Steppeklap!

Het is eind april, midden in de voorjaarstrek dus, en dat is te merken aan de soorten die gezien worden. Witstaartkievit, roodborstlijster enz. Vandaag werd er op de Maasvlakte een steppeklapekster gevonden. Normaal gesproken zou deze soort, die veel op een gewone klapekster lijkt, ergens in Centraal-Azië moeten zitten, maar nu zit er dus ook één op de Maasvlakte. Normaal gesproken echter onmogelijk voor mij om er te komen, maar een aanbod van Daniël Benders om er met mij heen te gaan, komt perfect uit.

Om half zes gistermiddag staat hij dan ook met zijn vader voor de deur, en vertrekken we richting de Maasvlakte. Onderweg begint het te regenen, maar gelukkig is het, als we op de Maasvlakte komen, alweer droog. Als we de Stuifdijk oprijden is de eerste leuke soort die we zien niet de steppeklap, maar een kuifaalscholver.

Image

Kuifaalscholver, European Shag

Meer dan een leuke bijvangst is het vandaag echter niet. Als we een stukje doorrijden, zien we al snel een groepje vogelaars ‘ergens’ naar kijken. Dat moet wel naar de klap zijn. En ja, als we uitstappen, zit de steppeklapekster heel mooi boven in een struiktop. Aansluitend in de rij vogelaars zien we hem eerst bovenin de struik zitten, waarna die na een minuut of tien een ander struikje induikt.

Image

Steppeklapekster, Steppe Grey Shrike

Image

Steppeklapekster, Steppe Grey Shrike

In het bosje was hij helaas even wat lastiger te zien. Een beetje pratend met een aantal anderen die er ook op af waren gekomen, wachtten we totdat hij er weer uit zou vliegen. Dat duurde een tijdje, maar uiteindelijk vloog hij prachtig om de groep heen. De grote witte handpenvlekken waren nu goed te zien. Toen hij neerdook in een bosje, was hij weer aardig te zien. Heel gaaf was dat hij aan een muis ging vreten die al eerder aan een takje gespietst was. Geweldig om dit te zien.

Image

Steppeklapekster (muis etend), Steppe Grey Shrike (eating a mouse)

Nadat de muis helemaal doorgeslikt was, wat nog een heel karwei bleek, dook hij nog wat dieper de struiken in, waar hij nog slechter te zien was. Dit was voor ons dan ook het moment waarop we weer vertrokken. Over de Maasvlakte rijdend stopten we bij Maasvlakte 2 nog even om te zoeken naar dwergsterns. Toen we uit de auto stapten, hoorde Daniël er al gelijk een aantal roepen, en even later zagen we 6 dwergsterns rondvliegen op het strand, tussen een aantal visdieven. Gaaf, want het is pas de tweede keer dat ik deze kleine sterns in Nederland zie, de andere keer was in mei 2013 op Markenje, toen ik ze enkel op grote afstand had. Ook leuk was een langsvliegende grote stern, wat een verschil met een dwergstern in grootte!

Als laatste gingen we nog even langs het Oostvoornse Meer. Hiernaartoe rijdend zagen we nog een paartje tapuiten, en wat kneutjes. Op het Oostvoornse Meer zagen we gelijk 2 geoorde futen, en ook 2 zeekoeten, heel leuk! In de auto op de terugweg praatten we nog wat na over de steppeklap, de derde ooit pas voor Nederland, en voor mij een hele mooie nieuwe soort, #265 alweer.

Image

Steppeklapekster, Steppe Grey Shrike

Advertisements

One thought on “Steppeklap!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s