Zondagje weg naar de sperweruil!

Al maandenlang had m’n vader beloofd een hele zondag met me te gaan vogelen. Geweldig natuurlijk. Maar het kwam er maar niet van. Dan vergat ik het weer, of dan kon het maar weer niet. Maar als maandag een sperweruil ontdekt wordt in Zwolle, en zondag vrij is, weet ik het zeker: Zondag wordt het ‘m! De hele week door word ik verlekkerd met de mooiste foto’s van deze geweldige uil. Als dan vrijdag ook nog een swinhoes boszanger bij Swifterbant gevonden wordt, is het natuurlijk helemaal geweldig! 2 nieuwe soorten, en wat voor! Dus om half 8, zondagochtend, vertrokken we eerst richting Zwolle.

Vijf kwartier later komen we aan, en aan de auto’s te zien zit hij er nog. En ja, het Primulapad, aan de Marsweg, staat vol met vogelaars. Dat wordt ‘m dus wel!

Image

Twitchers bij de Sperweruil, twitchers at the Northern Hawk Owl

En ja, de sperweruil zit geweldig mooi in een boom, aan de andere kant van een slootje, hartstikke dichtbij. Erg actief is hij niet, maar ook al zit hij alleen maar op een tak, mooi is ‘ie. Een langsvliegende sperwer zorgt voor wat beroering bij de uil, die zich uitstrekt om te kijken waar de sperwer heen vliegt. Grappig gezicht… Anderhalf uur lang genieten ik en m’n vader van dit prachtige beest, die normaal gesproken alleen in Noord-Scandinavië voorkomt. Maar als er weinig muizen zitten, trekt deze uil zuidelijk, en wil er nog wel eens eentje naar Duitsland komen, en héél soms ook in Nederland, wat voor het laatst gebeurde in 2005, toen er één in Drenthe zat. En nu dus ook weer. Ook het fotograferen lukt geweldig, door de langzaam hoger komende zon, waardoor de uil uiteindelijk prachtig in het mooie ochtendlicht zit.

sperweruil dag 115

Sperweruil, Northern Hawk Owl

sperweruil dag 056

Sperweruil, Northern Hawk Owl

sperweruil dag 106

Sperweruil, Northern Hawk Owl

Na deze geweldige uil zo’n anderhalf uur te hebben bekeken, gingen we door naar de Vreugderijkwaard, aan de andere kant van Zwolle, hopend op een zeearend. Uit de auto gestapt, kwamen we gelijk een groep piepers tegen, vooral graspiepers, maar ook minimaal 2 waterpiepers. Vanaf de dijk was de uiterwaard van de IJssel mooi te overzien. In de waard zat een grote groep kieviten en smienten, met ook wat wintertalingen en een kemphaan. De zeearend werd in eerste instantie niet gevonden, maar uiteindelijk vond m’n vader dit enorme beest in een boom. Ver weg, maar altijd gaaf.

sperweruil dag 135

Zeearend, White-Tailed Eagle

sperweruil dag 133

Vreugderijkwaard

Hierna gingen we door naar de meest zeldzame van de dag: de swinhoes boszanger. Dit kleine, bruine vogeltje komt normaal gesproken voor in Zuid-Siberië en Mongolië, maar dit exemplaar is dus een heel stuk uit de richting hier heen gekomen. Onderweg hier naar toe zien we nog een groepje van 6 grote zaagbekken, en 4 brilduikers. Aangekomen bij Kamperhoek, een natuurgebiedje in de buurt van Dronten, parkeren we in de berm, achter een lange rij auto’s van andere twitchers, die allemaal hier naar toe zijn gekomen.

Het bos in lopend, zien we een groep vogelaars naar een grasveldje rennen. Het zal toch niet? Als we daar aankomen, blijkt dat het vals alarm is, maar al snel wordt de Swinhoes weer op een andere plek gezien. Dus meerennen in colonne naar de plek. Met een grote groep vogelaars zoeken we een groep mezen af, waar ook 2 boomkruipers tussen zitten, een goudhaan en een vuurgoudhaantje. De Swinhoes laat zich echter niet zien. Even later weer een melding, en rennen we een stukje verder. Ook hier zien we het kleine rotbeestje niet, alhoewel een vogeltje er wel heel erg op leek. Maar helaas net te kort gezien om zeker te zijn. Hierna lopen we nog een uurtje het bos rond, maar de Swinhoes vinden we niet. Jammer…

sperweruil dag 142

Vogelaars bij de Swinhoes Boszanger, Birdwatchers at the Two-Barred Warbler

sperweruil dag 143

Vogelaars bij de Swinhoes Boszanger, Birdwatchers at the Two-Barred Warbler

sperweruil dag 147

Vogelaars bij de Swinhoes Boszanger, Birdwatchers at the Two-Barred Warbler

Na hem helaas dus niet gevonden te hebben, gingen we verder naar de Gagelpolder, ten noorden van Utrecht, hopend op wat kleine barmsijzen. Die zaten er echter niet, evenals andere soorten vogels, want het hele bos was zo goed als leeg. Alleen een grote groep vinken, een grote bonte specht en vooral een goudvink waren nog leuk. Hierna reden we dus snel door naar de volgende stop, in Nieuwegein, langs het Lekkanaal. Hier verblijft al lange tijd een dwerggans, nog maar één keer gezien in Strijen. Deze soort was wél snel gevonden, en liet zich in een groep grauwe ganzen leuk bekijken.

sperweruil dag 152

Dwerggans, Lesser White-Fronted Goose

Het laatste doel van de dag was de witoogeend in Jaarsveld, die hier ook al een tijdje verblijft. Ook deze eend was snel gevonden, mede doordat er meerdere vogelaars stonden. Helaas begon het al te schemeren, maar nog net genoeg om wat foto’s te maken.

sperweruil dag 156

Witoogeend, Ferruginous Duck

Zo eindigde een geweldige dag, met ‘maar’ één nieuwe soort, en twee dipjes, maar die ene nieuwe maakte dan ook wel alles goed.

sperweruil dag 105

Sperweruil, Northern Hawk Owl

Advertisements

3 thoughts on “Zondagje weg naar de sperweruil!

  1. Hallo Mark,

    Mooie foto’s van de sperweruil. Leuk om je vogelverhalen te lezen. Ik wens je nog veel spotplezier. Groeten van Arjen.

  2. Hallo Mark,

    Ik was erg druk bezig en eigenlijk nog steeds om mijn nieuwe appartement in te richten samen met Maria, maar net even je vogelavontuur gelezen. Ik moet zeggen doe je goed, met mooie foto’s erbij! Ik zal eens nog wat foto’s sturen van Zanzibar, want daar heb ik nog wat vogels op de foto gekregen. Die staan er alleen niet echt helemaal goed op zoals bij jou! Groeten Tim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s