IJsvogel en barmsijzen

Vandaag was de beurt weer aan de maandelijkse Sovon-wintertelling in het Gouwebos en de Voorofsche Polder. Elke maand leuk met altijd wel weer een leuke soort.

Om 9 uur startten we aan de Oostzijden van het Gouwebos. Al snel hadden we de eerste mezen binnen, maar verder lieten maar weinig vogels zich zien, waarschijnlijk door de harde wind. Bij de brede sloot tussen het Gouwebos en Boskoop aangekomen, zochten we de sloot af naar een ijsvogel, die hier wel vaker wordt gezien. En ja, ook vandaag weer. Wil van der Hoven vond hem, een prachtig beest, zij het op redelijk grote afstand.

Image

IJsvogel, Common Kingfisher

Verder lopend door de Westzijde van het Gouwebos, het nieuwe gedeelte van het Gouwebos, kwamen we al snel weer de volgende leuke soorten tegen; een groepje met vinken, staartmezen, putters enzo. Een stukje verderop vloog ook nog een prachtige vuurgoudhaan

Een stuk verder dachten we een aantal sijzen te horen, maar toen we ze zagen, bleek het om twee kleine barmsijzen te gaan! Nog een nieuwe soort voor mij! Even later werden er in een groep van zo’n 15 putters nog 2 gevonden! Helemaal geweldig dus, een nieuwe soort, en dan gelijk vier er van. Later werd één van deze vier, degene die op de foto in de camera kijkt, als een grote barmsijs gedetermineerd! Ook leuk, want die is in de omgeving ook een zeer goede soort!

Image

Kleine Barmsijs en Grote Barmsijs, Lesser Redpoll and Mealy Redpoll

Verder lopend kwamen we al snel een groepje van 3 boomkruipers tegen. Verder vlogen er aan de Westzijde zoals altijd wat grote bonte spechten, gaaien, vinken en al het normale spul.

Teruglopend naar de Oostzijde zat de ijsvogel nog steeds op dezelfde plek als een uurtje terug. In de Oostzijde zat niet zo heel veel, behalve dan nog een groep putters. Op de Voorofsche Polder was het met de harde wind lastig kijken. Hier zaten zoals altijd weer vele smienten, een stuk of 1000, wat wintertalingen, slobeenden, een bergeend, 11 brandganzen, en een opvliegende watersnip. De grutto’s waren helaas nog niet terug. 

Na de telling ging ik samen met Daniel Benders nog even terug naar de kleine barmsijzen, maar die waren nauwelijks goed te zien.

Omdat ik ‘s middags toch niet zo veel te doen had, ging ik na het eten nog maar een keer terug naar het Gouwebos. Dit bleek een goede keus, want al snel vond ik het groepje van 4 kleine barmsijzen terug.

Image

Kleine Barmsijs, Lesser Redpoll

Image

Kleine Barmsijs, Lesser Redpoll

Samen met Gert Vonk, die ook nog was komen kijken, volgden we een groep putters waar de barmsijzen zich in bevonden. Volgens Daniel Benders zouden er ook enkele grote bij zitten, dat zou voor de regio ook een topsoort zijn! Al snel vonden we een groepje barmsijzen, waarvan er ook een aantal grote barmsijzen waren! Leuk dus! Samen met de putters en nog wat kleine barmsijzen lieten ze zich geweldig zien. Toen de groep zich wat verplaatst had, liepen we weer terug naar de bosjes waar we de barmsijzen als eerst gevonden hadden. Onderweg kwamen we nog een groep van zo’n 20 koperwieken tegen. Toen we bij de bosjes kwamen, vlogen er opeens een aantal enorme groepen putters over, waarin ook een aantal barmsijzen zaten, zeker wel zo’n 20! Uiteindelijk hielden we het op ongeveer 15 kleine barmsijzen en 5 grote barmsijzen hier, een aardig realistisch aantal.

Image

Grote Barmsijs, Mealy Redpoll

Image

Grote Barmsijs, Mealy Redpoll

Hierna gingen we nog even door naar het Gouwepark, hopend op wat bokjes. Dit leverde helaas niks op, we zagen alleen maar 2 hazen en een pieper. Maar ja, de dag was sowieso al geslaagd met een nieuwe lifer in Waddinxveen.

Advertisements

3 thoughts on “IJsvogel en barmsijzen

  1. Hallo Mark,

    Leuk verhaal en mooi, die barmsijzen in de regio! Kleine Barmsijs heb ik ook nog niet rondom Woerden. De onderste vogel op de eerste barmsijzenfoto (dus op https://vogelverhalen.files.wordpress.com/2014/02/010.jpg; dus de vogel die het beste op de foto staat) is trouwens een Grote Barmsijs, let onder meer op de witte ipv bruine grondkleur van de borst en onderzijde.

    Met vriendelijke groet,
    Robert van der meer
    Admin Waarneming.nl en Woerdenaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s