Weer jarig op de Maasvlakte

26 augustus loop ik ‘s avonds weer een rondje over de Triangel, dat er ook dit jaar weer heel mooi bij ligt. De reigers trekken goed met 56 blauwe reigers en een grote zilverreiger, als Johannes Luiten me belt. Hij vraagt of ik woensdag mee wil naar de Maasvlakte, aangezien het hoogstwaarschijnlijk de eerste goede treknacht zou worden van dit najaar. Natuurlijk zeg ik ja, waardoor ik net als vorig jaar mijn verjaardag op de Maasvlakte vier.

Iets over zessen word ik opgehaald, en een ruime drie kwartier later beginnen we aan het ‘bosjes struinen’ op de Vuurtorenvlakte. Het is wat leger dan verwacht, maar dat neemt nog niet weg dat er aardig wat zit. Als de vogels een beetje op gang beginnen te komen, vinden we in het grootste groepje bosjes een tweetal grasmussen, wat fitissen en tjiftjaffen, maar een echte zeldzaamheid blijft uit. Het tweede bosje wat we afstruinen, lijkt niets op te leveren, totdat er een draaihals uit komt vliegen als ik er een stukje in loop! Hij blijft kort in een bosje zitten, waarna hij de havens invliegt en niet meer terugkeert.

De daaropvolgende bosjes leveren, buiten veel heggenmussen, fitissen, tjiftjafs en 3 gekraagde roodstaarten niet veel meer op. Wel horen we op het veld een aantal boompiepers roepen, maar het blijft bij horen.

maasvlakte 010

Gekraagde Roodstaart, Common Redstart

Terug bij de auto zoeken we langs de Stuifdijk nog wat bosjes af. Hier zitten nog wat gekraagde roodstaarten, fitissen, een braamsluiper, paapjes en tapuiten en een ‘spannend vogeltje’ blijkt een tuinfluiter te zijn. Als we de auto weer in willen stappen, zien we nog een valk vliegen. In eerste instantie leek het een smelleken te zijn, maar het bleek hier om een boomvalk te gaan, die op de Vuurtorenvlakte nog een prooi sloeg.

Hierna gingen we verder langs de Oude Stuifdijk, waar vaak zat wat leuks zit. Eerst keken we echter nog bij de MOT-bosjes, waar 3 bonte vliegenvangers, 1 grauwe vliegenvanger en 2 vuurgoudhanen zaten. De Stuifdijk leverde dit keer niet zoveel op, waarna we verder reden naar de andere kant van de Maasvlakte.

Hier stuitten we op een weg waar in het midden een lange strook riet stond, op zich dus zeer geschikt voor een waterrietzanger. Deze vonden we niet, maar op een gegeven moment zagen we wél een aantal paapjes zitten op een paar met bosjes begroeide zandhopen. Plotseling landden hier ook nog 2 andere vogels die op leeuweriken leken, maar toch ook weer niet. Voor de zekerheid liepen we erheen, en dat bleek een goede keus te zijn, want niet veel later stonden we hier naar 2 sperwergrasmussen te kijken, voor mij een nieuwe soort! Één van de twee vloog al snel op richting de weg waar we net waren. Zoeken had helaas nauwelijks zin, want op het moment dat we aankwamen bij de plek waar hij was geland, vloog hij alweer op, naar later bleek onvindbaar achter een gebouw langs.

De andere sperwergrasmus zat echter nog steeds op het terrein, en liet zich prima zien, hoewel ook deze wel redelijk schuw was. Elke keer als we hem vonden, vloog hij weer verder het terrein op. Het duurde dan ook niet heel lang voordat we ook deze kwijt waren.

Sperwergrasmus III

Sperwergrasmus, Barred Warbler; @Johannes Luiten

Sperwergrasmus IV

Sperwergrasmus, Barred Warbler; ; @Johannes Luiten

Sperwergrasmus V

Sperwergrasmus, Barred Warbler; ; @Johannes Luiten

Sperwergrasmus VI

Sperwergrasmus, Barred Warbler; @Johannes Luiten

Nadat verder zoeken niets meer opleverde buiten wat zwarte roodstaarten, tapuiten, paapjes en kneutjes, gingen we weer verder. Bij een doodlopende weg kwamen we weer 2 paapjes en een bonte vliegenvanger tegen.

maasvlakte 025

Paapje, Whinchat

We reden hierna door naar het parkeerterrein van  LyondellBasel. Rond dit parkeerterrein staan veel bosjes, waar nog wel eens wat in zit. Na toestemming gevraagd te hebben mochten we onder persoonlijke begeleiding van een beveiligingsbeambte de bosjes uitkammen, wat 3 bonte vliegenvangers, 2 gekraagde roodstaarten, een braamsluiper en weer vele fitissen en tjiftjaffen opleverde.

De laatste bosjes die we nog even wilden doen, waren de bosjes bij het bedrijf EMO. Ook dit leverde niet het gewenste resultaat op, want ook hier bleef het bij een bonte vliegenvanger en een gekraagde roodstaart.

Net als vorig jaar vierde ik m’n verjaardag dus op de Maasvlakte, wat ook nu weer werd opgeluisterd met een prachtige nieuwe soort!

Advertisements

One thought on “Weer jarig op de Maasvlakte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s