Ruigpootbuizerd en grote zaagbekken

Al wekenlang zit er bij Zevenhuizen een ruigpootbuizerd, die op 11 januari gevonden was door Garry Bakker. Sindsdien is hij door velen gezien, maar ik kon er met geen mogelijkheid heen, door gebrek aan tijd. Echter, nu ik vakantie heb, heb ik alle tijd. Dus gisteren kwam het er dan eindelijk van, samen met Thomas Urgert.

Nadat het opgehouden was met regenen, reden we richting Zevenhuizen, naar de Bierhoogtweg. Hier aangekomen zagen we al gelijk 2 buizerds, maar dit bleken beide 2 gewone te zijn.

Image

Buizerd, Common Buzzard

Echter, even later vloog er een buizerd met witte staart en zwarte eindband op. Ruigpootbuizerd! Hij zat alleen wel aan de andere kant van de weg. De weg overgestoken vonden we hem al snel weer terug, totdat hij weer de weg overvloog. Wij er weer achteraan… Even later vonden we hem weer terug toen hij plotseling achter een aantal huizen vandaan kwam vliegen. De polsvlekken waren nu ook mooi te zien in vlucht. Ook ging hij nog even redelijk dichtbij zitten. Na een paar minuten vloog hij weer weg, en konden we hem niet meer terug vinden.

Image

Ruigpootbuizerd, Rough-Legged Buzzard

Op de weilanden in de buurt zaten verder nog wat hazen, veel stormmeeuwen, en er vlogen 2 torenvalken rond.

Hierna gingen we naar de Zevenhuizerplas, waar altijd wel wat zit. Ook nu, want al snel vonden we een rietgors, altijd leuk. Al snel daarna vond Thomas een groepje krooneenden tussen de eilandjes in de plas, een aantal prachtige eenden. Het bleken er uiteindelijk zeven te zijn (6 mannetjes, 1 vrouwtje), die zich van heel dichtbij heel mooi lieten zien.

Image

Krooneend, Red-Crested Pochard

Image

Krooneend, Red-Crested Pochard

Even later hoorde ik uit het riet een waterral roepen. Helaas niet gezien, maar ja, dat is altijd lastig bij die soort. Vanaf de Zevenhuizerplas, waar verder alleen nog wat tafel- en krakeenden zaten, fietsten we via de Eendragtspolder naar de Rottemeren. In de Eendragtspolder zaten meerdere groepen eenden; vooral slobeenden en wintertalingen. Ook liepen er wat grote zilverreigers, vlogen er twee buizerds en een sperwer over die voor grote onrust zorgden onder de kieviten, en zwommen er ook vele bergeenden. Zoekend naar wat leuke soorten, kwamen we al snel een mannetje grote zaagbek tegen! Voor de omgeving een hele leuke soort, die hier eigenlijk bijna nooit wordt gezien. Even later vonden we ook nog een vrouwtje! Helemaal leuk natuurlijk. Ze sliepen veel, maar af en toe deden ze de kop uit de veren, waarbij de mooie snavel van het mannetje mooi te zien was.

Image

Grote Zaagbek (Vrouwtje), Common Merganser (Female)

Image

Grote Zaagbek, Common Merganser

Rustig verderrijdend langs de Rotte zagen we in het Koornmolengat een enorme groep aalscholvers, en even verder kwamen we nog een leuke groep van 15 graspiepers tegen. Op bedrijventerrein Prisma in Bleiswijk zochten we elke braakliggend landje af op patrijzen die hier zouden moeten zitten. Deze vonden we echter niet, hoezeer we ook ons best deden. Langs de A12 reden we terug richting Gouda. Onderweg kwamen we weer wat hazen, buizerds en torenvalken tegen, en een groep van 19 holenduiven. Op het Gouwepark hoopten we op misschien een bokje of waterpieper, maar geen van beiden zagen we, wel hoorden we een waterpieper. Ook vloog er een witte kwikstaart over. Aangezien de zon bijna onderging, reed ik snel nog even door naar het Weegje, waar ik nog 4 grote zilverreigers zag, de normale groepen eenden en waar ik bovendien genoot van een prachtige zonsondergang na een heerlijk dagje vogelen, een prachtige afsluiter.

Image

Zonsondergang in ‘t Weegje, Sunset in ‘t Weegje

Image

Zonsondergang in ‘t Weegje, Sunset in ‘t Weegje

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s