Lauwersmeer, Deel II

De laatste paar jaar is het ‘traditie’ geworden dat ik met mijn opa ergens heen ga om een paar dagen te vogelen. Twee jaar geleden zaten we in het Lauwersmeer, en vorig jaar in februari gingen we naar het Lac du Der. Ook dit jaar was het weer de planning om ergens heen te gaan. Na wat uitzoeken besloten we ook dit jaar weer naar het Lauwersmeer te gaan, vooral voor de steltlopers.

De dagen gaan snel, en zo breekt op woensdag 23 juli alweer de derde mooie dag aan. De plannen voor vandaag: Fietsen langs de Waddenzee, hopend op leuke steltjes. Rond 9 uur in de ochtend beginnen we bij ‘t Schoor, vlakbij Ternaard. Als we daar over de dijk kijken, zien we direct een grote groep stelten staan. Het begin is in ieder geval goed. Op het wad zien we vooral zeer veel turelaars staan, evenals veel kokmeeuwen, scholeksters en wulpen. Daarnaast zitten er ook 17 goudplevieren, een stuk of 50 bontbekpleviertjes, en 20 bonte strandlopers. Leuk is ook een kleine strandloper, en de eerste zilverplevier van de week. Verder lopen er tussen de koeien nog een aantal gele kwikken.

lauwersmeer 164

Ternaard, ‘t Schoor

Met de wind in de rug fietsen we verder richting de kwelders achter Holwerd. Waar we hier gehoopt hadden op veel vogels, bleek er niet zoveel te zitten. Witgatjes, oeverlopers en veldleeuweriken waren eigenlijk het enige wat we hier veel zagen. Omdat we dachten dat het hoogwater zou zijn, liepen we door de kwelders richting de Waddenzee. Het was echter eb… Veel te zien was er dus niet, enkel een ver weg lopend groepje lepelaars en wat wulpen, evenals een paar jagende bruine kieken.

lauwersmeer 165

Zeekraal op de kwelder, Salicornia at the salt marsh

Tja, en dan de terugweg met tegenwind. Ook nu zagen we niet veel, het was enkel opboksen tegen de wind. Terug bij de auto besloten we dat we nog even naar de Kollumerwaard zouden gaan om daar te gaan zoeken naar grauwe klauwieren en misschien wat vlinders.

Helaas bleek het ook hier rustig te zijn qua vogels. Veel verder dan wat kneutjes en rietzangers kwamen we niet. Ook vlinders zaten er niet veel, het waaide dan ook nogal hard. Enkel wat zwartsprietdikkopjes en bruin zandoogjes vlogen volop rond. Verder zagen we nog 2 bruinrode heidelibellen en een paardenbijter vliegen.

Terug bij de camping zagen we misschien nog wel de leukste vogelsoort van de dag. Terwijl ik wat zat te lezen, hoor ik een hoge piep, ik kijk omhoog, en er komen twee ijsvogels over! In ieder geval wel een mooie afsluiter van een iets mindere dag.

En dan alweer de laatste dag. Eerst de tent inpakken, alles opruimen, en dan alweer naar huis. Maar, niet zonder onderweg nog wat te vogelen. Als eerste rijden we langs Den Oever, om daar voor de laatste keer de Waddenzee over te kijken.

Dit keer zitten er gelukkig wel veel steltlopers, heel veel zelfs. Het zit he-le-maal vol met tureluurs, die hier met honderden, zo niet duizenden aanwezig zijn. Ook wulpen zijn er hier volop. Leuk zijn ook de grote groepen zwarte sterns, in totaal zaten er zeker wel zo’n 150. Natuurlijk zit er ook van alles leuks tussen de tureluurs qua andere steltlopertjes. Zo lopen er een stuk of 20 rosse grutto’s rond en veel gewone grutto’s, vliegt er een kanoet langs en loopt er een steenloper, ook een nieuwe nog deze week. In het haventje van Den Oever lopen ook 6 lepelaars. De leukste hier zijn echter 4 dwergmeeuwen, waarvan 2 mannetjes prachtig in zomerkleed. Een hele leuke waarneming, midden in juli.

lauwersmeer 185

Waddenzee bij Den Oever

Omdat ik zelf geen internet heb, houdt m’n moeder af en toe bij of er nog iets zeldzaams gezien is in de buurt. De dagen ervoor was dat niet zo, maar vandaag wel. Bij Schagerbrug zou een lachstern gezien zijn, voor mij nog een nieuwe soort. Het ligt niet zo heel ver van de route, dus daar gaan we nog even langs.

Het geïnundeerde landje waar de lachstern op zou zitten, is makkelijk gevonden. We zien wel veel visdieven zitten, dus het zal nog lastig worden om er een lachstern tussenuit te pikken. Maar helaas, een half uurtje later rijden we weer verder, zonder een enkele lachstern te hebben gezien. Elke visdief hebben we langs gekeken, maar er één vinden, ho maar.

En dan gaan we alweer naar de laatste bestemming van de week, namelijk de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit is één van de enige plekken waar je de zeer zeldzame keizersmantel goed kunt zien. Al enkele weken zouden er hier meerdere verblijven, en gelukkig ook redelijk dichtbij de parkeerplaats. Als we aankomen bij het veldje, zie ik er na een paar minuten al een vliegen, die is binnen. Uiteindelijk zie ik 3 van deze prachtige, oranje-zwarte vlinders. Daarnaast vliegt er natuurlijk nog veel meer. Het stikt er van de bruinrode heidelibellen, net zoals er veel grote keizerlibellen langskomen. Daarnaast zitten er ook meerdere watersnuffels, nog een nieuwe libel. Vlinders zitten er ook genoeg. Zo zit er een heivlinder, voor mij nog een nieuwe soort, evenals veel icarusblauwtjes, bruin zandoogjes, en een koevinkje, ook een nieuwe soort. Leuk is ook een wespenspin, die mij door een andere man wordt aangewezen.

lauwersmeer 201

Heivlinder, Grayling

lauwersmeer 210

Keizersmantel, Silver-Washed Fritillary

lauwersmeer 199

Keizersmantel, Silver-Washed Fritillary

Teruglopend naar de auto zag ik nog een boomklever overvliegen, de laatste nieuwe soort van de week. Hiermee kwamen we op 104 soorten vogels, exoten niet meegeteld. Dat bewijst nog maar eens hoe geweldig mooi de afgelopen dagen waren. Zeker voor herhaling vatbaar, zo’n weekje. Et maintenant, trois semaines à la Dordogne!

Advertisements

One thought on “Lauwersmeer, Deel II

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s