Dordogne III; Mooi laatste weekje

Van 27 juli tot en met 16 augustus ben ik met het gezin 3 weken op vakantie geweest in de Dordogne, dichtbij het dorpje Villefranche-du-Périgord, in een oude molen.

Zondag 10 augustus; Forêt de la Bessède

Vandaag gingen we wandelen in een bos wat was aangeraden door David Simpson, een Engelsman die in de Dordogne woont. Hij had mij een aantal leuke plekken aangeraden, die voor vogels interessant zouden zijn. In dit bos zouden orpheusspotvogels en provencaalse grasmussen moeten zitten, dus ik was benieuwd.

Het weer werkte echter totaal niet mee: het was bloedheet, en er zat geen enkele vogel. Vlinders zaten er echter wel veel, en dan ook echt héél veel. Keizersmantels, blauwoogvlinders, oranje zandoogjes, ze vlogen allemaal in enorme aantallen rond. Heel gaaf. Verder vloog er ook een blauwe ijsvogelvlinder rond, evenals een kleine weerschijnvlinder, die nogal vreemde vleugels heeft: De ene vleugel is hoofdzakelijk blauw, en de andere roodbruin. Heel apart.

Ook qua libellen was het weer genieten, met twee nieuwe soorten: koraaljuffer en kleine tanglibellen, waar ik er respectievelijk 2 en 3 van heb gezien.

dordogne 268

Koraaljuffer, Small Red Damselfly

dordogne 275

Kleine Tanglibel, Smaller Pincertail

Maandag 11 augustus; Thuis en fietsen

De laatste maandag bleven we weer een dag thuis, hoewel ik weer even een rondje ging fietsen. Dat leverde nog aardig wat op met 2 roodborsttapuiten, meerdere goudhanen en glanskoppen, een roepende wespendief, en 4 zwarte roodstaarten. Ook qua vlinders en libellen was het weer goed toeven; bij een klein meertje zag ik meerdere kanaaljuffers vliegen. Niet zo’n heel zeldzame soort in Nederland, maar nog wel nieuw. Qua vlinders leek het niet zo heel bijzonder te zijn, totdat ik thuis m’n foto’s terug keek, en een aantal ‘veldparelmoervlinders’ er toch wel wat anders uit zagen dan zou moeten. Via het forum van waarneming.nl bleek het hier om een bosparelmoervlinder te gaan. Tenminste, een soort uit het zogenoemde ‘bosparelmoercomplex’. Het gaat hier om een zevental parelmoervlinders (waaronder bosparelmoervlinder, woudparelmoervlinder en westelijke parelmoervlinder) die een zeer variabel kleed hebben, waardoor ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. De beste manier om ze op naam te brengen is om met een loep de genitaliën te bestuderen… Tja.

dordogne 298

Bosparelmoervlinder (?), Heath Fritillary (?)

dordogne 308

Kanaaljuffer, Goblet-Marked Damselfly

Dinsdag 12 augustus; Toch niet kanoën

Het wás de bedoeling om te gaan kanoën dinsdag. Totdat bleek dat we moesten reserveren. In plaats van te kanoën hebben we vandaag dus niet zoveel gedaan. Veel gezien heb ik dus ook niet…

Woensdag 13 augustus; Kanoën

Vandaag ging het kanoën gelukkig wél door. In plaats van de massa te volgen door over de Dordogne te gaan kanoën, kozen wij ervoor om over de Vézère te gaan kanoën, een zijarm van de Dordogne, die veel smaller, knusser en bovendien veel rustiger is. 19 kilometer is heel wat, maar het was wel heel gaaf, ook qua vogels. In totaal kon ik een stuk of 8 grote gele kwikstaarten bijschrijven, heel veel rotszwaluwen, de tweede ijsvogel van de vakantie en een kleine zilverreiger. Daarnaast waren de honderden beekjuffers prachtig om te zien, zeker als je door een aantal waterplanten heen kanode, waar ze op rustten, waardoor ze allemaal opvlogen. Nóg leuker was, toen bleek dat het voor het overgrote deel om iberische beekjuffers ging, een soort die in de Benelux nergens voorkomt! Het belangrijkste verschil met de bosbeekjuffer is dat het donkere gedeelte van de vleugel pas begint bij de ‘knoop’, ergens in het midden van de vleugel. Ook vlogen er natuurlijk veel bosbeekjuffers, maar ook weidebeekjuffers.

dordogne 370

Iberische Beekjuffer, Western Demoiselle

Donderdag 14 en Vrijdag 15 augustus; Thuis en inpakken

De laatste twee echte dagen van de vakantie zijn we, vanzelfsprekend, niet meer weggeweest. Veel heb ik dus ook niet gezien, behalve dan de gewone bronlibel, die hier bijna elke dag rondvloog.

Zaterdag 16 augustus; Terugreis

Zaterdag de 17e vertrokken we om 3 uur ‘s nachts weer richting Nederland. Maar niet zonder vogels of andere leuke dieren. Pas een kwartiertje bij het huisje weg zagen we 3 reeën in een weiland staan. Niet veel later sprong er ook nog één over de weg heen. Het leukste was echter toen we in een kastanjebos een uil zagen vliegen. Op het eerste gezicht leek het een bosuil te zijn, maar toen hij z’n kop naar ons toe draaide, bleek het een kerkuil te zijn! Eindelijk weer eens, want de eerste en laatste keer dat ik deze hele mooie uil zag, was een jaar of 6 geleden in de Ardennen. Het werd dus wel weer tijd. De rest van de reis zag ik nauwelijks vogels meer, totdat er in België bij Sint-Job-in-‘t-Goor een rode wouw overvloog. Net niet in Nederland, maar wel heel mooi. 

Rond half twee kwamen we thuis aan, en kon ik gaan nagenieten van een geweldige vakantie, met 3 nieuwe vogels en heel veel vlinders en libellen. Vive la Dordogne!

Advertisements

One thought on “Dordogne III; Mooi laatste weekje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s