Lauwersmeer, Deel I

De laatste paar jaar is het ‘traditie’ geworden dat ik met mijn opa ergens heen ga om een paar dagen te vogelen. Twee jaar geleden zaten we in het Lauwersmeer, en vorig jaar in februari gingen we naar het Lac du Der. Ook dit jaar was het weer de planning om ergens heen te gaan. Na wat uitzoeken besloten we ook dit jaar weer naar het Lauwersmeer te gaan, vooral voor de steltlopers.

Maandag 21 juli vertrokken we ‘s ochtends rond tien uur. Als eerste gingen we naar de ondertussen bij vlinderaars beroemde camping De Boomgaard bij Bunnik. Hier zat namelijk al enkele dagen een oostelijke vos, een zeer zeldzame vlinder. Voor 13 juli nog nooit gezien in Nederland, maar als Chris van Swaay op 13 juli waarnemingen van grote vossen aan het valideren is, blijken de meeste ingevoerde ‘grote vossen’ oostelijke vossen te zijn! De dagen daarna worden overal door het land deze zeldzame vlinders gezien, maar erg in de buurt van Waddinxveen komen ze niet. Wel wordt er één bij Bunnik gevonden, op camping De Boogaard, die vlak naast de A12 ligt. Ideaal dus om even langs te gaan.

Het weer werkt echter niet mee. Hoe we ook zochten rond ‘het’ speeltuintje, en dan vooral op een bloedende berk waar hij vaak drinkend werd gezien, we vonden hem niet. Het was ook helemaal bewolkt en het begon ook steeds harder te waaien, dus na een minuutje of 20 gaven we het maar op en reden we door richting het noorden.

Ondertussen begon het steeds harder te regenen, maar op het moment dat we aankwamen bij het Veluwemeer bij Elburg, werd het net even wat droger. Perfect, want nu was de groep flamingo’s die hier al een tijd lang verblijft, heel wat beter te zien. In totaal vonden we hier 7 europese flamingo’s, en 12 chileense flamingo’s.

lauwersmeer 011

Chileense Flamingo’s, Chilean Flamingos

lauwersmeer 009

Europese en Chileense Flamingo’s, Greater and Chilean Flamingos

Niet veel verder, bij IJsselmuiden, verbleven sinds een week drie koereigers. Aangezien het ongeveer op de route lag, reden we hier natuurlijk langs, ik heb ze immers nog maar één keer eerder gezien. Na een tijdje zoeken in de weilanden achter IJsselmuiden, vonden we in een kudde koeien uiteindelijk alle drie de koereigers. Door de regen waren ze niet geweldig te zien, maar dat wil nog niet zeggen dat het prachtkleed niet goed te zien was.

lauwersmeer 018

Koereiger, Cattle Egret

lauwersmeer 022

Koereiger, Cattle Egret

Naast de koereigers vielen hier de grote aantallen ooievaars op, op elk weiland liepen er wel een aantal. Verder vloog er ook een veldleeuwerik langs.

De laatste plek waar we nog langs wilden, was de Oostpolder bij het Zuidlaardermeer. Dit is de enige plek in Nederland waar witvleugel- en witwangsterns broeden. Daarnaast zouden er ook steltkluten gezien zijn, sowieso wel een leuke polder dus. Aangekomen bij de Oostpolder zagen we als eerste al een aantal graspiepers, veldleeuweriken en een paartje bruine kiekendieven. Toen we uit de auto waren gestapt, en het pad opliepen langs het plasdrasland, zagen we al snel een stern met een zwart-witte onderkant. Witvleugelstern dus! Supergaaf, want het was voor mij nog een nieuwe soort. Verder lopend zagen we er meerdere af en toe langsvliegen, in totaal zullen het er een stuk of 5 zijn geweest. Naast witvleugelsterns zat er natuurlijk nog veel meer. In het plasdras liepen een stuk of 150 kemphanen, 2 bosruiters, en overal vlogen er graspiepers en veldleeuweriken. In een tweede stukje plasdras zagen we ook de witwangsterns zitten. Geen nieuwe soort, maar wel heel wat beter te zien dan mijn eerste en enige in ‘t Weegje vorig jaar. Heel gaaf was ook hoe te zien was dat een adulte vogel voedsel verzamelde in een plasje, terugvloog naar drie jonge vogels, en die voerde.

lauwersmeer 027

Witvleugelstern, White-Winged Tern

lauwersmeer 108

Witwangstern (Adult), Whiskered Tern (Adult)

lauwersmeer 041

Witwangstern (Adult), Whiskered Tern (Adult)

lauwersmeer 090

Witwangstern (Juveniel), Whiskered Tern (Juvenile)

Terwijl we hier naar de witwangsterns aan het kijken waren, kwam uit het riet opeens een porseleinhoen lopen! Ook nog maar één keer gezien. Elke keer was hij kort te zien, voordat hij weer terug het riet in dook. Even later kwam er zelfs een tweede bij. Deze twee renden een paar keer achter elkaar aan, voordat ze beide weer het riet indoken.

Ook niet ver weg kwamen we nog een witvleugelstern poetsend op een paaltje tegen. Wel heel mooi te zien zo op een paar meter afstand!

lauwersmeer 080

Witvleugelstern, White-Winged Tern

lauwersmeer 082

Witvleugelstern, White-Winged Tern

lauwersmeer 086

Witvleugelstern, White-Winged Tern

De planning was om nu nog even naar het Foxholstermeer te gaan voor een kwak, maar omdat het al wat later begon te worden, en we ook nog de tent op moesten zetten, besloten we deze over te slaan, en in één keer naar de camping te rijden. ´s Avonds liep ik nog even een rondje bij de camping naar een uitkijkheuvel, vanwaar ik duizenden spreeuwen langs zag vliegen op weg naar hun slaapplaats. Ook hoorde en zag ik nog wat baardmannetjes roepen, vloog er een witgat weg, zongen er nog een aantal snorren en vlogen er nog een aantal bruine kiekendieven rond. Een mooie afsluiting van een mooie dag.

De tweede dag van de Lauwersmeer-week betekende, voor vakantiebegrippen, vroeg opstaan, 7 uur al. Dat moest ook wel, want het plan was om het hele Lauwersmeer en omstreken rond te fietsen, ongeveer 60 à 70 kilometer. Rond 8 uur vertrokken we, en in de Kollumerwaard zien we de eerste soorten van de dag, namelijk een roodborsttapuit en de alom aanwezige graspiepers, witgatjes en veldleeuweriken. In een rietveldje horen we meerdere snorren, kleine karekieten en rietzangers en zien we nog een roodborsttapuit. Verder vliegt er hier een sperwer over. Al snel komen we aan bij de Zoutkamperplaat, waar we twee jaar geleden een familie grauwe klauwieren en een grauwe kiekendief hadden. We weten dat in ieder geval de grauwe klauwieren hier weer moeten zitten, maar de berichten van een medevogelaar die daar ook aan het zoeken is, zijn niet echt bemoedigend. In de ruim twee uur dat hij er is, heeft hij maar twee keer heel even het mannetje gezien… Maar niet getreurd, want na 10 minuten zie ik op de top van een klein struikje wel degelijk het mannetje grauwe klauwier zitten. Hij vliegt van struiktop naar struiktop, maar lijkt niks eetbaars te vinden. Niet veel later zien we ook het vrouwtje en een jong aan komen vliegen. Ze zitten er dus tóch wel, gelukkig.

lauwersmeer 109

Grauwe Klauwier (Man) , Red-Backed Shrike (Male)

Verder fietsend doen we in Zoutkamp even boodschappen, waarna we doorfietsen richting het Jaap Deensgat, altijd één van de leukere plekken rond het Lauwersmeer. Van ver zien we hier eigenlijk direct een vrouwtje grauwe kiekendief rondvliegen, die voor veel paniek zorgt onder de vele aanwezige steltlopers en eenden.

Vanuit de hut wordt er mij van alles aangewezen. Zo zien we met dank aan andere vogelaars al snel de drie reuzensterns, een tweede kalenderjaar geelpootmeeuw, en 4 brilduikers. Verder staat er een grote groep van zo’n 150 lepelaars en lopen er veel grote zilverreigers, witgatjes, oeverlopers, grutto’s, zwarte ruiters en kemphanen rond.

lauwersmeer 114

Jaap Deensgat

Hierna fietsen we, wind op kop, richting de Marnewaard. Als we over een dijkje komen, zien we een, op de kaart niet aangegeven, onder water gezet landje dat vol staat met steltjes. Hier zitten vooral heel veel zwarte ruiters, een stuk of 200 zeker wel. Daarnaast lopen er ook weer heel veel kemphanen rond. Bontbekplevieren, bonte strandlopers, witgatjes en oeverlopers zijn in kleinere aantallen aanwezig, evenals één kleine strandloper. Als we weer verder willen fietsen, zien we over de graanvelden een roofvogel aan komen vliegen, wat een mannetje grauwe kiekendief blijkt te zijn! Over de plas vliegend laat hij zich geweldig mooi zien.

lauwersmeer 124

Grauwe Kiekendief (Man), Montagu’s Harrier (Male)

lauwersmeer 126

Grauwe Kiekendief (Man), Montagu’s Harrier (Male)

Omdat ik net begonnen ben met vlinders kijken, is voor mij nog bijna elke vlinder nieuw, wat het natuurlijk wel leuk maakt. In een klein stukje niet gemaaid gras met veel sintjacobskruiskruid, stikt het van de vlinders. Hier zien we landkaartjes, icarusblauwtjes, bont zandoogjes, en, voor mij nog nieuw, bruin blauwtje en bruin zandoogje, die echt overal rondvliegen.

lauwersmeer 135

Landkaartje, Map

lauwersmeer 136

Icarusblauwtje, Common Blue

Een kwartiertje later zitten we aan de Waddenzee te eten, waar we veel wulpen, wat lepelaars en twee groenpootruiters zien. Aan de andere kant van de dijk zie ik in de Marnewaard weer een mannetje grauwe kiek vliegen, de derde van de dag al.

Bij Lauwersoog reden we nog even een stukje richting het zuiden, waar we nog op wat vlinders hoopten. Veel zat hier niet, wel hoorden we een goudvink roepen. Langs de dijk van Lauwersoog naar de Bantpolder fietsend zagen we bijna aan het eind van dichtbij een mooie rosse grutto lopen.

lauwersmeer 137

Rosse Grutto, Bar-Tailed Godwit

Het laatste echte doel waar we vandaag nog langs wilden, was de Ezumakeeg. Vanaf de uitkijkheuvel bij het noorden van het gebied, zagen we al snel een stuk of 20 kleine strandlopers. Vooral leuk was ook één temmincks strandloper, die ik pas één keer eerder gezien heb. Verder was het eigenlijk erg rustig qua steltlopers, zeker in vergelijking met twee jaar geleden, toen het helemaal vol zat. Wel zagen we 3 goudplevieren, wat bontbekplevieren, natuurlijk weer veel kemphanen en zwarte ruiters, een aantal bosruiters, witgatjes, oeverlopers en grutto’s, en een stuk of 30 kluten.

lauwersmeer 140

Ezumakeeg-Noord

Aan de zuidkant van het gebied was het zo mogelijk nóg rustiger. Hier zagen we maximaal 10 kemphanen, ook maar ongeveer 15 zwarte ruiters, 2 bosruiters en wat watersnippen, witgatjes en oeverlopers. Een andere vogelaar wees me nog op een ‘kleine geelpootruiter’, een zeer zeldzame dwaalgast uit Noord-Amerika, maar dit bleek helaas gewoon een jonge tureluur te zijn…

lauwersmeer 145

Watersnip, Common Snipe

De rest van de dag zagen we niet veel meer, maar de eerste twee dagen waren in ieder geval geweldig. Toen ik ‘s avonds even snel telde op hoeveel soorten we al zaten (twee jaar geleden hadden we er ongeveer 95 in totaal) kwam ik al op ongeveer 100 soorten! Dat ging lekker. En dan kwamen er zelfs nóg twee dagen aan.

Advertisements

3 thoughts on “Lauwersmeer, Deel I

  1. Hoi Mark, mooie tochtbeschrijving. Je klinkt erg enthousiast. Veel succes met vlinders spotten (of heet dat anders?) Groeten, Arjen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s