

Blauwe Kiekendief,1nov2014,Waddinxveen(2)WEB

Blauwe Kiekendief, Hen Harrier, Circus Cyaneus (Foto: Martin Harskamp)

Nadat ook deze verdwenen was, besloten we de telling te laten voor wat het was en naar de Triangel te gaan. Voor de volledige telling, zie hier.

De Triangel bleek ook een goede keuze te zijn. Samen met Martin stootten we al snel een bokje op, nieuwe Waddinxveen-soort #3 voor vandaag. Het grote ‘Duinpieperveld’ leverde dit keer niet zo heel veel op naast een grote groep veldleeuweriken. Ondertussen trokken er wel zeven buizerds over. Een groepje zwarte mezen die Daniel ondertussen had gevonden konden we niet meer terugvinden. Dat lukte wel met de bokjes, waarvan we er in een nat terreintje nog twee van opstootten, samen met een tiental watersnippen en rietgorzen. Een mooie afsluiting met soort #156 binnen Waddinxveen.

Advertisements

4 thoughts on “Ruigpootbuizerd, Blauwe Kiek en Bokjes in Waddinxveen

  1. Leuk verslag weer van een hele leuke ochtend. Nu al weer zin om weer te gaan tellen! Leuke foto’s ook :-).

    groeten, Martin Harskamp

  2. Inderdaad, leuk om te lezen. Jammer, hoor, dat die Ruigpoot net iets te laat zich liet zien. Ook jammer dat jullie die Buidelmees niet op zeker hebben kunnen zetten, daar op de Triangel.

    Groet,

    Johannes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s