Superexcursie naar de Delta

Vandaag, zaterdag 1 februari, stond de jaarlijkse Zeeland-excursie weer op het programma. De vorige twee jaren was dit tweemaal ongeveer m’n beste dag van het jaar, en met de waarnemingen van de laatste dagen die gedaan werden, moest het ook deze keer weer helemaal goed komen!

Tenminste, als het niet zou regenen. En dat deed het… Buienradar zei echter dat het rond tienen sowieso wel droog zou zijn, dus daar vertrouwen we dan maar op. Maar ja, als je om 9 uur aankomt bij Stellendam en het regent, heeft ‘t niet zo veel zin om daar te gaan kijken. Daarom is de eerste stop niet bij Stellendam, maar rijden we in ene ruk door naar Neeltje Jans, bij de Oosterscheldekering. Hier worden wel eens kuifaalscholvers gezien, dus dat zou een leuke openingssoort zijn. Onderweg zagen we bij Ouddorp nog een blauwe kiekendief vliegen, vloog er een witgat in een slootje en liepen er wat wulpen en reeën rond.

Vanaf Neeltje Jans keken we de pijlers van de Oosterscheldekering af, en al snel vond Johannes Luiten een kuifaalscholver, een adulte. Door het beroerde licht was hij niet heel mooi te zien, maar het kuifje en de spitse snavel waren wel duidelijk te zien. Verder vloog hier nog een middelste zaagbek. Verder was het op wat scholeksters na leeg.

Image

Oosterscheldekering

Na hier nog even rondgelopen te hebben, gingen we verder richting de Koudekerksche Inlaag. Onderweg hiernaar toe zagen we weer wat reeën en een lepelaar. Aangekomen bij de Koudekerksche Inlaag vonden we nog een lepelaar in een grote groep eenden (krak-, slob- en kuifeenden, smienten en wintertalingen), rotganzen en wat tureluurs. Ook liep er een zwarte ruiter rond. Lopend langs de dijk werd er in een groep meeuwen opeens een zeekoet gevonden! Even later stonden we met een groep naar een prachtige zeekoet te kijken, die zich geweldig liet zien.

Image

Zeekoet, Common Murre

Image

Zeekoet, Common Murre

Minutenlang konden we hem prachtig bekijken, maar even later werd er een alk doorgeschreeuwd! Dus weer allemaal rennen, en ja hoor, 5 meter uit de kant zwemt een prachtige alk, m’n eerste ooit! Elke keer snel foto’s nemend voordat ‘ie duikt, en hem ondertussen volgend, lopen we weer helemaal terug naar het begin van de inlaag. Maar als hij uiteindelijk stil gaat liggen en gaat liggen poetsen op 3 meter uit de kant, is al dat lopen het zeker waard!

Image

Alk, Razorbill

Image

Alk, Razorbill

Omdat we weer verder moeten, lopen we weer verder langs de dijk, terug richting de bus. Onderweg komen we nog wat rotganzen tegen, en vliegen er wat goudplevieren langs. Bij de bus wordt ons in de Oosterschelde een groepje met zwarte en grote zee-eenden aangewezen, 7 in totaal. Ook zwemt er een kuifduiker, evenals een paartje middelste zaagbekken. In de Inlaag jaagt nog een slechtvalk, en vliegen er weer wat goudplevieren over.

Daarna gaan we weer de bus in, en rijden we langzaam verder langs het laatste stukje Inlaag. In de Oosterschelde zwemt nog een tweede kuifduiker. Daarna rijden we langzaam over de Stolpweg, langs de Schelphoek. Dit keer geen houtsnippen zoals twee jaar geleden, maar wel wordt er een prachtige ijsvogel gevonden. Eventjes zit hij helemaal vrij, voordat hij in een boom gaat zitten waar hij nauwelijks meer te zien is. Hier zwemmen ook nog 2 brilduikers.

De volgende stop is Prunje en Flaauwers/Weevers Inlagen. Dit natuurgebied maakt deel uit van Plan Tureluur. Omdat door de bouw van de Oosterscheldekering ervoor heeft gezorgd dat het verschil tussen hoog en laag water met een kwart is verminderd. Het oppervlak aan bij eb droogvallende slikken en zandplaten is daardoor afgenomen. Om dit verlies te compenseren, zijn er 44 gebieden rond de Oosterschelde geselecteerd waar mogelijkheden zijn voor natuurontwikkeling en compensatie. Prunje en Flaauwers/Wevers Inlagen zijn hier een aantal voorbeelden van.

Ook hier vonden we weer snel een lepelaar, altijd leuk ‘s winters. Ook liepen er meerdere kluten rond. Verder stonden er wat kleine zilverreigers, een zwarte ruiter, weer wat tureluurs, en ook leuk waren 2 kleine zwanen. Verder zwommen er 5 nonnetjes rond, wat pijlstaarten in de verte, en 2 middelste zaagbekken. Heel leuk was ook een roodkeelduiker, binnendijks altijd een leuke soort.

Image

Red-Throated Loon

Rustig verder rijdend richting Serooskerke, waar een zwarte rotgans was gezien, vonden we nog wat bonte strandlopers, veldleeuweriken en een grote groep goudplevieren. Aangekomen bij Serooskerke zagen we al snel een grote groep rotganzen zitten, een stuk of 300. Vanuit de bus keken we met z’n allen de groep af, en al snel werd de zwarte rotgans gevonden. Goed te zien, maar een foto was vanuit de bus niet te doen.

Daarna reden we naar de Brouwersdam, traditioneel de beste plek van de dag. En dat bleek het ook dit weer te zijn. Al aan het begin, voor de Spuisluis, vond ik 2 nieuwe soorten voor mij. Eerst werd een groepje van 4 ijseenden gevonden, en even later vond ik zelf 2 roodhalsfuten. De roodhalsfuten waren al snel niet meer terug te vinden, maar de ijseenden lieten zich lange tijd gé-wel-dig zien, al dobberend op de golven. In de verte zwommen verder veel roodkeelduikers, en wat dichterbij weer een middelste zaagbek en wat zwarte zee-eenden.

Image

IJseend, Long-Tailed Duck

Image

IJseend, Long-Tailed Duck

Terwijl we met een groepje naar de ijseenden stonden te kijken, dook er dichtbij plotseling een ijsduiker op! Een bakbeest, met een enorme dolksnavel. Veelvuldig duikend, was het een hele opgave om ‘m goed te zien én te fotograferen, alhoewel de enorme grootte het wel wat makkelijker maakt.

Image

IJsduiker, Great Northern Loon

Image

IJsduiker, Great Northern Loon

Na een tijd lang te hebben genoten van zowel ijsduiker als ijseend, liepen we richting de spuisluizen, vaak dé plek om zeehonden te zien. Echter, er zwom geen ene zeehond rond, jammer. Wel zwommen er verder op zee nog wat middelste zaagbekken en roodkeelduikers en liepen er op de stenen rond de Spuisluis wat steenlopers en paarse strandlopers. Omdat een ander gedeelte van de groep hier een kwartiertje eerder een alk had gezien, liepen we naar de andere kant van de doorlaat, om er naar te gaan zoeken. Al snel werd ‘ie gevonden, en liet hij zich prachtig zien. Na een tijdje gingen we weer terug de bus in, maar even later stormden we er weer uit, want de alk zat op een kleine 2 meter uit de kant, in het zonlicht! Met een hele groep probeerden we de veelvuldig duikende alk te fotograferen, maar dat was lastig, want voor je scherp kon stellen, was hij alweer onder. Toch lukte het een aantal keren wel aardig.

Image

Alk, Razorbill

Image

Alk, Razorbill

Uiteindelijk lukte foto’s maken niet meer wegens tegenlicht, dus reden we weer rustig verder langs de Brouwersdam. Onderweg zagen we een stuk of 25 drieteenstrandlopers, en honderden brilduikers op zee. Ook zwommen er weer meerdere middelste zaagbekken en roodkeelduikers. Nadat we de hele dam hadden afgereden, gingen we verder naar Stellendam, de laatste stop van de dag.

Samen met een aantal anderen liepen we de blokkendam af, hopend om nog wat soorten bij te kunnen schrijven aan de toch al indrukwekkende daglijst van ongeveer 85 soorten! Dat lukte, want een zwarte roodstaart, roodborsttapuit en 2 oeverpiepers hadden we die dag nog niet gezien. Ook hoopten we op wat steltlopers, maar omdat het hoogwater was, liep er geen ene stelt. Wel zwommen er weer wat mooie mannetjes middelste zaagbekken.

Image

Zwarte Roodstaart, Black Redstart

Image

Middelste Zaagbek, Red-Breasted Merganser

Door de duintjes teruglopend, hopend op wat lijsters, stootten we in een klein grasveldje opeens een bokje op. Twee stappen verder vlogen er zelfs nog 2 op, superleuk! Binnendijks het Zuiderdiep over kijkend leverde nog wat nonnetjes op, en honderden slobeenden. Ook vlogen er nog wat graspiepers omhoog. Van een ander groepje hoorden we dat zij onder andere een grote lijster, waterral, houtsnip en cetti’s zanger hadden gezien op een andere plek. Omdat er toch nog wat tijd over was, liepen we nog snel die kant op. Hier hoorden we nog een waterral, en zagen we nog een pimpelmees, nog nieuw voor de daglijst…

In de bus terug werden de soorten geteld, en kwamen we uit op een zeer hoog aantal van 97 soorten, waarvan ik er 88 heb gezien, waarvan er ook nog eens 3 nieuw waren! Wat een topdag…

Advertisements

One thought on “Superexcursie naar de Delta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s