2013, een geweldig vogeljaar

31 december, oudejaarsdag, de laatste dag van het 2013. Tijd om weer terug te blikken op het vogeljaar. En wat voor één! Al op 3 januari was het raak, met gelijk twee nieuwe soorten. Op het Oudeland van Strijen zat een groep van 10 dwergganzen en stond ik oog in oog met een prachtige, ongeringde roodhalsgans. Zie deze link.

Image

Dwerggans, Lesser White-fronted Goose

Image

Roodhalsgans, Red-breasted Goose

Een maand later, 2 februari, stond de jaarlijkse busexcursie naar de Delta weer op het programma, die garant staat voor nieuwe soorten. Ook dit jaar weer, dit keer drie: een zwarte rotgans, 2 parelduikers en een (mogelijke) toendraslechtvalk. Zie hier het verslag van een prachtige dag.

Image

Toendraslechtvalk (?), Tundra Peregrine Falcon (?)

Bijna twee maanden later, op 30 maart, volgden weer twee nieuwe soorten. Eerst vond ik bij Haastrecht een ransuil, en dezelfde dag bij de Hollandsche IJssel een geelpootmeeuw. Zie deze link.

Image

Ransuil, Long-Eared Owl

Al snel hierna volgde de volgende nieuwe soort, op 13 april zag ik op de Starrevaart een poelruiter. Zie deze link.

Nog in april volgde weer een nieuwe soort, dit keer zelfs in Waddinxveen, in ‘t Weegje. 27 april werd er een witwangstern gevonden tussen de zwarte sterns in ‘t Weegje, en een succesvolle twitch volgde. Zie de link.

Image

Witwangstern, Whiskered tern

Hierna volgde de topmaand mei, met 9 (!) nieuwe soorten. 2 mei al was het raak in de Biesbosch, op de Tongplaat vond ik zowel een engelse kwikstaart als noordse kwikstaart, allebei prachtig te zien. Zie deze link.

Engelse Kwikstaart, British Yellow Wagtail

Ook de dag erna was het weer raak, nu met 3 nieuwe soorten, alle 3 sterns: grote sterns, noordse sterns en dwergsterns. Alle 3 op het eilandje Markenje, zeker nog een andere keer naar toe! Zie ook de link.

Image

Grote Stern, Sandwich Tern

De volgende nieuwe soort werd ook weer gevonden in Waddinxveen, dit maal door Daniel Benders. Vanuit zijn slaapkamerraam, midden in Waddinxveen, hoorde hij een roodmus zingen! Hoe vet! Na school een tijdje kijken leverde niks op, maar ‘s avonds zag ik ‘m wel. Zie de link.

De dag daarna stond de excursie naar de Kampina op het programma. Ook bijna een garantie op nieuwe soorten. Dit keer leverde het de eerste zichtwaarnemingen van een grauwe vliegenvanger en een wielewaal op. Zie hier de link.

Juni was de eerste maand waarin ik droog stond qua nieuwe soorten, net zoals juli. Wel gevogeld, maar nieuwe soorten zien lukte niet.

Ook augustus moest ik het lang doen zonder nieuwe soorten, maar aan het eind van de maand kwam daar verandering in, toen ik op 24 en 27 augustus met Johannes Luiten naar de Maasvlakte ging. De 24ste leverde één nieuwe soort op, een ortolaan, en de 27ste kreeg ik een mooi verjaardagscadeau in de vorm van 2 nieuwe soorten, jan-van-gent en gestreepte strandloper. Voor de links, zie hier en hier. En dat was het begin van een supernajaar…

Dit begon met een ortolaan in Waddinxveen, in de Triangel, op 29 augustus. Zie hier voor de blog.

September was een maand zonder nieuwe soorten, of leuke vogels, maar in oktober ging het weer he-le-maal los. Het begon op 5 oktober, met de laatste busexcursie van het jaar, dit keer naar de Oostvaardersplassen. Nieuwe garantie voor minimaal een nieuwe soort. Die kwam er, en hoe! Niet zeldzaam, maar als je voor de eerste keer baardmannetjes ziet, en dan ook nog eens een stuk of 70 op een dag, is het helemaal geweldig. Zie de link.

Image

Baardman, Bearded Reedling

En toen werd het herfstvakantie. Veel tijd = veel vogels. Dat werd deze vakantie maar al te waar gemaakt. 21 oktober ging ik naar de daurische klauwier bij Waverhoek, de eerste echt zeldzame vogel van dit najaar. Zie de link.

Image

Daurische Klauwier, Daurian Shrike

24 oktober was de volgende dag met een nieuwe soort. In het jaar van onder andere de zwarte ibissen-invasie, moest ik ze natuurlijk ook zien. Dat lukte bij de Starrevaart, waar er 5 rondhingen. Zie hier de link.

Image

Zwarte Ibis, Glossy Ibis

2 dagen daarna was een dag vol zeldzaamheden, weer op de Maasvlakte met Johannes Luiten. We begonnen bij de izabeltapuit aan de Stuifdijk, en zagen verder nog een kuifaalscholver en de ook zeer zeldzame arendbuizerd. Zie de link.

Image

Izabeltapuit, Isabelline Wheatear

Image

Arendbuizerd, Long-Legged Buzzard

Hierna was het een maandje stil rond vogels, maar de laatste maand van het jaar start knallend, met op 1 december een sperweruil! Sowieso de mooiste soort van het jaar. Zie hier het verslag.

Image

Sperweruil, Northern Hawk Owl

Image

Sperweruil, Northern Hawk Owl

28 december zag ik weer een nieuwe soort, dit keer 5 bokjes in het Gouwepark. Zie de link.

Het jaar werd prachtig afgesloten op 30 december, met 3 zeekoeten bij Scheveningen, 4 huiskraaien bij Hoek van Holland, en een klapekster in de Broekpolder. Zie hier de blog.

Image

Huiskraai, House Crow

Image

Klapekster, Northern Shrike

Met alle nieuwe soorten van dit jaar, en dat zijn er nogal wat, is m’n Nederland-lijst gegroeid tot 258 soorten. Een mooi aantal al.

Ook de Waddinxveen-lijst is fors uitgebreid, met velduil, ortolaan, roodmus, grote karekiet, nachtegaal, toendrarietgans, kleine zwaan, witwangstern, cetti’s zanger, havik, roodborsttapuit en nog veel meer was er niks te klagen dit jaar zo dicht bij huis. Al deze nieuwe Waddinxveen-soorten zorgden ervoor dat ik nu 138 soorten heb gezien in de gemeente Waddinxveen.

Natuurlijk heb ik niet alleen in Nederland gevogeld. Ook in het buitenland heb ik vele soorten mogen zien. Eind februari ging ik samen met m’n opa en m’n broertje naar het Lac du Der in Frankrijk. Hier zagen we duizenden kraanvogels  en een middelste bonte specht als nieuwe soorten, en verder nog prachtige soorten als rode wouw, grote zaagbekken, patrijzen, goudvinken, blauwe kiekendieven en nog vele andere prachtsoorten. Zie de link.

Image

Kraanvogel, Common Crane

Ook de vakantie, dit jaar in Bretagne, was geweldig, zowel qua natuur en landschap, als qua vogels. Nieuwe soorten waren daar kuifaalscholver, cirlgors, jan-van-gent, alpenkraai en graszanger. Verder zaten er ook soorten als strandplevieren, enorm veel kleine strandlopers, kleine zilverreigers, zwartkopmeeuwen, grote sterns, grauwe gors, noordse stormvogel en grauwe kiekendief. Zie deze drie links: deel 1, deel 2 en deel 3.

Image

Kuifaalscholver, European Shag

M’n totale aantal soorten in binnen- en buitenland is nu 273. Misschien volgend jaar wel meer dan 300? Hopen dat 2014 net zo’n geweldig vogeljaar wordt als 2013… Een Gelukkig Nieuw(vogel)jaar!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s