Excursie naar de ‘OVP’, maar een nieuwe in Waddinxveen

Gisteren, zaterdag 11 oktober, was weer de jaarlijkse excursie naar de Oostvaardersplassen met ‘De Boomvalk’, een natuurvereniging die vanaf het Wartburg College naar mijn school is overgebracht.

Wachtend op de bus in Gouda, vlogen de eerste leuke soorten al over met mooie groepen veldleeuweriken, vinken, graspiepers en een boomleeuwerik! Iets over tienen kwamen we dan aan in de Oostvaardersplassen, waar de eerste stop bij het Jan van den Boschpad was. Vanaf het bezoekerscentrum hier is het hele gebied prachtig te overzien, en zagen we vele kol- en brandganzen, veel wintertalingen en edelherten. Gaaf was een jagende havik die een groot gedeelte van de ganzen de lucht in joeg. Toen we verder liepen langs het pad hoorden we binnen een paar minuten van dichtbij twee waterrallen gillen, gaaf. Ondertussen bleef het boven ons aardig doorvliegen met weer vele graspiepers, vinken en veldleeuwen. Toen we bij de Jan van den Boschheuvel aankwamen, zagen we een lepelaar in het water staan, maar ook hoorden we al snel de eerste baardmannetjes van vandaag. Af en toe zagen we er één het riet in duiken, maar echt dichtbij kwamen ze niet, totdat we ze vlak langs een fietspad zagen vliegen. Toen we hier waren, vloog een deel van de groep weg, maar een mannetje en een vrouwtje bleven hartstikke dichtbij zitten, ongelooflijk mooi.

tafeltennis marktplaats 031

Baardman (Man), Bearded Reedling (Male)

tafeltennis marktplaats 032

Baardman (Man), Bearded Reedling (Male)

Terwijl we meerdere groepjes rond zagen vliegen, kwamen er ook meerdere rietgorzen over, maar vooral 12 grote zilverreigers die prachtig tegen de blauwe lucht afstaken waren mooi om te zien.

tafeltennis marktplaats 023

Grote Zilverreigers, Great Egrets

tafeltennis marktplaats 024

Grote Zilverreigers, Great Egrets

Ondertussen was het alweer tijd om terug naar de bus te gaan. Hier naartoe lopend hoorden we de derde en vierde waterral van de dag, wat matkoppen, een boomklever en -kruiper, en twee dodaarzen.

De volgende stop maakten we langs de Oostvaardersdijk bij wat kribben in het Markermeer. Hier hoorden we weer wat baardmannetjes. Bij het overkijken van de kribben in het Markermeer vond ik zowaar een ijsvogel, en ook zaten er drie kleine zilverreigers samen met een grote zilverreiger.

Hierna gingen we via de Knardijk naar het tweede bezoekercentrum, waar het plan was om een uur of twee rond te gaan lopen. Bij het bezoekerscentrum hoorden we onze volgende waterral en weer wat matkoppen en goudhaantjes. Lopend door het gebied heen kwamen we de zesde (!) waterral van de dag tegen, een heel aantal matkoppen en goudhanen, m’n eerste kramsvogel van het jaar, een keep, twee bruine kiekendieven en een groep van 53 overvliegende goudplevieren. Vanuit de eerste hut van de drie hier waren de honderden edelherten prachtig  te zien. Ver weg in de kale bomen zag ik dan eindelijk m’n eerste zeearend van de dag, zij het slecht door de opkomende regen. Deze regen zorgde er tegelijkertijd voor dat we bijna niks meer zagen. Jammer, maar dat hoort erbij.

tafeltennis marktplaats 035

Edelherten, Red Deers

Omdat het er niet naar uit zag dat het snel op zou klaren, gingen we maar wat vroeger dan gepland weer terug richting huis. De terugweg leverde nog twee sperwers en een ooievaar op.

Net toen ik binnen was, belde Daniël me dat hij een half uurtje geleden een roodkeelpieper overvliegend had bij het Schravenwildertpad. Pff, da’s nog eens een goeie soort. Na een tijdje bellen zegt hij echter een bonte kraai te zien in de weilanden! En ook dat is een zeer goede regiosoort. Direct weer m’n spullen gepakt en er heen geracet, waar ik hem door de scoop van Daniël ver weg, maar goed kon zien. Daar staand realiseerde ik me plotseling dat het zelfs nog een nieuwe soort voor Nederland is! Bam, dat is nog eens lekker!

Na hem een tijdje te hebben bekeken, probeerden we om hem van wat dichterbij te zien te krijgen. Uiteindelijk vonden we een plek waar we van een vriendelijke kweker zijn kwekerij op mochten, waar we dachten dat hij zou zitten. De groep kraaien was al snel gevonden, maar ze vlogen nogal snel weg. Daniël vond hem echter wel terug, maar mooi was hij niet meer te zien door het tegenlicht. In ieder geval wel een mooie afsluiter van een mooie dag.

Advertisements

One thought on “Excursie naar de ‘OVP’, maar een nieuwe in Waddinxveen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s