Dordogne II; Alpengiertjes!

Van 27 juli tot en met 16 augustus ben ik met het gezin 3 weken op vakantie geweest in de Dordogne, dichtbij het dorpje Villefranche-du-Périgord, in een oude molen.

Maandag 4 augustus; Wandeling langs ‘La Couze’

Vandaag gingen we voor de eerste keer deze vakantie wandelen, de GR volgend langs de Couze bij Saint-Avit-Rivière. Voor de vakantie had ik via via gehoord dat er in deze omgeving vooral veel roofvogels zouden zitten. De eerste leuke soort van de dag was echter geen vogel, maar een blauwoogvlinder, een vlindersoort die in Nederland niet voorkomt, maar hier in de Dordogne zeer algemeen.

dordogne 136

Blauwoogvlinder, Dryad

Maar, de roofvogels kwamen vanzelf wel. Al snel zag ik 2 wespendieven langsvliegen, en niet veel later vloog ook een jagende boomvalk voorbij. Verder riep er natuurlijk weer een zwarte specht, zag ik meerdere glanskoppen, en vlogen bij een beekje weer meerdere bosbeekjuffers.

Maar blijkbaar hoefde ik voor de rovers die ik eerder vandaag had gezien, niet ver weg, want ‘s avonds vlogen er boven het huisje een wespendief en een boomvalk, en kwamen er ook nog eens 7 trekkende zwarte wouwen over. Daarnaast liep er ‘s avonds laat nog een vos langs de tuin.

Dinsdag 5 augustus; Rustdag

Dinsdag de 5e augustus was weer een soort van rustdag, hoewel we bij de Dordogne gingen zwemmen. Libellen zaten er door de drukte niet heel veel, ik zag enkel een aantal tanglibellen vliegen, geen idee of het grote of kleine waren.

‘s Avonds echter zag ik wel wat meer, toen m’n vader opeens riep dat hij ‘een aantal rare vogeltjes had in een takkenbos’. Ik was nog op tijd om een mooi vrouwtje gekraagde roodstaart te zien, maar dat zou hoogstwaarschijnlijk maar ‘bijvangst’ geweest zijn, als ik een ander vogeltje beter had kunnen zien. Één vogel bleek namelijk ‘een’ spotvogel te zijn. Helaas was hij te snel weg om te zien of het om een orpheusspotvogel ging, of om een gewone…

Woensdag 6 augustus; Jardins de Marqueyssac

Vandaag gingen we naar de prachtige “Jardins de Marqueyssac”. Deze supermooie tuinen staan vooral bekend om de bijzondere buxusstruiken. Veel zat er niet, hoewel wat vuurgoudhaantjes, rotszwaluwen en een koninginnenpage wel weer leuk waren.

dordogne 181

Jardins de Marqueyssac

Nadat we weer terug bij het huisje waren, maakte ik weer even een rondje met de fiets, wat een aantal luzernevlinders opleverde en een stuk of 5 prachtige cirlgorzen.

dordogne 183

Cirlgors, Cirl Bunting

Vrijdag 8 augustus; Rustdag

Om de haverklap werd ik deze vakantie naar buiten geroepen door m’n broertje, zusjes of ouders als ze weer een libel, vlinder of vogel zagen. Zo ook vandaag, toen m’n zusje riep dat ze weer een rare libel had. Het bleek om een beekoeverlibel te gaan, voor mij nog een nieuwe soort!

Zaterdag 9 augustus; Cahors en Saint-Cirq-Lapopie

Elke vakantie gaan we minimaal naar één markt toe. De grootste in de buurt was de zaterdagmarkt van Cahors, waar we 9 augustus heen gingen. Opvallend was dat hier midden in de stad een stuk of 10 rotszwaluwen zaten, gewoon voor de ramen van lelijke appartementen. Daarnaast vloog vanaf een steen aan de kant van de Lot een kleine plevier op, de eerste hier.

Na de markt gingen we door naar de Pont Valentré, een brug uit 1306. Rond de brug stikte het weer van de rotszwaluwen, die hier echt opvallend veel zitten. Vanaf de brug liepen we nog een klein stukje GR een heuvel op. Daar boven zag ik 2 opvallend witte juffers vliegen, wat witte breedscheenjuffers bleken te zijn. Leuk was ook een roepende langsvliegende slechtvalk.

dordogne 236

Rotszwaluwen, Crag Martins

dordogne 222

Pont Valentré

Omdat we nog tijd over hadden, reden we hierna nog door naar het dorpje Saint-Cirq-Lapopie, weer een oud dorpje op een hoge rots aan de Lot. Maar alleen de weg ernaar toe is al supermooi. De weg liep door het dal van de Lot, met aan de linkerkant tientallen meters hoge rotsen, en aan de rechterkant de Lot zelf. Echt spectaculair. Als we uitstappen om een foto te maken van St.-Cirq-Lapopie vanaf beneden, zie ik daar opeens een stuk of 5 europese kanaries! Ook zingt een mannetje aan een stuk door, heel gaaf. Saint-Cirq-Lapopie zelf is echt een prachtig middeleeuws dorpje, met een prachtig uitzicht op het dal van de Lot. Als we op dé uitkijkrots van het dorpje staan, komen er plotseling 3 alpengierzwaluwen langsvliegen, weer een nieuwe soort. Wat direct opviel, was de grootte in verhouding tot gewone gierzwaluwen, ze waren namelijk echt veel groter.

dordogne 255

Saint-Cirq-Lapopie

Na al 3 nieuwe soorten vogels gezien te hebben na 2 weken en ook weer wat nieuwe vlinders, kon de vakantie al niet meer stuk. En dan was er nóg een week… Wordt vervolgd.

Advertisements

One thought on “Dordogne II; Alpengiertjes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s